مخالفت با فلسفه و حکمت مخالفت با قرآن است

خبرگزاری شبستان: مخالفت با فلسفه مخالفت با قرآن است و افرادی که با آن مخالفت می ورزند یا جاهل مقصر هستند یا جاهل قاصر؛ دینداری بدون تعقل به چه دردی می خورد؟ این دینداری ارزشی نزد خدا ندارد.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، مراسم بزرگداشت حکیم دانا و مدرس توانا آیت‌الله سیدحسن سعادت مصطفوی با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علما، استادان، فرهیختگان و اصحاب رسانه شنبه، 31 خرداد ماه در تالار اجتماعات شهید مطهری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.

بنابراین گزارش، آیت الله مصطفوی در این مراسم ضمن قدردانی صمیمانه از برگزارکنندگان این مراسم گفت: قرآن ما را به تفکر و تعقل دعوت می کند که با آیات افلا تعقلون و افلا تتفکرون و ... این ادعا اثبات می شود و حکیم نیز تاکید بر تفکر و تعقل و نپذیرفتن هیچ سخنی بدون درک و برهان و استدلال است.
این استاد حکمت و فلسفه ادامه داد: اگر دقت شود در حقیقت مخالفت با فلسفه مخالفت با قرآن است و افرادی که با آن مخالفت می ورزند یا جاهل مقصر هستند یا جاهل قاصر؛ اما جاهل قاصر که درک نمی کند چه چیزی را نمی داند و جاهل مقصر نیز می داند که نمی داند اما می خواهد بازار گرمی کند.
وی تاکید کرد: دینداری بدون تعقل به چه دردی می خورد و چه ارزشی در نزد خدا؟ لذا حکمت علم به حقیقت اشیاء به اندازه طاقت بشریت است و اتفاقا علمای بزرگ و فلاسفه اذعان می کنند ما هنوز چیزی نمی دانیم و در واقع ادعای آنها از دیگر افراد کمتر است؛ تعقلات انسان در هر دوره و هر سنی اعم از کودکی و نوجوانی و جوانی و ... با گذشته متفاوت است و چطور می تواند ادعا کند که همه چیز را می داند!
آیت الله مصطفوی تصریح کرد: ما باید این شهامت را داشته باشیم که اعتراف کنیم نسبت به بسیاری از امور جهان جاهل هستیم اما نباید از سوی دیگر هر امری را انکار و رد کرد مگر آن که برهان قطعی بر بطلان آن اقامه شود.
این استاد فلسفه و حکمت یادآور شد: باید دید مخالفت مخالفان با فلسفه با چه مقصودی است و اگر سخن درست و سنحیده ای دارند به میدان بیایند و بیان کنند و در غیر این صورت لب فرو بندند.

این گزارش می افزاید: احمد پاکتچی، عضو هیئت علمی دائره المعارف بزرگ اسلامی در ادامه این مراسم گفت: استاد مصطفوی را بیشتر در کسوت استادی فلسفه اسلامی می شناسند و من در زمره شاگردان او بوده و هستم البته نه به معنای آنکه کلاسی تشکیل داده و واحد درسی اخذ کنم اما از محضر استاد بیش از 16 سال است که بهره می برم.
وی ادامه داد: در حوزه علمیه شاید یکی از مهمترین مسائلی که اهمیت دارد تمامیت یک حوزه علمی و دانش است به عبارت دیگر وقتی درباره علم فردی یا گروهی حرف می زنیم، آن علم مجموعه کامل خود را حفظ کرده و مصداق یومن ببعض و بکفر ببعض نباشد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه علم را نمی توان جدا جدا کرد، عنوان کرد: علم شق کردنی نیست که بر اساس تمایلات و مصوبات خود آن را داشته باشیم و از هر فردی بخواهیم که با بخشی کار کرده و بخشی دیگر را کار نداشته باشد هر چند این اتفاق افتاده و ما با تعارف از کنار این مساله می گذریم که ما با علوم، تخصصی برخورد می کنیم.
وی عنوان کرد: این موضوع باید در روح دانشگاه کاملا تحقق داشته باشد و بتوان تمامیت علم و دین را کنار هم داشت و کسی که به همان اندازه فیلسوف است، فقیه و محقق هم هست.
وی تاکید کرد: به تعبیر امروز، علم یک اندام و ارگانیسم است که همه اعضای آن با هم کار می کنند و نمی توان آن را به چند قسمت تقسیم کرد. اما ویژگی مهم استاد مصطفوی مساله انسجام در علم ورزی است و زمانی که ایشان از مکتبی (البته سینوی) دفاع می کنند به دلیل انسجام آن مکتب است.
پاکتچی تصریح کرد: آیت الله مصطفوی هر گاه وارد مباحث کلامی نیز می شوند، این انسجام را به عنوان خط قرمز رعایت می کنند و همچنین انضباط را می توان از دیگر ویژگی هایی شخصیتی استاد برشمرد؛ وقتی مبنایی پذیرفته شد باید به آن پایبند بوده و عدول نکنیم. انضباط و تفکر عجیب و پایبندی به اصول و مبانی از خصایص این عالم بزرگوار است.
وی در پایان سخنان خود یادآور شد: اما ویژگی مهم استاد وسعت مشرب به حوزه های مختلف است به گونه ای که موجب شده افراد از رشته های گوناگون با ایشان همفکری داشته باشند.
شایان ذکر است، در این مراسم پیام آیت الله فیاضی، رییس مجمع حکمت اسلامی توسط حجت الاسلام حسن معلمی، دبیر این مجمع قرائت شد و در پایان از مقام علمی آیت الله مصطفوی با اهدای لوح و هدایایی تجلیل به عمل آمد.
پایان پیام/
 

کد خبر 378375

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha