کتاب "آیت‌الله فاضل لنکرانی (ره) به روایت اسناد ساواک" رونمایی می‌شود

خبرگزاری شبستان:پژوهشگر تاریخ معاصر از رونمایی کتاب"آیت‌الله فاضل لنکرانی (ره) به روایت اسناد ساواک"در پنج‌شنبه هفته جاری در مرکز فقهی ائمه اطهار خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، قاسم تبریزی پژوهشگر تاریخ معاصر امروز (25 خرداد) در کنفرانس مطبوعاتی که در مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) برگزار شد عنوان کرد: مرکز بررسی اسناد تاریخی که در سال 1376 تأسیس شده است تا کنون 268 جلد کتاب منتشر کرده است که کتاب "آیت‌الله العظمی فاضل کنکرانی (ره) به روایت اسناد ساواک" توسط این مرکز منتشر می‌شود.


این پژوهشگر تاریخ معاصر اظهار داشت: یکی از اسنادی که در تاریخ‌نگاری وجود دارد اسناد اطلاعاتی امنیتی می‌باشد و سیستم‌های اطلاعاتی امنیتی، این اسناد را به صورت کدهای محرمانه و غیرمحرمانه تقسیم می‌کنند.


تبریزی ابراز داشت: ساواک در سال 1335 تأسیس شد که پس از سقوط رژیم پهلوی، صاحب 50 میلیون برگ اسناد اطلاعاتی امنیتی کشور شدیم و بیش از 5/3 میلیون جلد پرونده، درباره شخصیت‌ها و وقایع و رخدادهاست.


وی خاطرنشان ساخت: در پرونده‌های ساواک، رجال معاصر به رجال درباری، سیاسی، فرهنگی و انقلاب اسلامی تقسیم می‌شوند که از رجال انقلاب اسلامی، هشت تن از مراجع تقلید ازجمله آیت‌الله گلپایگانی، آیت‌الله مرعشی نجفی، آیت‌الله سیدعلی بهبهانی، آیت‌الله سیدعبدالله شیرازی و آیت‌الله فاضل لنکرانی (ره) وجود دارند.


این پژوهشگر تاریخ معاصر ادامه داد: آیت‌الله العظمی فاضل لنکرانی (ره) از جمله علمایی بود که هم در اعتراض به تصویب قانون انجمن‌های ایالتی و ولایتی در سال 1341 فعالیت داشتند و هم در ردیف یاران امام خمینی (ره)، در عرصه سیاسی و مبارزاتی حضور داشتند.


وی اظهار داشت: اسنادی که توسط ساواک جمع‌آوری شده است، توان و مدیریت ساواک را می‌رساند و در عین حال که ساواک در جامعه، رعب و وحشت ایجاد کرده بود ولی مبارزات و گستره فعالیت شخصیت‌های سیاسی بیشتر از این اسناد است.


تبریزی افزود: علما و شخصیت‌های برجسته انقلابی با دوراندیشی و پنهان‌کاری، فعالیت‌های زیادی داشتند و منابع ساواک به برخی از این فعالیت‌ها راه نیافت.


وی تصریح کرد: ضروری است که از افرادی که در زمان‌ها و مکان‌های مختلف با شخصیت‌های انقلابی و سیاسی در ارتباط بودند به جمع‌آوری تاریخ شفاهی و اطلاعات بپردازیم و با شواهد و قرائن، پیرامون مبارزات و نقش شخصیت‌ها بپردازیم.


این پژوهشگر تاریخ معاصر بیان کرد: آیت‌الله العظمی فاضل لنکرانی (ره) در حوزه علمیه جزء مؤسسین جامعه مدرسین بودند و در بیانیه‌ها و اعلامیه‌هایی که به صورت جمعی از سوی مدرسین منتشر می‌شد اسم ایشان هست.


تبریزی خاطرنشان ساخت: آیت‌الله العظمی فاضل لنکرانی (ره) از لحاظ مشی فکری ادامه راه امام راحل (ره) بودند و در دوران انقلاب، از جمله شخصیت‌هایی بودند که ساواک آنها را کنترل می کرد.


وی اظهار داشت: اولین سندی که ساواک در مورد این مرجع تقلید جمع آوری کرده است در سال 1342 و آخرین سند در سال 1357 است و از اعلامیه‌ها و بیانیه‌هایی که منتشر می‌شد و توسط علما امضاء می‌شد، یک نسخه در پرونده آیت‌الله العظمی فاضل لنکرانی (ره) وجود دارد.
این پژوهشگر تایخ معاصر ابراز داشت: در زمان رژیم پهلوی، آیت‌الله العظمی فاضل لنکرانی (ره) در سال 1352به مدت سه سال به بندرلنگه و یزد تبعید شدند و تا سال 1356، فعالیت سیاسی ایشان نوعی پنهان‌کاری است.


تبریزی افزود: فعالیت این مرجع تقلید از 17 دی ماه سال 1356 تا 22 بهمن ماه 1357 در عرصه سیاسی، گسترده و فعال است.


وی گفت: تدوین این کتاب بر اساس تاریخ است و از اولین سند تا آخرین سند بدون فصل‌بندی ارائه شده است.


تبریزی اظهار داشت: کتاب "آیت‌الله العظمی فاضل لنکرانی به روایت ساواک" در روز پنج شنبه (29 خردادماه سال جاری) ساعت 30/9 در مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) با سخنرانی آیت‌الله حسینی بوشهری و وزیر اطلاعات پیرامون شخصیت سیاسی آیت‌الله فاضل لنکرانی رونمایی می شود.


این پژوهشگر تاریخ معاصر عنوان کرد: کتاب "آیت‌الله العظمی فاضل لنکرانی به روایت ساواک" در تیراژ 1000 نسخه از هفته آینده به بازارعرضه می‌شود.


وی در پایان گفت: بعد از انقلاب اسلامی به خصوص در دهه اول انقلاب، اسناد بسیار خوبی در مرکز بررسی اسناد تاریخی وجود دارد که اگر بتوانیم این اسناد را دسته‌بندی و منتشر کنیم، حرکت جدیدی در تاریخ نگاری معاصر است.
 

پایان پیام/

کد خبر 376660

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha