جوانی ساختار، بزرگترین مشکل حوزه حمل و نقل و ترافیک رشت است

خبرگزاری شبستان: رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی شهر رشت گفت: جوانی ساختار، بزرگترین مشکل حوزه حمل و نقل و ترافیک رشت است و راه حل آن توجه بیشتر به ناوگان حمل و نقل عمومی به ویژه اتوبوس رانی است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان، مهندس رضا رسولی، رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی شهر رشت، در جلسه شورای شهر رشت که در محل این شورا برگزار شد، با اشاره به فعالیت‌های 11 ماهه شورای اسلامی شهر رشت به تشریح اقدامات انجام شده در حوزه ترافیکی پرداخت و گفت: بزرگترین مشکلی که طبق ارزیابی‌های کمیسیون حمل و نقل و ترافیک مورد توجه قرار گرفت ساختار جوان بخش ترافیک شهرداری رشت است.


رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی شهر رشت خاطرنشان کرد: دغدغه‌های مردمی و رسانه‌ای بسیاری در راستای سیاست گذاری‌های ترافیکی شهر رشت مطرح است.


وی با اشاره به سیاست‌های بلند مدت شورای شهر رشت در حوزه ترافیک اعلام کرد: پیگیری روند تصویب مطالعات جامع حمل و نقل شهری، ارزیابی بازگشایی مسیرها و ارزیابی و بررسی اولویت ترافیک زیر گذر شهید رجایی از جمله این سیاست‌ها بوده است.


وی اضافه کرد: برای حل بحران ترافیکی شهر در کوتاه مدت نیز راه حل‌هایی عنوان شد که عمده ترین آن ارتقاء ناوگان حمل و نقل عمومی به ویژه اتوبوسرانی است.


رسولی با اشاره به ظرفیت 123 اتوبوس ناوگان اتوبوسرانی رشت، اظهار کرد: از این تعداد سه دستگاه غیر قابل تعمیر، 75 اتوبوس فعال و 25 اتوبوس نیازمند تعمیر است.


وی تاکید کرد: شهر رشت از نظر تعداد اتوبوس با توجه به میزان 690 هزار نفر جمعیت ثابت و یک میلیون و 300 هزار نفری جمعیت شناور همپای شهر یاسوج است و جزء فقیرترین شهرهای کشور در زمینه ناوگان اتوبوس رانی محسوب می‌شود.


رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی شهر رشت در خصوص فعالیت‌های انجام شده در زمینه توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی، اظهار کرد: پیگیری استخدام 60 راننده، تکمیل بودجه برای خرید و تعمیر دستگاه‌های اتوبوس مورد نیاز به مبلغ 40 میلیارد ریال از جمله فعالیت‌های انجام شده در جهت توسعه ناوگان اتوبوسرانی شهر رشت است.


وی با بیان اینکه از دلایل اصلی عدم توجه به ناوگان حمل و نقل عمومی عملکرد سنتی آن است، گفت: نظارت و مطالعات اجرای خط ویژه اتوبوسرانی و به کارگیری ساختار مدرن می‌تواند به رونق عملکرد ناوگان اتوبوس رانی کمک کند.


رسولی تصریح کرد: همچنین ایجاد رینگ هسته مرکزی شهر رشت، توسعه سیستم‌های هوشمند، اجرای طرح پارکومتر در حاشیه خیابان‌ها، کارت هوشمند شهروندی، تصویب و اجرای پل عابر پیاده و بهسازی ناوگان مینی بوس و تاکسی از دیگر اقداماتی است که در آینده نزدیک اجرایی می‌شود.


رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی شهر رشت از طرح‌هایی برای ایجاد جذابیت سفر برای مد پیاده خبرداد و گفت: بررسی و تصویب اجرای 22 پل عابر پیاده در فاز اول با شمارکت بخش خصوصی در دست مطالعه است.


پایان پیام/

کد خبر 387659

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha