به گزارش خبرگزاری شبستان عراق یکی از بزرگترین تولید کنندگان نفت و البته مهم ترین بازار تسلیحات روسی در دوران شوروی محسوب می شد. این کشور بزرگترین نیروی هوایی خاورمیانه را در دهه 1980 در اختیار داشت که متشکل از هواپیماهای روسی و فرانسوی بود. عراقی ها را با جنگنده های هوایشان می شناختند و افسران نیروی هوایی در بخش های مختلفی از ساختار قدرت صدام حضوری فعال داشتند. این در حالی بود که شوروی به جز تامین تسلیحات شریک معتبر تجاری هم برای عراقی ها بود . در همین حال حتی ورود عراق به منشور هفت سازمان ملل پس از تجاوز به کویت نیز راه را برای روسها نبست و آنها تجارت پنهان خود را با بغداد ادامه دادند. شرکت های روسی در این دوران فعالیت های خود را تحت عناوین مختلف ادامه می دادند تا حمله آمریکا به عراق در سال 2003 معادلات را بر هم زد. روسها یکی پس از دیگری دوستان خود در خاورمیانه را از دست دادند به طوری که انقلاب های عربی نیز مصر و لیبی به عنوان دو دوست خوب مسکو را از حوزه نفوذ کرملین خارج کرد . در بخش شرقی خاورمیانه نیز وضع به شکل دیگری برای روسها رو به وخامت گذاشت آشوب در سوریه و در عین حال حرف ها و حدیث ها در خصوص قرار داد خرید های تسلیحاتی عراق از مسکو عملا دست خرس را خالی کرد. اما به یکباره و ظرف کمتر از یک سال شاهد تحول در مناسبات روسیه و در خاورمیانه هستیم به طوری که دولت بشار اسد نه تنها سقوط نکرد بلکه توانست مواضع خود در مقابل تروریست ها را تقویت کند ،در مصر ژنرال السیسی پیش از برگزاری انتخابات به مسکو سفر کرد و تایید ضمنی پوتین را برای حضور در قدرت گرفت اما در عراق کندی و بعضا بلاتکلیفی آمریکایی ها در اجرایی کردن توافقات امنیتی شان با بغداد المالکی و یارانش را روانه مسکو و مینسک کرد تا جنگنده های اف – 16 جای خود را به سوخوی -25 بدهند. سوخو 25 هواپیمایی است که برای ره گیری و تخریب اهدافی که با سرعت اندک حرکت می کنند طراحی شده و برای مقابله با تروریست های داعش بسیار مناسب است . درگیری ها در عراق فجایع انسانی قابل ملاحضه را آفریده است به طوری که بیش 1000 تن از آغاز درگیری ها تا هفته آغازین جولای 2014 جان خود را از دست داده اند.
قرار داد خرید سوخوی 25 چیزی در حدود 500 میلیون دلار بر آورد می شود . این هواپیماها که ظرف 4 روز به ارتش عراق تحویل داده شده اند توسط هواپیماهای باری انتونوف 124 و از بلاروس بارگیری و در خدمت دولت مالکی قرار گرفتند. عراقی ها از سال 2003 تا کنون چیزی در حدود 20 میلیارد دلار برای تجهیز ارتش خود هزینه کرده اند ، ارتشی که از 14 لشکر آن 12 فرمانده اش از بعثی های سابق هستند و در مقابل داعش سلاح ها زمین گذاشت و گریخت .
چرا سوخوی 25 برای مقابله با داعش مناسب است ؟
سوخوی 25 جت جنگنده کوچک با دو موتور سایوز است . این هواپیمای ساخت اتحاد شوروی در عملیات های هوایی ارتش سوریه در مقابل تروریست ها قوی ظاهر شد و توانست در بسیاری از جبهه ها راهگشا باشد به همین جهت عراق 12 فروند از آن را از مسکو درخواست کرد . به نظر می رسد روسها به دنبال تقویت عمق استراتژیک خود در منطقه خاورمیانه و با توجه باز تعریف منافعشان در این منطقه هستند. از سوی دیگر زمانی که روسها به همراه ایران از بشار اسد در مقابل تروریست ها حمایت کردند به عنوان یک شریک قابل اعتماد خود را معرفی کرده و اکنون عراقی ها در کنار قرار داد 4.2 میلیارد دلاری تسلیحات با ایالات متحده خواهان نزدیکی بیشتر به مسکو هستند. آمریکایی ها قرار بود جنگنده های اف – 16 را سال گذشته به عراق تحویل دهند اما در بهترین زمان به نظر می رسد شهریور 93 این جنگنده ها تحویل ارتش عراق شوند. نباید از نظر دور داشت که پس از سال 1991 عراق عملا نیروی هوایی نداشته است. جنگنده ها قدیمی بودند و آمریکا در جنگ روباه صحرا و پس از آن سال 2003 تمامی اندوخته صدام حسین را از بین برد. در این وضعیت آمریکایی 11 سال در عراق مشغول بازسازی ساختار های بودند که از میان رفته بود و عملا در تربیت نیروهای جدید و وفادار چندان موفق نبودند. آنها عراق را ترک کردند بدون آنکه عراقی ها ارتشی داشته باشند که بتواند در مقابل تهدیدات مقاومت کنند.
در حال حاضر ورود هواپیماهای روسی به نبرد به داعش در عراق جای پای روسها را بار دیگر پس از بیش از دو دهه باز خواهد کرد قرار داد خرید بالگرد های روسی به ارزش 4.3 میلیارد دلار در کنار هواپیماهای سوخو همگی نشان از پر شدن خلا آمریکایی ها دارد. بلا تکلیفی و سردرگمی آمریکایی ها در نحوه بر خورد با داعش در عدم حمایت از دولت عراق برای مقابله با تروریست ها می تواند عواقب جدی را برای واشنگتنی داشته باشد که یک تریلیون دلار برای سقوط صدام و استقرار دولت جدید در این کشور هزینه کرده است .
نظر شما