به گزارش خبرگزاری شبستان ،اندیشهی حکومت اسلامی و نظریهی ولایت فقیه با مختصاتی که امام خمینی مطرح نمود، در واقع انقلابی معرفتی در فقه سیاسی شیعه به حساب میآید. دیدگاه امام خمینی با طرد ایدهی جزمی و پذیرفتهشدهی جدایی دین از سیاست، منجر به طرح نظریهای شد که در نهایت فروپاشی رژیم سلطنتی و تأسیس نظام جمهوری اسلامی در ایران را به دنبال داشت.
این نظریه در روزگاری مطرح گردید که سکولاریسم نه تنها در غرب بلکه در درون جهان اسلام نیز تفکر غالب به شمار میآمد. امام خمینی با تأسیس جمهوری اسلامی، گفتمان سیاسی جدیدی را پیریزی کرد که با تمام گفتمانهای معاصر خود به لحاظ ماهیت و محتوا، تمایز مبنایی داشت.
در واقع مؤلفهی اساسی این گفتمان، اندیشهی حاکمیت اسلام و تلفیق دین و سیاست بود. به عبارت دیگر میتوان گفت که نظریهی ولایت فقیه دال مرکزی این گفتمان به حساب میآید. از طرف دیگر تمام عناصر دیگرِ این گفتمان ازجمله نفی سلطهگری و سلطهپذیری، وحدت امت اسلامی، نفی وابستگی به غرب و شرق، دفاع از محرومان و مستضعفین همگی برگرفته از این اندیشه و منبعث از رویکرد دینی و اسلامی امام بود.
کتاب حاضر به قلم استاد عادل رئوف به بررسی گفتمان انقلابی امام خمینی پرداخته و عناصر اساسی این گفتمان را بازخوانی و تعریف میکند.
پایان پیام/
نظر شما