به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، ماه مبارک رمضان که در آن شیطان به زنجیر کشیده می شود، فرصت مناسبی برای توبه و استغفار از گناهان است و به تعبیری، مسلمانان می توانند از این ماه مبارک برای کسب فضیلت و ثواب بیشتر بهره بگیرند.
مردم استان زنجان ماه رمضان را فرصت مغتنمی برای عبادت، خودسازی و تذهیب روح و نفس میدانند و خود را از ماههای رجب و شعبان برای شرکت در ضیافت الهی آماده میکنند.
مومنان این خطه با غبارروبی از مساجد، امامزادهها، تکایا و منازل و خرید اقلام و مایحتاج ضروری خود، از روزهای پایانی ماه شعبان رسما به پیشباز رمضان، ماه نزول قرآن میروند.
روزهداری مومنین زنجان معمولا همزمان باآخرین روز ماه شعبانالمکرم و برخی مواقع نیز یک هفته قبل از آغاز ماه رمضان، تحت عنوان "روزه پیشباز" آغاز میشود و عیدسعید فطر خاتمه مییابد .
درطول ماه رمضان که به زبان ترکی "اوروشلیق" خوانده میشود مساجد، اماکن مقدس و نمازخانههای این استان مملو از جماعت روزهداری میشود کهبا انگیزهی تکمیل عبادت و کسب فیض بیشتر، نمازهای یومیه را بهجماعت اقامه میکنند . فعالیتهای دینی و مذهبی در این ماه در شهرها و روستاهای استان بهاوج خود میرسد و کلاسهای ویژه قرائت، تفسیر و تعلیم قرآن، جلسات احادیث، علوم دینی و فقهی بهطور گسترده در اماکن مقدسه و منازل مردم برگزار میشود .
آحاد مختلف مردم این استان از قدیمالایام اعتقاد دارند، ماه رمضان با خود خیر و برکت میآورد و اعضای خانوادهای کهدر آن روزهخوار بدون عذر موجه وجود داشته باشد از نعمات و برکات بیکران ضیافت خداوندی محروم میشوند.
مردم زنجان روزه گرفتن در دهه اول ماه مبارک رمضان را " یوقوشا داشینان- چیخماق " ( حرکت در سربالایی تند کوه با بار سنگ )، ده روز دوم این ماه را "یوقوشا کرپیجینن چیخماق " ( بالارفتن از دامنهکوه با بار خشت) و روزهداری در دههی سوم این ایام پربرکت را " انیشه قاشماق سو ایچماق کیمیندی" (پایین آمدن از دامنه کوه مثل آب خوردن است ) تعبیر میکنند.
بهاعتقاد مردم زنجان، در ماه مبارک رمضان اعضای بالغ خانوادهها از ثواب روزههای کلهگنجشکی کودکان و افراد نابالغ برخوردار میشوند و بههمین خاطر، والدین کودکان خودرا بهگرفتن روزهی نصفهروز ترغیب میکنند و درقبال پرداخت وجهی، روزهی کلهگنجشکی آنان را میخرند.
مردم این منطقه در شبهای قدر نیز با برپایی آیینهای ویژه و خاصی از قبیل دعا و نیایش، شرکت در محافل معنوی دعای جوشن کبیر، دعای فرج امام زمام و ابوحمزه، اقامه نماز هفت قلهواللهی، حضور درمساجد و تکایا و قرآنسرگرفتن، 19 و 21 و 23 ماه مبارک رمضان را گرامی میدارند.
خواندن سورههای عنکبوت، روم، دخان و قدر از دیگر باورهای کهن مردم این استان است که در شبهای قدر عملی میشود.
برپایی جشن و شادی در شب بیست و هفتم ماه رمضان (شب قتل ابن ملجم مرادی) تا هنگام سحر و خوردن کلهپاچهای که همراه با سیر پخته شدهاست برای افطار و سحری در این شب نیز جزیی از باورهای مردم زنجان را تشکیل میدهد.
دوختن کیسه برات" برات کیسهسی" در آخر ماه رمضان به تعداد اعضای خانواده نیز از آداب ورسوم مردم این منطقه است و مادر خانواده این کیسه را درمسجد و بین دو نماز ظهر و عصر و دعاهای تعقیبات نماز، با پارچهی سفید چلواری و نخ و سوزن کارنکرده میدوزد.
برای بریدن نخ و پارچهی این کیسه بهجای چاقو و قیچی از دندانها استفاده و یک سکهی "پول " نیز در قسمت پایین آن قرار داده میشود.
