اجرای پروژه فلسفه فقه/پرسش نقادانه علم را اعتلاء می دهد

خبرگزاری شبستان: بنابر اعتقاد بسیاری از صاحب‌نظران یکی از علل مهم پیشرفت‌ رشته‌های علمی در چند قرن اخیر، بررسی‌های نقادانه درباره آن رشته علمی بوده که منجر به تدوین فلسفه علوم شده است.

حجت الاسلام سعید ضیایی فر، معاون پژوهش پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در خصوص پروژه فلسفه فقه که در این پژوهشگاه در حال انجام است، گفت: در فلسفه فقه، فقه از جنبه های مختلفی همچون اهداف، موضوع، قلمرو، مبانی، روش ها، منابع، ساختار مکاتب، گرایش ها و تحولات بررسی می شود. این بررسی به صورت های گوناگون مانند توصیفی، تحلیلی، انتقادی و احیانا توصیه ها و نظریه هایی که درباره علم فقه است، انجام می شود.
وی ادامه داد: در این راستا این پروژه از سال 87 کلید خورد و تا کنون یک جلد کتاب 500 صفحه ای که حاصل 15 سال دغدغه و مطالعه و تدوین بنده بوده، در این خصوص منتشر شده است و احتمالا تا تدوین سه جلد دیگر نیز ادامه خواهد داشت.
عضو هیئت علمی پژوهشکده فقه و حقوق بیان کرد: فلسفه علم فقه یک رشته علمی باسابقه نیست بلکه در این زمینه گفت‌وگوها و مقالات و آثار کم‌خرج منتشر شده است.
وی بیان کرد: محورهای مهم فلسفه علم فقه بدین شرح است تعریف علم فقه، مقایسه علم و عبور مشابه نظیر علم حقوق و علم اخلاق، موضوع و قلمرو علم فقه، اهداف علم فقه، مبانی علم فقه، روش‌های علم فقه، ساختارهای علم فقه، مکاتب و رویکردهای علم فقه، منابع علم فقه، تحولات علم فقه، رتبه منطقی علم فقه، جایگاه علم فقه در میان علوم دینی، علوم مرتبط و تأثیرگذار بر علم فقه و علت نیاز به علم فقه.
این استاد حوزه و دانشگاه عنوان کرد: در جدول نخست کتاب، فلسفه علم فقه پس از مباحث مقدماتی پنج محور اول بررسی شده است و 9 محور دیگر در جدول‌های بعدی منتشر می شود.
حجت الاسلام ضیایی فر تاکید کرد: به اعتقاد بسیاری از صاحب‌نظران یکی از علل مهم پیشرفت‌ رشته‌های علمی در چند قرن اخیر، بررسی‌های نقادانه درباره آن رشته علمی بوده که منجر به تدوین فلسفه علوم درباره بسیاری از رشته‌های علمی شده است.
وی تصریح کرد: در لابه‌لای آثار علمی دانشوران گذشته به‌ویژه علامه حلی چنین بررسی‌هایی وجود داشته است که در این کتاب منعکس شده اما در دوران معاصر چنین نگاه‌هایی به علم فقه از سوی شخصیت‌هایی همچون امام خمینی (ره) و مرحوم شهید مطهری مطرح شد.
عضو هیئت علمی پژوهشکده فقه و حقوق یادآور شد: این پروژه که در قالب کتاب تدوین می شود، برای طلاب سطوح عالی و فضلایی که به درس خارج اشتغال دارند، دانشجویان رشته حقوق و نیز فقه و مبانی حقوق به‌ ویژه در مقطع دکتری قابل استفاده است.
پایان پیام/

 

کد خبر 375363

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha