گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان: پیگیری مطالبات حوزه های قرآنی و به ویژه تحقق منویات مقام معظم رهبری یکی از دغدغه های پیش رو برای دست یابی به جامعه ای قرآن محور است. گفت و گویی حضوری با مسئولان، قاریان، حافظان عرصه قرآن این فرصت را ایجاد می کند تا مخاطبان به صورت شفاف از روند اجرای فعالیت های قرآنی، کاستی ها و یا نقاط قوت آن مطلع شوند.آنچه در ادامه از نظرتان می گذرد، گفت و گو با امیر آقایی، حافظ بین المللی کشورمان است. امید است طی دعوت پیوسته از مسئولان قرآنی برجسته کشور در خبرگزاری شبستان، شاهد ارائه مطالبی مفید پیرامون ترویج فرهنگ قرآنی در میان آحاد جامعه باشیم.
تحول عظیم درگرو تحقق طرح تربیت 10 میلیون حافظ
به عنوان یکی از اساتید و فعالان عرصه حفظ قرآن کریم روند اجرایی طرح تربیت حافظان قرآن کریم را در کشور چه طور ارزیابی می کنید؟
همانطور که می دانید طی 2 سال گذشته مقام معظم رهبری مطالبهای پیرامون تربیت ده میلیون حافظ قرآن از دستگاههای فرهنگی و نهادهای مسئول داشتند به نظر من با توجه به ظرافت و دقت ایشان در این مساله فکر می کنم با تحقق تربیت ده میلیون حافظ در کشور یک تحول عظیمی رخ خواهد داد.
برای دستیابی به این هدف باید در وهله اول خط و مسیر مشخصی را دنبال کنیم برای تربیت ده میلیون حافظ قرآن در کشور راه زیادی باقی است؛ باید زیرساختها تبیین شده و این موضوع فرهنگ سازی شود باید در آموزش و پرورش سرمایه گذاری جدی کنیم و کار حفظ را به صورت سراسری در کشور رونق دهیم. فکر می کنم طی ده سال آینده ما شاهد تربیت ده میلیون حافظ قرآن در کشور باشیم.
طبق نص قرآن کریم هرکس حافظ سه جزشود حافظ کل قرآن است
به نظر شما ما در طرح تربیت 10 میلیون حافظ قرآن باید به دنبال تربیت چه نوع حافظی باشیم باشیم؟
یکی از مهمترین نکاتی که در مطالبه مقام معظم رهبری پیرامون تربیت حافظ قرآن وجود دارد این است که ما باید چه نوع حافظی را تربیت کنیم شاید از منظر مقام معظم رهبری این مطالبه برای آسانی در مسیر و راه حفظ قرآن برای همگان بوده است تا آحاد مردم در این راه قرار بگیرند و حفظ کل کمال این طرح است یعنی اگر مردم ما در مسیر حفظ قرآن باشند شاید این هدف تحقق یابد. جالب است در همین زمینه خاطرهای نقل کنم که در جلسه ای با حضور جمعی از اساتید حفظ قرآن کریم در محضر مقام معظم رهبری ، استاد فاطمیان پیرامون جلسات حفظ قران کریم صحبت کردند در این جلسه مطرح شد تا جلساتی با عضویت افرادی که یک جزء قرآن کریم را حفظ باشند راهاندازی شود.
استاد فاطمیان با اشاره به یک نکته ظریف قرانی گفت: هر کس سه جز از قرآن کریم را حفظ باشد طبق آیات قرآن حافظ کل قرآن است مقام معظم رهبری نیز از این نکته سنجی خوشحال شدند به هر حال برداشت لطیفی است که از آیات قرآن کریم می توان اطلاق کرد هر کس حافظ سه جز از قرآن باشد حافظ کل قرآن است.
مشارکت فعال مسئولین و تبلیغات از لوازم تحقق طرح تربیت 10 میلیون حافظ قرآن
برای دستیابی به منویات مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قران چه راه کارها و بستری نیاز است؟
مهمترین راهکارهای دستیابی به منویات مقام معظم رهبری درخصوص تربیت ده میلیون حافظ قرآن در کشور در سه مبحث گنجانده میشود نخست اینکه خود مسئولین و برگزارکنندگان این طرح عملا در این مسیر قدم بگذارند. و به نوعی در برگزاری کلاسهای حفظ قرآن حضور یافته تا دیگران نیز تشویق شوند نکته مهم دیگر در بحث تحقق تربیت حافظان تبلیغات گسترده است ما باید همچون فضاهای ایام محرم، فضاهای ایام حج و یا فضاهای ورزشی همچون مسابقات فوتبال در گستره وسیع این طرح ها تبلیغ و ترویج کنیم که مهمترین بار این مسئولیت بر دوش سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران است نکته ضروری دیگر در اجرایی کردن طرح تربیت حافظان قرآن استفاده از یک نکته تربیتی و آن تشویق و تنزیر در کنار هم است همانطور که قرآن کریم به پیامبر (ص) سفارش می کند که مردم با بشارت و انزار به سوی احکام الهی دعوت کند.