بهاعتقاد زنجانیها اگر این کیسهها توسط پنج زن سیده که اسامی آنها فاطمه یا یکیاز القاب حضرت زهرا (س) باشد لمس شود، برکت و نعمت خدا بههمراه این کیسهها به خانههای آنان وارد میشود و اعضای خانواده به آرزوی خود میرسند. خواندن نماز مغرب و عشا پس از قرائت دعا و آیاتی از قرآن کریم چون سوره مبارکه قدر بهتعداد سه یا هفت بار قبل از خوردن اولین لقمه افطاری از دیگر آداب و رسوم زنجانیها بهشمار میرود و روزهداران این دیار معمولا افطار خود را با خرما و یا نمک باز میکنند.
زنجانیها در سالهای دور که وسایل ارتباطی چون رادیو و تلویزیون بهندرت و تنها در منازل تعدادی از متمولین شهر یافت میشد، زمان افطار را بااستفاده از رشتههای نخ سیاه و سفید تعیین میکردند.
بههمین منظور دو رشته نخ سیاه و سفید را در مقابل چشم قرار داده و زمانی که چشم قادر به تشخیص این دو رنگ از هم نمیشد، افطار میکردند.آش کشک، آش ترش، شیربرنج، آش بلغور، تاس کباب، فرنی، کله پاچه، حلوا، آبگوشت کوفته، کالاجوش، پیاز آب، سوپ، رنگینک و انواع خورشتها از جمله غذاهایی است که برای افطاری و سحری خانوادهها طبخ میشود.
نانچایی، بربری، فتیر، شیرمال روغنی و شیرین، زولبیا وبامیه و پشمک نیز از جمله نانها و شیرینیهای سنتی است که بیشتر در ماه مبارک رمضان در این استان پخت و عرضه میشود.
تورنا بازی، گل یا پوچ و گرداندن انگشتر توسط اوستا دربین گروه، دبرنا نیز از جمله بازیهای سنتیاست که هنوز در ایام ماه مبارک رمضان پساز بازکردن افطاری، در قهوهخانههای سنتی و یا منازل و شب نشینیها توسط نوجوانان، جوانان و حتی بزرگسالان انجام میشود.
زنجانیها همچنین عادت دارند در ایام ماه مبارک رمضان، کدورت و اختلافهای فیمابین را برطرف و نسبت بههم محبت بیشتری ابراز کنند چراکه معتقدند لطف خدا بیشتر شامل حال کسانی میشود که دل مومن روزهداری را شاد میکند .
تهیه و توزیع مایحتاج عمومی از قبیل برنج ، روغن، گوشت و آرد بین افراد و خانوادههای نیازمند در آستانه ماه مبارک رمضان و همزمان با شبهای قدر نیز از دیگر آدابی است کهاز سالیان دور بین زنجانیهای رایج است.
در همین راستا مراسم جزء خوانی و ترتیل قرآن کریم در مساجد و تکایا استان زنجان برگزار می شود و هریک از دستگاه ها به نوبه خود نسبت به برگزاری این محافل معنوی اقدام می کنند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان در سخنانی از برگزاری مراسم ضیافت الهی در این ماه مبارک رمضان خبر داد و گفت: در همین راستا مراسم جزء خوانی و ترتیل قؤآن کریم در 6 بقعه استان زنجان برگزار می شود.
حجت الاسلام علی باقری از برگزاری محافل انس با قرآن کریم خبر داد و یادآور شد: ماه مبارک رمضان فرصت گرانبهایی برای استغفار از گناهان است.
همچنین مراسم جمع خوانی قرآن کریم در این ماه مبارک در حسینیه اعظم زنجان برگزار می شود.
دارالقرآن کریم زنجان نیز در این ایام پذیرای روزه دارانی است که برای شرکت در دوره های آموزشی روخوانی و روانخوانی قرآن کریم به این موسسه قرآنی مراجعه می کنند.
در این ماه مبارک برای تبلیغ احکام مربوط به ماه مبارک رمضان همه ساله مبلغانی به روستاهای استان زنجان اعزام می شوند که به گفته مدیرکل تبلیغات اسلامی استان زنجان امسال 2 هزار و 400 مبلغ به مناطق مختلف استان زنجان اعزام شدند.
کمیته امداد استان زنجان نیز در این ماه پرفیض بی نصیب نمانده و سرکشی به خانواده های نیازمند و تحت سرپرست را در دستور کار خود قرار داده است.
در طرح مفتاح الجنه جمعی از مسئولان برای رسیدگی به مشکلات و دستگیری از نیازمندان به خانه این مددجویان سرکشی می کنند.
پایان پیام/
نظر شما