به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، عاصم اسدی، شاعر و پژوهشگر ادبیات فارسی و مدرس دانشگاه پیام نور زنجان شب گذشته(19 تیر) در سومین نشست تاثیر قصص قرآن در ادبیات فارسی در فرهنگسرای امام خمینی(ره) اظهار کرد: زمینه اثرپذیری شاعران فارسی از قرآن و حدیث به آغاز پیدایش شعر فارسی یعنی قرن سوم بازمی گردد.
وی با اشاره به اینکه دامنه این تاثیرپذیری در اشعار پارسی گویان سده های سوم و چهارم چندان گسترده نیست، ادامه داد: در این مقطع شعر فارسی دوران کودکی و نوجوانی خود را طی می کرد و از سویی مضامین و معانی بیشینه اشعار این دوره حول محور عشق زمینی، مدح شاهان و امیران و حماسه سرایی می چرخید.
پژوهشگر ادبیات فارسی اضافه کرد: با این همه در اشعار شاعرانی چون رودکی، ابوشکور، دقیقی، فردوسی، فرخی سیستانی و حتی منوچهر دامغانی نمونه های چشمگیر از انواع اثرپذیری از فرهنگ اسلامی به چشم می خورد که البته قابل قیاس با شعرهای سده های هفتم هجری قمری نیست.
اسدی افزود: اوج تاثیرپذیری از قصص قرآنی و حدیث در ادبیات عرفانی متجلی شده است که با تفسیر و تاویل همراه است.
این مدرس دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: از منظر سیر تاریخی، سنایی، شاعر قرن ششم هجری نقطه عطف این تاثیرپذیری از فرهنگ قرآنی و اسلامی است که این تاثیرپذیری از معارف قرآن و حدیث که اغلب به تاویل قصص قرآنی و احادیث نبوی می انجامد در مثنوی معنوی تجلی یافته است.
اسدی با اشاره به اینکه اثرپذیری شعر فارسی از قرآن و حدیث در سه دسته قابل تقسیم بندی است، یادآور شد: اثرپذیری واژگانی، اثرپذیری گذاره ای و اثرپذیری صوری و ساختاری از اهم این دسته بندی است.
به گفته این پژوهشگر، ادبیات دوره جدید در مقایسه با ادبیات سنتی تاثیرپذیری کم دامنه تری از قرآن و حدیث دارد و در این میان نوسرایان و شاعرانی چون نیما یوشیج، اخوان ثالث و منوچهر آتشی از این جمله اند.
اسدی به اشعار شعرایی چون فروغ، سهراب سپهری و شفیعی کدکنی اشاره کرد و افزود: این شعرا از زوایه اسلوب بیانی از شیوه های بیانی آیات قرآنی و ترجمه آن ها استفاده کرده اند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تاثیرپذیری از قرآن و حدیث به ویژه اسلام تاریخی در شعر انقلاب و شعر دفاع مقدس روند روبه رشدی داشته است.
پایان پیام/
نظر شما