خبرگزاری شبستان: در جریان بحران عراق بارها رسانه های خارجی و داخلی از احتمال همکاری آمریکا و ایران در برقراری ثبات در عراق خبرها و گزارش های متعددی منتشر کرده اند که شاید معتبرترین آنها گزارش چند روز پیش نیویورک تایمز مبنی بر درخواست رسمی آمریکا از ایران برای کمک به حل بحران عراق باشد.
غیر از این روزنامه ها در روزهای اخیر بسیاری از روزنامه ها و خبرگزاری های آمریکایی از احتمال همکاری ایران و آمریکا در مقابله با تروریست های تکفیری خبر داده اند ولی نکته اصلی اینجاست که ایران در اصل آمریکا را یکی از عاملین ایجاد چنین گروههایی می داند.
جمهوری اسلامی ایران بارها به طور ضمنی و مستقیم اعلام کرده است که با تروریسم دشمنی دارد ولی در مورد عراق خود مردم این کشور قادر به دفع دشمنانشان هستند و حالا به نظر می رسد احزاب محافظه کار و شریک آنها یعنی صهیونیستها کاسه داغ تر از آش شده اند.
محافظه کاران آمریکایی در جریان خبررسانی های رسانه های آمریکایی که فعلاً در حد شایعه باقی مانده است، اعلام کرده اند با همکاری آمریکا و ایران کاملاً مخالف هستند. یکی از اشخاص حقیقی که پرچمدار این مخالفت است بنیامین نتانیاهو و دوستانش در احزاب نومحافظه کار هستند.
با وجودی که خود ایران به صراحت هر گونه همکاری در هر سطحی بین ایران و آمریکا را رد کرده است، ولی دلیل اصلی این مخالفت از سوی نومحافظه کاران چه چیزی می تواند باشد.
یک مجله آمریکایی به طور ضمنی به این مسئله پاسخ داده است و اعتقاد دارد بیشتر سروصدایی که احزاب افراطی در اسرائیل و آمریکا به راه انداخته اند بیشتر به خاطر خود ایران است چون از این مسئله هراس دارند که این همکاری جایگاه ایران در منطقه را ثابت کند و نفوذ این کشور را در بین مسلمانان اهل سنت نیز افزایش دهد.
نشنال اینترست در مقالهای مینویسد: بسیاری از افرادی که در بحث بر سر سیاست آمریکا در خاورمیانه دخالت دارند، روی این ایده که ایران همواره باید در ایزوله نگاهداشته شود و در هیچ زمینه ای با آمریکا همکاری نداشته باشد، تاکید دارند.
دلیل دیگری که این مجله ذکر کرده است مسئله هسته ای ایران است چون همکاری ایران و آمریکا می تواند به روند پیشرفت توافق با قدرت های جهانی بر سر پرونده هسته ای ایران منجر شود. ظاهراً آنها می خواهند ایران همچنان به عنوان یک تهدید برای بشریت معرفی شود و سیاست ایران هراسی آمریکا همچنان به قوت خود باقی بماند.
در اصل همکاری ایران و آمریکا چالش بزرگ این روزهای احزاب افراطی در آمریکا است چون آنها می دانند توافق هسته ای با ایران نقطه آغازین چرخش روابط ایران و آمریکا خواهد بود. آنها می دانند که توافق هسته ای ، ریسک ورود ایران به باشگاه هسته ای را کاهش داده و یک تهدید امنیتی در منطقه و شاید جهان را از بین می برد.
آنها ادعا می کنند تهدیدهای ناشی از داعش موجب می شود که نوری مالکی نخست وزیر عراق و جمعیت شیعه این کشور بیش از پیش به چتر حمایتی ایران وابسته شوند. به این ترتیب به زعم آنها، این یک خطای تاریخی خواهد بود که آمریکا با ایران و سپاه پاسداران در جهت مقابله با داعش در عراق هماهنگ شود. این در حالی است که ویلیام برنز، معاون وزیر خارجه آمریکا اخیرا در مورد عراق با دیپلمات های ایرانی گفت و گو کرده است. دولت اوباما نیز نشان داده که می خواهد به هر ترتیب ممکن آتش جنگ فرقه ای و افراطی گری در عراق را خاموش کند.
حتی اگر ایران بیشترین نفوذ را روی دولت مالکی داشته باشد نیز باید این پرسش مطرح شود که چرا محافظه کاران آمریکایی گمان می کنند دامن زدن به بی ثباتی و آشوب در عراق به نفع ایران است؟ مخالفان ایران در واشنگتن تنها روی این نکته اصرار دارند که هر گونه نفوذ ایران در عراق و منطقه بد است و این در حالی است که این نفوذ در زمینه هایی می تواند کمک کننده باشد و نتایج مثبت آن نیز شامل کشورهای منطقه و آمریکا شود.
نظر شما