تبلور فرهنگ عامه در مسجد جامع تاریخی اردکان

خبرگزاری شبستان:کتاب «پله هشتم» اثری تحلیلی درباره مسجد جامع اردکان است که نویسنده در این کتاب به بررسی تاریخی و آداب و رسومی که در میان مردم نسبت به این مسجد وجود دارد، می پردازد.

«نادر پیری اردکانی»، نویسنده کتاب «پله هشتم» با اشاره به محتوای این کتاب به خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان گفت: پله هشتم اثری است که در آن مسجد جامع اردکان از ابعاد مختلف به ویژه از نگاه فرهنگ عامه بررسی شده است.

 

وی ادامه داد: در مسجد جامع اردکان شاهد باورهای مردمی هستیم، فارغ از اینکه باورها چه قدر درست و غلط باشد. اما این مسجد پیوند دیرینه ای با مردم اردکان دارد و از نظر اجتماعی و فرهنگی قابل تامل است.


پیری اردکانی در ادامه به دیگر آداب و رسومات موجود درباره مسجد جامع اردکان اشاره کرد و گفت: یکی از آداب و رسوماتی که در این کتاب به آن اشاره شده است در مورد راهرو صاحب الزمان مسجد جامع اردکان است که رسوم معروفی در مورد آن نقل شده است از جمله اینکه مردم معتقد هستند که امام زمان دو هفته یکبار از این راهرو عبور می کرده است. مردم معتقدند به دلیل آنکه این راهرو با قدوم امام زمان متبرک شده است کسانی که مشکل و یا حاجتی دارند، نذر می کنند که سه تا هفت هفته بیایند و این راهرو را جارو کنند.


وی در ادامه اظهار کرد کرد: کتاب پله هشتم در هفت بخش تنظیم شده است، یکی از بخش های این کتاب به «تاریخچه مسجد جامع اردکان» اختصاص دارد، تاریخچه این مسجد به دوره تیموریه بر می گردد اما پژوهش هایی که اینجانب و دکتر میرجانی از باستان شناسان مطرح انجام دادیم، نشان داد که قدمت این مسجد به دوران آل مظفر برمی گردد زیرا که سفال هایی مربوط به آن دوران را در این مسجد پیدا کردیم.


این محقق افزود: اما بخش دوم این کتاب در مورد امامان جماعت مسجد جامع اردکان است، در این رابطه امامان جماعت دوران فعلی تا اواخر دوره قاجار را بررسی کردیم، بخش دیگر این کتاب در مورد فرهنگ عامه مسجد جامع اردکان و بخش بعدی در مورد اشیا و لوازم فرهنگی این مسجد است که از جمله آنها می توانیم به عصای امام جماعت، رحل قرآن، اشاره داشت که قدیمی ترین این وسایل مربوط به دوره آل مظفر و صفویه است. بخش دیگر این کتاب نیز مربوط به نسخ خطی است که مهمترین بخش کار پژوهشی من در این کتاب است. در این بخش 180 نسخه خطی را فهرست نویسی کرده ام که قدیمی ترین نسخه خطی آن مربوط به اوایل دوران صفویه  است.


پیری اردکانی با اشاره به دیگر بخش کتاب پله هشتم که درباره زیلوهای مسجد جامع اردکان است که قدیمی ترین آن مربوط به اوایل قرن دهم است، بیان کرد: البته در حال حاضر بسیاری از این زیلوها سرقت شده است که انتظار می رود که میراث فرهنگی و سازمان تبلیغات اسلامی نسبت به این موضوع توجه داشته باشند.


وی در ادامه با اشاره به در پیش بودن دهه تکریم و غبارروبی مساجد خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه سازمان تبلیغات اسلامی بخش های مهمی از فعالیت هایش در مورد فرهنگ سازی فرهنگ دینی در مساجد است در این دهه می تواند در این زمینه تاثیرگذار عمل کند و لازم است که با مساعدت این سازمان و نیز سازمان میراث فرهنگی و گردشگری این هویت دینی حفظ و به عنوان سند ارزشمند از آن محافظت شود از اینرو دهه تکریم و غبارروبی مساجد می تواند زمان مناسبی در راستای نیل به این هدف باشد.

 شایان ذکر است، کتاب «پله هشتم» به نویسندگی«نادر پیری اردکانی» به همت انتشارات مجمع ذخایر اسلامی سال گذشته روانه بازار نشر شد.

 

پایان پیام/

کد خبر 375983

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha