انجام مطالعات برای ثبت جهانی دو میراث طبیعی در ایران

خبرگزاری شبستان: «کلوت» میراث کهن منابع طبیعی در بیابان های شهداد و منطقه حفاظت‌شده ارسباران دو میراث طبیعی هستند که پرونده‌های آنها تشکیل شده وبرای ثبت جهانی ارائه شده اند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، محمدحسین طالبیان، معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نشست خبری با اشاره به اولویت‌های این سازمان در خصوص پرونده‌های میراث ملموس اظهار داشت: با توجه به سیاست‌هایی که داریم باید بتوانیم فهرست متعادلی از میراث ملموس کشور تهیه کنیم.

 

وی با اشاره به شاخصه‌های مهم برای قرارگرفتن آثار تاریخی در فهرست موقت یونسکو اظهار داشت: در حال حاضر 50 اثر تاریخی از کشور ایران در فهرست موقت یونسکو قرار دارد که در حال بازنگری فهرست هستیم و در جلسه بعدی شورای سیاست‌گذاری پس از طرح تصمیم‌گیری برای افزایش آثار در این فهرست انجام خواهد شد.

 

طالبیان خاطرنشان کرد: آمادگی استان برای ثبت اثر در لیست میراث جهانی، ظرفیت‌پذیری سایت از جمله شاخصه‌های قرارگیری در لیست ثبت جهانی است و زمانی که همه این شرایط فراهم شد پرونده مورد نظر را انتخاب کرده و در اولویت برای طرح در یونسکو انتخاب می‌کنیم.

 

وی اظهار داشت: پرونده شهر سوخته دارای همه شاخصه‌های مورد نظر بود و از طرفی با توجه به شرایط منطقه ثبت این اثر در ایجاد صلح منطقه کمک بسیاری می‌کند.

 

معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تصریح کرد: وقتی شهر سوخته به ثبت جهانی برسد برای صلح منطقه کمک بسیاری خواهد کرد چرا که وقتی جایی به ثبت جهانی برسد دنیا برای حفظ صلح در آنجا کمک خواهد کرد، بنابراین تلاش کردیم تا اثری برای ثبت مطرح شود که روح یونسکو در آن دمیده شده و به صلح جهانی کمک نماید.

 

وی ادامه داد: با توجه به اینکه در بخش میراث تاریخی در یونسکو یک سهمیه از کشور ایران پذیرفته شده است بنابراین پرونده شهر سوخته را مطرح می‌کنیم.

 

طالبیان یادآور شد: کاهگلیِ‌بودن شهر سوخته، عبور جاده عبوری از زابل به زاهدان در عرصه شهر سوخته و وجود دکل‌های برق در حرم این شهر از جمله مواردی است که توسط یونسکو مطرح شده تا در راستای بازنگری و اصلاح موارد فوق اقدام نماییم.

 

وی ادامه داد: با توجه به اینکه دیوارهای کاهگلی از استاندارد کافی برخوردار هستند این موضوع در گزارش ما مطرح شده است و همچنین نقشه‌ای آماده‌ کرده‌ایم تا جاده زابل به زاهدان به جاده اختصاصی شهر سوخته تبدیل شود و آزادراهی که در حال احداث است در خارج از این عرصه ایجاد شود. همچنین با شرکت برق توزیع برق مکاتباتی انجام شده تا با تخصیص اعتبارات لازم کابل‌های زیرزمینی در این منطقه ایجاد شود و دکل‌های برق از حریم شهر سوخته برداشته شود.

 

وی خاطرنشان کرد: موضوع دیگری که در رابطه با شهر سوخته مطرح شده ارتباطی است که این شهر با بین‌النهرین و دره سند وجود دارد که این بخش نیز در حال بررسی می‌باشد.

 

معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تصریح کرد: پرونده شهر سوخته هفته آینده در یونسکو مطرح می‌شود تا برای ثبت جهانی مورد بررسی قرار بگیرد.

بررسی عضویت ایران در کمیته میراث جهانی ملموس و کمیته هیئت اجرایی یونسکو

 

وی خاطرنشان کرد: شورایی تشکیل شده است تا در آن عضویت ایران در کمیته هیئت اجرایی یونسکو و کمیته میراث جهانی ملموس بررسی شود که پس از بررسی نهایی مشخص می‌شود ایران در کدام‌یک از کمیته‌ها عضویت یابد.

