فلسفه در پیوند با تشیع عنوان حکمت گرفت و از دام تکفیر رهید

خبرگزاری شبستان: پس از آنکه مردم ایران به مذهب تشیع مشرف شدند به جای کلمه فلسفه حکمت را به کار بردند و دیگر کسی نتوانست با حکمت شوخی کند، حکمتی که در قرآن به لقمان عطا و یا خیر کثیر نامیده شده است.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، مراسم بزرگداشت حکیم دانا و مدرس توانا آیت‌الله سیدحسن سعادت مصطفوی با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علما، استادان، فرهیختگان و اصحاب رسانه شنبه، 31 خرداد در تالار اجتماعات شهید مطهری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.

بنابراین گزارش، مهدی محقق، رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در این مراسم با بیان اینکه استادان نیاز به تکریم و تعظیم ندارند، اما این‌گونه مجالس باید برپا شده تا نسل جوان با این بزرگان آشنا شوند و سیره علمی و عملی آنها را اسوه خود قرار دهند، گفت: خیر کثیر در قرآن برای حکمت به کار برده شده و حکمت از کلمات اساسی و کلیدی قرآن است که بر خداوند بزرگ هم اطلاق شده است؛ هم از جهت احکام و اتقانی که در آیات خود داشته اعم از آیات آفاقی و انفسی.

وی ادامه داد: کلمه حکمت پس از اینکه ایران به مذهب تشیع مشرف شد جایگزین فلسفه شد به علت اینکه علوم و فلسفه یونان وقتی وارد اسلام شد در مسایل پزشکی، نجوم، جانورشناسی، معرفت‌الانباتات و سایر علوم اشکالی پیش نیاید چرا که بیشتر مترجمان یهودی و مسیحی بودند و نتوانستند اثر خود را به کیفیتی عرضه کنند که مورد قبول مسلمانان باشد، لذا می‌بینیم نفرتی نسبت به فلسفه در طی قرون پیدا شد و فلاسفه تکفیر شدند و حتی ابن سینا و فارابی را ننگ عالم اسلام دانستند.

محقق افزود: به این کیفیت بود حتی کلمه فلسفه که در یونان مرکب از دو کلمه فیلا به معنای دوستدار و سوفیا به معنای دانش که دانشمندان اسلامی آن را به محب‌الحکمه تعبیر کردند ولی برای این کلمه وجه اشتقاق جعلی و عامیانه درست کردند و جزء اول آن را فل به معنای کندی تعبیر کردند. همچنین جزء دوم را هم سفه یعنی سفاهت و حماقت معنا کردند.

وی ابراز کرد: از این جهت بود که فلاسفه مورد تکفیر قرار گرفتند اما پس از آنکه مردم ایران به مذهب تشیع مشرف شدند به جای کلمه فلسفه حکمت را به کار بردند، اینجا بود که دیگر کسی نمی‌تواند با حکمت شوخی کند، حکمتی که در قرآن به لقمان عطا شده و یا خیر کثیر نامیده شده است.

رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی تصریح کرد: دانشمندان شیعه مطالب فلسفی را به آیات و احادیث نبی مستحضر کردند و در عالم تشیع نیز با اخبار و روایات ائمه (ع) آن را پیوند دادند که اگر کتاب قبسات میرداماد را ببینیم در قبس چهارم وی تمام مطالب خود را به احادیث مستحضر می‌کند؛ به این کیفیت در عالم تشیع فلسفه احترام خاص خودش را بدست آورد و دیگر کسی به ابن سینا و فارابی اهانت نکرد و دانشمندان ما همچون عبدالرزاق لاهیجی، میرداماد و ملاهادی سبزواری با احترام یاد شدند و دیگر آن شئانتی که در عالم تسنن و اعراب بود از بین رفت و ایران محو فلسفه شد.

محقق عنوان کرد: ما در سال 1381 همایشی تحت عنوان قرطبه و اصفهان برگزار کردیم که وجه نام‌گذاری آن از آن جهت بود که فرنگی‌ها گفته بودند آن روزی که جنازه قرطبه در اصفهان تشییع شد تفکر و عقل هم در عالم اسلام رخت بربست اما در این همایش اصرار کردیم شاید در کشورهای دیگر این اتفاق افتاد اما در ایران به این صورت نبود. همچنین در آن همایش 40 کتاب از دانشمندان مسلمانان را همچون فیض کاشانی دشتکی چاپ کردیم تا بزرگانی که در این عرصه باقی مانده‌اند را احترام کنیم.

رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در پایان سخنان خود یادآور شد: آیت الله سیدحسن سعادت مصطفوی سالیان متمادی در مراکز علمی کشور فلسفه و حکمت تدریس کردند و این سنت را در کشور ما باقی گذاشتند که از خداوند متعال برای ایشان طلب عمر می‌کنیم تا بتوانند شاگردان بیشتری تربیت کرده و برای خود به جانشینی بگذارند.

پایان پیام/

 


 

کد خبر 378423

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha