به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، دور پنجم مذاکرات ایران و 5+1 دوشنبه با یک نهار کاری آغاز شد. این نهارکاری با حضور کاترین اشتون، ویلیام برنز معاون وزیر خارجه آمریکا و نفر دوم وزارت خارجه این کشور و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در هتلی در وین برگزار شد.
ایران و گروه 1+5 در مذاکرات وین 4 به دلیل اختلافات بسیاری که بر سر موضوعات مختلف با یکدیگر داشتند، نتوانستند وارد نگارش متن شوند. پس از این مذاکرات بدون پیشرفت بود که ابتدا ظریف و اشتون در روزهای پنجم و ششم خردادماه در استانبول ترکیه به مدت دو روز درباره «پیشرفت و مدیریت مذاکرات آینده» با یکدیگر مذاکره کردند و پس از آن، مذاکرات کارشناسی میان ایران و 1+5 در روزهای 14 و 15 خردادماه همزمان با نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین برگزار شد.
پس از نشست کارشناسی، معاونان وزیر امور خارجه و برخی اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای عازم ژنو سوئیس شدند و روزهای 19 و 20 خردادماه در هتل پرزیدنت نیکسون با هیات آمریکایی به مدت دو روز گفتوگوهای دو جانبه داشتند؛ ریاست طرف مقابل را این بار نه خانم «وندی شرمن» نماینده آمریکا در گروه 1+5 که «ویلیام جوزف برنز» معروف به بیل برنز و قائممقام وزیر امور خارجه آمریکا برعهده داشت.
طرفین 11 ساعت و نیم با یکدیگر مذاکره دو جانبه داشتند؛ مذاکراتی که عراقچی در گفتوگو با «ایرنا»، آن را «سخت و فشرده» اما در فضایی «مثبت» ارزیابی کرد و در پاسخ به این پرسش که آیا با توجه به این مذاکرات از اختلافات میان طرفین کاسته شد؟ صرفا به این پاسخ بسنده کرد که «اختلافات هنوز باقی است و مشورتها در وین ادامه مییابد.»
پس از این مذاکرات، هیات ایرانی روز 21خردادماه در اقامتگاه سفیر و نماینده ایران در مقر اروپایی سازمان ملل متحد در ژنو میزبان «نیکولاس دوریویر» نماینده جدید پاریس در گروه 1+5 بود که جانشین «ژاک اودیبر» شده است و در ناهار کاری با او، سه ساعت و ربع مذاکره و تبادلنظر کردند. معاونان وزیر خارجه ایران بلافاصله از ژنو عازم رم ایتالیا شدند و 22 خردادماه در فرودگاه این شهر با «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه و نماینده مسکو در گروه 1+5 تبادلنظر و رایزنی کردند.
یک روز پیش از مذاکرات وین5 نیز عراقچی و تخت روانچی با «هانس دیتر لوکاس» نماینده آلمان در گروه 1+5 که برای شرکت در سمیناری در دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه به تهران سفر کرده بود، بهصورت دو جانبه مذاکره و رایزنی کردند. در این حال و هوا، حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران نیز روز شنبه در سومین نشست خبری خود با حضور خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی گفت: «با حُسن نیت و اراده جدی طرف مقابل، اختلافات در طول 5 هفته آینده قابل حلوفصل است و اگر1+5 در مذاکرات حسن نیت نشان دهند، میتوانیم در این مدت به توافق نهایی دست یابیم.»
گفتنی است در دور جدید مذاکرات وین 5 «سیدعباس عراقچی» معاون امور حقوقی و بینالمللی، «مجید تختروانچی» معاون اروپا و آمریکا و «حمید بعیدینژاد» مدیرکل سیاسی و بینالمللی وزارت امورخارجه، «داوود محمدنیا» مشاور وزیرامور خارجه،« محمد امیری» مدیر کل امور پادمانهای سازمان انرژی اتمی و «پژمان رحیمیان» مدیر کل حوزه ریاست سازمان انرژی اتمی، اعضای تیم مذاکره کننده هستهای ایران را تشکیل میدهند.
یک تیم از مشاوران حقوقی از جمله «امیرحسین زمانینیا» و «جمشید ممتاز» نیز تیم مذاکره کننده ایرانی را همراهی میکنند
دور جدید مذاکرات از آن جهت بسیار قابل توجه کارشناسان است که درصورت جمعبندی مذاکرات می تواند به نقطه آغازتدوین پیش نویس توافقنامه نهایی در موضوع هسته ای بین ایران و 5+1 تبدیل شود.
اما انگونه که شرایط نشان میدهد، مذاکره کنندگان هسته ای ایران به دنبال به نتیجه رسیدن مذاکرات نهایی تا پیش از 29 تیر ماه سال جاری بوده و روی خوشی به تمدید توافقنامه اقدام مشترک ژنو نشان نمیدهند، موضوعی که پالسهای غلطی را در هفته های اخیر برای طرف مقابل ارسال کرده و موجب شده است تا طرف مقابل از اصرار مذاکره کنندگان برای به نتیجه رسیدن گفتگوها در 6 ماه نخست اجرای توافق ژنو، حداکثر بهره برداری را برای فشار به ایران و امتیاز گیری از ایران داشته باشند.
ظریف درباره آغاز نگارش متن توافق نهایی گفت: «درچند ماه گذشته بحثهای متعددی با گروه 1+5 داشتهایم و فکر میکنم باید در این مرحله کار نگارش متن توافق نهایی آغاز شود.» وزیر خارجه ایران با تاکید بر اینکه اگر طرف مقابل با واقع بینی وارد مذاکرات شود امکان توافق نهایی وجود دارد گفت: «اما اگر غیر منطقی برخورد کنند ما هم بر اساس حفظ حقوق ملتمان رفتار خواهیم کرد.» به گفته ظریف، اگر اراده واقعی در طرف مذاکرهکننده مقابل وجود داشته باشد رسیدن به توافق امکانپذیر است.
ظریف در پاسخ به این سوال که آیا در مهلت تعیین شده 6 ماهه و تا 20 ژوئیه امکان توافق نهایی وجود خواهد داشت، گفت: «قرار نیست در این مرحله به توافق نهایی برسیم و هنوز تا ضربالاجل اول که پایان تیرماه است، یک ماه فرصت داریم و در صورتی که در این یک ماه نیز به توافق برسیم تا ضربالاجل دوم که بهمنماه است، فرصت خواهیم داشت.»
در ادامه وزیر امور خارجه درباره اینکه آیا در طرف مقابل ارادهای برای دستیابی به توافق تا 20ژوئیه مشاهده میکند یا خیر، گفت: «آنچه از بازیگران مختلف غربی به اشکال مختلف دیده و شنیدهایم آنها نیز ابراز علاقه کردهاند که در همین فرصت تعیینشده 6 ماهه مذاکرات به نتیجه برسند.» ظریف با بیان اینکه هنوز اختلافنظرهایی وجود دارد، افزود: «بعد از پایان این مرحله ما هنوز یک ماه دیگر فرصت داریم و احساس من این است که اگر طرف مقابل آمادگی مذاکره جدی داشته باشد امکان توافق هست.
از نکات قابل توجه این دور از مذاکرات، حضور رسمی ویلیام برنز، معاون وزیر خارجه آمریکا و نفر دوم وزارت خارجه این کشور است. ویلیام برنز در دورههای قبلی مذاکرات هستهای ایران و 1+5 نماینده آمریکا بوده است و از جمله کارشناسان ارشد این وزارتخانه در موضوع ایران است البته برنز صرفا در نشست جداگانه با ایران که روز گذشته با حضور کاترین اشتون صورت گرفت، حضور داشت و در مذاکرات رسمی حضور نمییابد؛ اما او در وین بهسر میبرد و از تیم مذاکرهکننده کشورش به سرپرستی وندی شرمن در مذاکرات پشتیبانی میکند.
ظریف نیز روز جمعه (23 خردادماه) در مقالهای که در روزنامه واشنگتن پست منتشر شد، گفت: «مذاکرات ایران و گروه 1+5 به مرحله حساسی رسیده است و اطمینان دارم که تا یک ماه آینده قادر خواهیم بود به راهحل جامعی برسیم.» او با تاکید بر اینکه در گذشته و در جریان مذاکرات، برخی توهمات فرصتهای ایجاد شده را برای رسیدن به توافق نهایی از بین برد، افزود: «نباید اجازه داد که یک بار دیگر چشمانداز واقعی امکان حصول به یک توافق تاریخی از بین برود.»
این دور از مذاکرات ایران و گروه پنج به علاو ه یک (آمریکا، فرانسه، روسیه، چین، انگلستان و آلمان) با حضور «محمد جواد ظریف » وزیر امورخارجه ایران و «کاترین اشتون» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تا روز جمعه (20 ژوئن) ادامه خواهد یافت.
پایان پیام/
نظر شما