 

طالبیان در ادامه اظهار داشت: در صورت پذیرفته‌شدن عضویت در کمیته میراث جهانی ملموس در سال 2015 در جلسات این کمیته حضور خواهیم یافت.

 

وی عدم هم‌گرایی دستگاه‌های ذیربط را عامل عدم موفقیت در حوزه میراث طبیعی عنوان کرد و افزود: در حوزه میراث طبیعی افراد زیادی دست‌اندرکار هستند که برای موفقیت در این بخش باید هم‌گرایی بین نهادها ایجاد شود و یکی از نهادها به عنوان مدیر انتخاب و مشخص شود.

 

امضای هفت تفاهم‌نامه بین سازمان‌های محیط زیست و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

طالبیان با اشاره به امضای هفت نامه بین سازمان‌های میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با محیط زیست اظهار داشت: طی تفاهم‌نامه‌هایی با این سازمان تلاش کرده‌ایم تا در راستای حفظ میراث طبیعی هم‌گرا شویم.

 

وی با اشاره به اینکه 11 میراث طبیعی در کشور داریم، خاطرنشان کرد: میراث طبیعی هیرکان که 90 درصد آن در ایران و 10 درصد در آذربایجان واقع شده است از جمله آثاری است که دو کشور باید در مورد آن به توافق برسند تا برای ثبت جهانی این اثر طبیعی اقدام نماییم.

 

وی با بیان اینکه تا زمانی که مسئله سیاسی میراث طبیعی هیرکان حل نشود نمی‌توانیم این اثر طبیعی را در لیست ثبت جهانی یونسکو ثبت کنیم، خاطرنشان کرد: ایران و آذربایجان باید در خصوص این موضوع به توافق برسند تا ایران بتواند روی پرونده میراث طبیعی هیرکان مدیریت کند.

 

وی تاکید کرد: در صورت عدم حصول توافق بین این دو کشور و با توجه به اینکه درصد بیشتری از مساحت این میراث طبیعی در خاک ایران وجود دارد ایران می‌تواند به تنهایی نسبت به ثبت جهانی آن بخشی از میراث هیرکان که در خاک ایران وجود دارد، اقدام نماید.

 

انجام مطالعات برای ثبت جهانی دو میراث طبیعی در ایران

طالبیان اظهار داشت: میراث طبیعی شهداد که در دشت لوت قرار دارد و منطقه حفاظت‌شده ارسباران دو میراث طبیعی هستند که پرونده‌های آنها تشکیل شده و در حال بررسی است که باید دی‌ماه سال جاری پرونده این میراث آماده باشد تا در سال 2015 مطرح شود.

 

وی افزود: دو گروه مجزا مطالعات مربوط به میراث طبیعی ارسباران و دشت لوت را انجام می‌دهند که تا پایان تابستان این مطالعات پایان می‌یابد و در صورت نهایی‌شدن یکی از آنها برای ثبت جهانی به یونسکو معرفی می‌شود.

 

وی با بیان اینکه هر سال یک اثر میراث طبیعی و یک اثر میراث تاریخی براث ثبت جهانی به یونسکو ارایه می‌شود، اظهار داشت: کمیته علمی ثبت و حریم میراث طبیعی هفته گذشته تشکیل شد و 4 اثر در حوزه میراث طبیعی به ثبت ملی رسید.

 

وی خاطرنشان کرد: درخت کهنسال ارس در خراسان شمالی با 900 سال قدمت، درخت کهنسال گردو در بجنورد به ثبت ملی رسیده‌اند. همچنین سه درخت کهنسال چنار در منطقه بشقارداش از استان خراسان شمالی در خطر ثبت شده‌اند زیرا وضعیت محافظت قابل قبولی نداشتند.

 

 

طالبیان ادامه داد: برای حفاظت از میراث طبیعی از جامعه محلی و افراد بومی آن مناطق کمک و مساعدت گرفته‌ایم.

 

وی یادآور شد: چشمه قصر یعقوب نیز در استان فارس که دارای ریشه‌های عمیق فرهنگی است به ثبت ملی رسید. همچنین چشمه‌های آهکی توران‌پشت نیز که در مسیر راه یزد به ابرکوه قرار دارد ثبت اضطراری شد.

 

معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خاطرنشان کرد: منطقه حفاظت‌شده ارسباران و دشت لوت در فهرست موقت جهانی ثبت شده‌اند اما هنوز به ثبت ملی نرسیده‌اند.

 

وی در ادامه با اشاره به دستاوردهای حضور در مجمع عمومی کشورهای عضو کنوانسیون 2003 یا میراث ناملموس اظهار داشت: با توجه به اینکه روح کنوانسیون باید به سمتی حرکت کند که صلح جهانی ایجاد شود و صرفا در ثبت اثر خلاصه نشود.

 

وی ادامه داد: ایران پیشنهاداتی در حرکت به سمت صلح جهانی در این مجمع ارایه کرده است که مورد توجه و همراهی سایر کشورها قرار گرفته است. همچنین اصرار به صلح و هم‌گرایی و مشارکت کشورها از دیگر مواردی است که ایران در این مجمع مطرح نمود.

 

وی با اشاره به ثبت نوروز به عنوان میراث ناملموس خاطرنشان کرد: پرونده ثبت نوروز طرحی بود که در جهت تقویت صلح مطرح شد که ابتدا هفت کشور در این پرونده مشارکت داشتند اما به مرور زمان بر تعداد اعضا اضافه شد و در حال حاضر در کشور برای ثبت جهانی نوروز مشارکت می‌کند که در صورت مشارکت این تعداد پرونده نوروز در سال 2015 برای ثبت جهانی مطرح می‌شود.

 

وی با اشاره به علاقه‌مندی کشورهای عراق، ترکمنستان، چین و مغولستان برای افزوده‌شدن به لیست کشورهای مشارکت‌کننده در پرونده ثبت جهانی نوروز خاطرنشان کرد: این پرونده در مرحله ارزیابی قرار دارد و در صورت پذیرفته‌شدن حضور این کشورها و افزایش تعداد کشورهای مشارکت‌کننده پرونده ثبت جهانی نوروز با یک سال تأخیر در سال 2016 در یونسکو مطرح می‌شود.

 

طالبیان نوروز را پیونددهنده صلح منطقه عنوان کرد و افزود: هرچه مشارکت کشورهای منطقه برای ثبت جهانی نوروز افزایش یابد بازخورد فرهنگی و اثرگذاری آن افزایش می‌یابد.

 

وی در ادامه با اشاره به برنامه‌های این سازمان برای ثبت چوگان اظهار داشت: افراد و نمایندگان فدراسیون چوگان در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای بررسی پرونده ثبت جهانی چوگان در یونسکو انتخاب شده‌اند و کارهای مطالعاتی این بخش در حال انجام است.

 

طالبیان یادآور شد: کشورهای پاکستان، تاجیکستان، عراق و ایران با مدیریت ایران موضوع ثبت جهانی چوگان را مطرح کرده‌اند تا این بازی به صورت مشترک ثبت جهانی شود.

 

وی با اشاره به دستاوردهای مثبت ثبت مشترک آثار ناملموس خاطرنشان کرد: بحث کارشناسی، ظرفیت‌سازی و آورده فرهنگی از شاخصه‌های مهم در ثبت مشترک است.

 

در ادامه، دکتر پرمون، رییس مرکز میراث ناملموس تهران گزارشی از فعالیت‌های این مرکز ارایه داد و گفت: به دنبال تشکیل مرکز مقوله 2 در تهران با عنوان مرکز میراث ناملموس تهران فعالیت‌های این مرکز در حوزه آسیای مرکزی و غربی با مدیریت تهران آغاز شد.

 

وی ایران را پنجمین مرکز میراث ناملموس در دنیا اعلام کرد و افزود: در حال حاضر هشت مرکز میراث ناملموس در دنیا فعالیت می‌کنند که هرساله اجلاسی از روسای مقوله 2 در سطح جهان با هدف تبادل تجارب، ارایه گزارش و آموزش برای برنامه‌ریزی فعالیت‌های بعدی تشکیل می‌شود.

 

وی خاطرنشان کرد: شرح وظایف مرکز میراث ناملموس تهران مربوط به درون کشور نیست بلکه این مرکز حوزه آسیای مرکزی و غربی را تحت پوشش قرار می‌دهد که با هدف تثبیت شناخت در حوزه میراث ناملموس در سطح منطقه فعالیت می‌کند و همچنین آگاهی‌افزایی و ظرفیت‌سازی از دیگر وظایف این مرکز است.

 

پرمون خاطرنشان کرد: ترغیب کشورها برای ثبت مشترک میراث ناملموس یکی از کارهایی است که این مرکز انجام می‌دهد و همچنین اقدامات حفاظتی و پاسدارانه از آنها از دیگر برنامه‌های مرکز میراث ناملموس تهران است.

 

پایان پیام/


 

کد خبر 376146

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha