علیرضا زجاجی، مشاور رئیس و مدیرکل حوزه ریاست جهاددانشگاهی در آستانه سیوچهارمین سالروز تأسیس جهاددانشگاهی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار اجتماعی شبستان گفت: جهاددانشگاهی در 16 مردادماه سال 59 به دستور غیرمستقیم امام راحل(ره) برای ساماندهی امور دانشگاهها بعد از انقلاب فرهنگی و استفاده از پتانسیل و امکانات دانشگاه تشکیل شد.
زجاجی با اشاره به شرایط دانشگاهها پس از پیروزی انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: به خاطر تعطیلی دانشگاهها، وجود نیروی عظیمی از اساتید، دانشجویان، کارمندان، آزمایشگاهها، کارگاهها، کتابخانهها و سایر امکانات دیگر که در دانشگاهها وجود داشت و از طرف دیگر نیازهای کشور در بخشهای مختلف باعث شد که جهاد به منظور ساماندهی این ظرفیتها توسط نیروهای مؤمن و انقلابی و وفادار به نظام بوجود آمد و متولد شد.
حضور گسترده جهاد دانشگاهی در دوران دفاع مقدس
وی ادامه داد: با شروع جنگ تحمیلی، جهاددانشگاهی برای کمک و پشتیبانی از جنگ وارد عرصه دفاع مقدس شد و در طول دوران 8 سال دفاع مقدس خدمات و کارهای بسیار مهم و ارزندهای در راستای دفاع و پشتیبانی از رزمندگان انجام داد.
زجاجی با اشاره به برنامهها و رسالت جهاددانشگاهی پس از پایان جنگ تحمیلی اظهار داشت: پس از آن جهاددانشگاهی در کارهایی که عمدتاً موردنیاز کشور بود و متولی نداشت، ورود پیدا کرد که از آن جمله میتوان به موضوع مؤسسه رویان فعال در حوزه نازایی اشاره کرد که این مؤسسه بعدها گسترش یافت و بحثهای مهم دیگر از جمله سلولهای بنیادین نیز به آن اضافه شد و امروز با عنوان پژوهشگاه رویان فعالیت میکند.
مدیرکل حوزه ریاست جهاددانشگاهی افزود: کارهای بسیار مهمی در جهاددانشگاهی صنعتی شریف انجام گرفته است که آثار، تجربیات و امکاناتی که در این مسیر فراهم شد باعث شد تا دستاوردهای ارزشمندی در حوزه دفاعی و صنعتی به ارمغان آورد.
وی با اشاره به دیگر اقدامات جهاددانشگاهی در مراکز مختلف دانشگاهی خاطرنشان کرد: جهاد خواجه نصیرالدین طوسی در بحث فرستندهها، جهاد علم و صنعت در حوزههای مختلف اقدامات سازندهای انجام دادهاند.
مراجعه بیماران خارجی به پژوهشگاه رویان
زجاجی با اشاره به پیشرفتهای جهاددانشگاهی در عرصههای مختلف صنعتی بیان داشت: به دلیل وجود رفرنسهای زیاد در صنایع کشور توانسته است بازار خارجی را نیز بدست آورد.
وی به خدمات تخصصی پژوهشگاه رویان اشاره کرد و گفت: بیمارانی از کشورهای همجوار برای معالجه به این مرکز مراجعه میکنند.
تقویت ایده تجاری سازی / تبدیل علم به محصول در جهاد دانشگاهی قوت گرفت
وی با اشاره به اقدامات جهاددانشگاهی طی یک سال اخیر اظهار داشت: با شروع به کار مدیریت جدید از مهرماه گذشته ایده تجاریسازی یعنی تبدیل علم به محصول در جهاددانشگاهی قوت گرفته و با جدیت بیشتری دنبال میشود.
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) در دیدار رئیس، مدیران، پژوهشگران و محققان جهاددانشگاهی، اظهار داشت: ایشان در این دیدار «لازمه ادامه صحیح و پرشتاب حرکت علمی کشور را (کار و مدیریت جهادی) و تقویت روحیه (ما میتوانیم) با حفظ جهتگیریهای انقلابی و اسلامی و ترسیم دقیق جایگاه و وظایف، در چارچوب نقشه جامع علمی دانستند و تأکید کردند: هدفگذاری حرکت علمی کشور باید افزایش دانش جهانی از طریق تولید فرآوردههای جدید و ناشناخته دانش بشری در چارچوب ارزشهای انسانی باشد.»
برگزاری نمایشگاهی از دستاوردهای جهاد دانشگاهی
زجاجی در ادامه از برپایی نمایشگاهی از دستاوردهای جهاددانشگاهی همزمان با دهه فجر سال جاری خبر داد و افزود: در راستای ایده اقتصاد مقاومتی با تکیه بر اقتصاد دانشبنیان برنامهریزیهای خوبی انجام شده است.
وی با اشاره به جهتگیریهای خارجیها در واردات علم و تکنولوژی اظهار داشت: باید تلاش کنیم با کمک مسئولان تکنولوژی را انتقال دهیم و انتقال دانش فنی جزء شروط خرید فناوری از کشورهای خارجی قرار گیرد.
مدیرکل حوزه ریاست جهاددانشگاهی یادآور شد: جهاددانشگاهی در دو سال پیش موفق شد برای ساخت تعدادی دکل حفاری خشکی با وزارت نفت و وزارت دفاع موافقتنامهای امضاء نماید و تاکنون سه دکل حفاری آماده کار است.
وی با اشاره به فعالیتهای گسترده جهاددانشگاهی در زمینههای مختلف اظهار داشت: پژوهش، آموزش، فرهنگ، سازمان همیاری برای اشتغال دانشآموختگان و نهادهای زیرمجموعه دیگر همه به ارائه خدمات به مردم و کشور میپردازند.
مشاور رئیس جهاددانشگاهی با اشاره به استقرار واحدهای جهاددانشگاهی در جوار یا داخل دانشگاهها خاطرنشان کرد: زمانی که فعالیت جهاددانشگاهی گسترش یافت برخی از آنها که فضای کافی برای ادامه فعالیت نداشتند از دانشگاه خارج شده و در فضاهای مستقلی مستقر شدند.
وی با اشاره به فعالیتهای آموزشی جهاددانشگاهی یادآور شد: دانشگاه علم و فرهنگ در سال 71 که جزء مؤسسات نوع دوم بود، تأسیس شد و پس از طی مراحل لازم امروز در همه مقاطع تحصیلی دانشجو میپذیرد و اینک جهاددانشگاهی دارای دو دانشگاه رسمی و یک مؤسسه علمی – کاربردی با 47 مرکز در سراسر کشور میباشد.
سالانه 550 هزار نفر در دوره های آموزشی کوتاه مدت جهاد دانشگاهی حضور می یابند
زجاجی با اشاره به تحصیل 55 هزار دانشجو در دانشگاههای علمی – کاربردی کشور خاطرنشان کرد: 47 مرکز علمی – کاربردی در کل کشور فعال هستند. همچنین سالانه 550 هزار نفر در دورههای آموزشی کوتاهمدت جهاددانشگاهی شرکت کرده و از امکانات آموزشی بهرهمند میشوند.
مدیرکل حوزه ریاست جهاددانشگاهی ادامه داد: در حال حاضر 43 واحد جهاددانشگاهی، 25 پژوهشکده، 3 پژوهشگاه، 10 مرکز و سازمان وابسته به معاونت فرهنگی مشغول فعالیت هستند.
وی ادامه داد: بانیان جهاددانشگاهی اغلب دانشجو بودند که در قالب فعالیتها و برنامههای فرهنگی وارد جهاد میشدند و در طی مسیر هم در حوزه درسی پیش میرفتند و همزمان به کسب تجربه و مهارتآموزی میپرداختند و شاید بتوانیم بگوییم جهاددانشگاهی در انجام کارهای فرهنگی تک بود.
زجاجی با اشاره به جایگاه جهاددانشگاهی تأکید کرد: با توجه به تجربیاتی که طی 34 سال کسب کردهایم و ماهیت دانشگاهی که جهاددانشگاهی دارد پذیرش و اقبال دانشجویان و دانشگاهیان از آن بیشتر است و حرف یکدیگر را بهتر درک میکنند بنابراین میتوان کارهای بنیادی و تأثیرگذار در این مرکز انجام داد.
وی با بیان اینکه در زمینه جذب دانشجوها اقدامات مؤثری طی 15 سال اخیر انجام شده است، یادآور شد: در این دوره سازمان دانشجویان تشکیل شد و پس از آن مؤسسه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران، مرکز فعالیتهای قرآنی ایران (ایکنا) ایجاد شدند.
زجاجی افزود: سازمانهای دهگانه جهاددانشگاهی در مسیر خود تخصصی شدهاند و تا آنجا که توان مالی و پشتیبانی دارند توانستهاند کارهای خوبی انجام دهند.
وی با اشاره به دغدغههای اقتصادی پیشروی جهاددانشگاهی خاطرنشان کرد: 80 درصد هزینههای جهاددانشگاهی باید از محل درآمدهای خود جهاد تأمین شود و 20 درصد باقیمانده از محل منابع دولتی و ردیفهایی که به پژوهشکدهها اختصاص مییابند، تأمین میشود که این میزان با سطح بالای توقعات پیشروی جهاددانشگاهی کافی نیست.
مدیریت جهادی سرلوحه اقدامات جهاد دانشگاهی
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) مبنی بر انجام کارهای بزرگ و اساسی تصریح کرد: کارگروهی در حوزه فعالیتهای پژوهشی که مورد تأکید رهبر معظم انقلاب است، تشکیل شده و گزارش اقدامات آن آماده تشریح است.
زجاجی با اشاره به اهمیت و نقش مدیریت جهادی در توسعه و پیشرفت کشور خاطرنشان کرد: با توجه به فراگیری حضور نسل جوان فرهیخته و دانشگاهی در جهاددانشگاهی میتوان از این فرصت برای ترویج و گسترش تفکر و مدیریت جهادی در بین نسل جوان استفاده کرد.
وی ادامه داد: درآمدزایی، برنامهریزی برای هزینهکرد مناسب و برآوردسازی نیازهای جامعه به جزء مدیریت جهادی محقق نمیشود.
زجاجی یادآور شد: جهاددانشگاهی در سه زمینه پژوهش و فناوری، آموزشی و فرهنگی فعالیت میکند و در بسیاری از زمینهها به ویژه فنی و مهندسی پیشرفتهای خوبی داشته و کارهای ارزندهای انجام داده است.
گفتنی است، در حال حاضر حدود 7 هزار نفر در جهاددانشگاهی کل کشور که از این تعداد حدود 670 نفر عضو هئیت علمی میباشند، مشغول فعالیت هستند.
پایان پیام/
نظر شما