به عنوان مثال می توانیم برای گسترش فرهنگ حفظ قرآن در بین دانشآموزان طرحهای ویژهای را عملیاتی کنیم مثلاً هر دانشآموز در دوره ابتدایی ملزم به حفظ یک جزء قرآن شود به این ترتیب که دانشآموزان در هر سال تحصیلی ملزم به حفظ صفحاتی از قرآن کریم شوند و به تدریج در پایان آن دوره یک جزء قرآن را حفظ باشد و برای الزام آنها شرط ثبت نام برای پایه بعد را حفظ آیات قرآن کریم قرار داد.
رونق فرهنگ حفظ قرآن یکی از برکات راه اندازی 50 جلسه سنتی حفظ
نظر شما در مورد اقدامات سازمان دارالقرآن و راه اندازی 50 جلسه ثابت و محوری حفظ قرآن به شکل سنتی چیست؟
یکی از اقدامات شایسته که طی سالیان اخیر از سوی سازمان دارالقرآن کریم محقق شد برگزاری 50 جلسه سنتی حفظ قرآن به صورت ثابت در کشور بود؛ جلسات سنتی حفظ کم کم با رونق گرفتن جلسات کلاسیک کمرنگ شده که با اقدامات سازمان تبلیغات و به خصوص سازمان دارالقرآن این جلسات طی سالیان اخیر رونق خاصی پیدا کرده است و از اساتید و پیشکسوتان حوزه حفظ قرآن در این جلسات استفاده شد که به نظر من کار ارزندهای است که میتواند در رونق و ترویج فرهنگ حفظ قرآن در آحاد جامعه موثر واقع شود.
توجه به ابعاد مفاهیمی قرآن کریم از ویژگی های طرح اعطای مدرک حفاظ
نظر شما در مورد سیستم ارزیابی و اعطای مدرک حفاظ قرآن کریم در کشور چیست؟ این اقدام چه تأثیراتی در بین جامعه حفاظ کشور دارد؟
از سال 1385 شورای انقلاب فرهنگی مصوب کرد تا سازمانی متولی شناسایی و اعطای گواهینامه به حفاظ قرآن کریم شود و در این روند تسهیلاتی نیز برای آنها در نظر بگیرد از این رو سازمان دارالقرآن کریم متولی این طرح شد و حافظانی که ادعای حفظ آیات قرآن کریم را داشتند با برگزاری آزمون های متعدد ارزیابی کرد.
یکی از ویژگیهای این طرح علاوه بر ارزیابی ابعاد فنی حفاظ در قالب صوت، لحن وقف و ابتداء صحت حفظ ،شرکت کنندگان را در موضوعات مفاهیمی همچون مفردات و ترجمه آیات ارزیابی می کند همچنین در درجات بالاتر اشراف به تفسیر قرآن نیز برای حافظان الزامی است که یک موج قرآنی و معنوی را نسبت به اهتمام آنها برای آشنایی با ترجمه و مفاهیم قرآنی ایجاد می کند.
تحقق ترویج فرهنگ حفظ قرآن از سنین ابتدایی در گرو همت فرهنگیان کشور است
آیا در راستای تحقق تربیت حافظان قرآن استفاده از اهرم اجبار نتیجه معکوس ندارد؟
در راستای تحقق تربیت ده میلیون حافظ قرآن اهرم تشویق در کنار اجبار توامان نتیجه میدهد ما باید در وهله نخست فرهنگسازی کنیم همانطور که راهنمایی و رانندگی برای بستن کمربندها قبل از جریمه کردن اقدام به فرهنگسازی کرد اگر ما مردم خود را آگاه کنیم که حفظ قرآن می تواند آنها را از بسیاری خطرها مصون دارد بعد میتوانیم از اهرم اجبار در کنار تشویق استفاده کنیم تا مروج فرهنگ قرآن در بین آحاد جامعه باشیم یکی از مهمترین بخشهایی که میتواند درخصوص این مطالبه بسیار موثر واقع شود وزارت آموزش و پرورش است این نهاد میتواند ترویج کننده حفظ قرآن در سنین پایین باشد برای اجرایی کردن این طرح نیازمند تشکیل کارگروههایی هستیم تا فراتر از آمار، عملیاتی مروج فرهنگ حفظ قرآن در کشور باشیم.آموزش و پرورش نیز می تواند با انجام فعالیتها و کارهای ریشهای ضمن درگیر کردن خانوادهها با این موضوع به طور غیرمستقیم دانشآموزان را با حفظ قرآن کریم آشنا کند.
پایان پیام/
نظر شما