خبرگزاری شبستان- قم:
تبلیغات موضوعی است که از دیرباز در مسائل تجاری جایگاه ویژه ای داشته و باعث می شده تا مثلا کالایی در تمام دنیا به اسم یک منطقه یا کشور مطرح شود و کیفیت آن محصول هم مزید بر علت می شد تا کالای مورد نظر جهانی شود. در دنیای امروز هم تبلیغات به شکلی بسیار متفاوت و گسترده تر از گذشته وجود دارد و مدام با نام های مختلف تجاری مواجهی که تو را به خرید تشویق می کنند. در این میان البته پیام های بازرگانی تلویزیون به دلیل بهره مندی از چند مزیت جایگاه بهتری دارند و همین مسئله و رقابت ها برای گرفتن زمانی برای تبلیغ کالا حتی با وجود هزینه های هنگفت مسابقه ای سیری ناپذیر را در این بخش رقم زده، مسابقه ای که پیام های بازرگانی رسانه ملی را به سوهان روح بیننده تبدیل کرده است. در همین خصوص و با هدف بررسی علت های این اتفاق با طوبی حجازی، رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر قم گفتگو کرده ایم که شرح آن در ذیل آمده است:
حجازی در ابتدای این گفتگو با اشاره به گستردگی موضوعات فرهنگی و نقش تبلیغات در این عرصه تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که امروز در رابطه با بحث های فرهنگی با آن مواجه هستیم، بحث تبلیغات است.
وی در ادامه با اشاره به تاثیر منفی برخی از پیام های بازرگانی بر روند برنامه های محتوا محور صدا و سیما گفت: بعضا می بینیم که برخی کارهای فرهنگی رسانه ملی به واسطه همین مسائل خنثی می شود، بارها دیده شده که مثلا برنامه خوبی در تلویزیون اجرا می شود ولی در میان آن پیام بازرگانی که هیچ همسویی با این برنامه و موضوع آن ندارد، پخش می شود و متاسفانه همه رشته ها را پنبه می کند.
گاها با یک میان برنامه تبلیغاتی تمام آنچه رشته کرده ایم، پنبه می شود
عضو کمیسیون حقوقی و نظارت شورای شهر تصریح کرد: دیده می شود که این تبلیغات گاها با تمام توصیه هایی که مثلا در فلان برنامه ارزشی که به عنوان خوراک فکری مفید برای تماشاگر تهیه شده، مغایرت دارد و در نتیجه تمام بار مثبت این برنامه را همین تبلیغات کارشناسی نشده خنثی می کند.
وی در ادامه با اشاره به نقش پیام های تجاری در رسانه ها خاطرنشان کرد: این تبلیغات به عنوان میان برنامه خوب است و باعث تغییر ذائقه مخاطب می شود ولی این که با چنین حرکتی اگر کل برنامه های ارزشمندی که اتفاقا برای تهیه آنها باید هزینه های هنگفت پرداخت شود، نادیده بگیریم این یک نوع خسارت برای حوزه رسانه است.
حجازی در خصوص علت های توجه پررنگ رسانه ملی به مسئله تبلیغات ادامه داد: در پاسخ به این موضوع چنین مطرح می شود که چون رسانه ملی بودجه ندارد پس برای تامین هزینه هایش مجبور به پذیرش آگهی است.
به فکر تامین بودجه برای رسانه ملی باشیم تا از محل درآمد تبلیغاتی تغذیه نکند
وی گفت: به نظر بنده کسانی که دغدغه کار فرهنگی دارند و کسانی که ادعا می کنند با کار فیزیکی نمی توان حرکت فرهنگی کرد (که البته نظر درستی هم هست) باید برای ایجاد ردیف بودجه ای بری رسانه ملی تلاش کنند تا این مراکز دیگر احتیاجی به تامین منابع از طریق آگهی ها نداشته باشند.
عضو کمیسیون خدمات شهری و امور زائرین شورای شهر قم افزود: در شرایط فعلی اگر سوالی نسبت به صدا و سیما در خصوص نحوه و محتوای پیام های بازرگانی مطرح شود حتما با این جواب مواجه می شویم که "بودجه مناسب در اختیار نداریم".
وی تصریح کرد: پس اولین راهکار، تخصیص بودجه به این نهاد است تا بحث آگهی ها منبع درآمدش نباشد.
پیام های بازرگانی؛ کمک درآمدی که امروز به تکیه گاه درآمدی مبدل شده
حجازی با بیان این مطلب که امروزه درآمد حاصل از آگهی ها تگیه گاهی برای رسانه ملی است، اضافه کرد: به همین علت پاسخگویی ها در این خصوص و همچنین دقت در امور مرتبط با پیام های تبلیغاتی صدا و سیما کمتر شده و این یک مشکل اساسی است که باید در جامعه حل شود.
رویکردهای صرفا اقتصادی و بی توجهی به اقتصاد مقاومتی
وی با اشاره به قوانین خوبی که در خصوص نظارت بر محتوا و نحوه پیام های بازرگانی و انواع تبلیغات در اختیار داریم، گفت: آیین نامه های خوبی در این مورد در شهرداری ها وجود دارد اما متاسفانه چون در وضعیت فعلی کشور رویکردها در همه امور اقتصادی است به مشکلات محتوایی در تبلیغات مختلف برمی خوریم.
عضو شورای شهر در ادامه خاطرنشان کرد: البته اقتصادی که بنده در این فراز از صحبت ها متذکر شدم با موضوع اقتصاد مقاومتی بسیار متفاوت است.
وی با اشاره به دیگر فضاهای تبلیغاتی مثل مطبوعات یا بیلبوردهای تبلیغی گفت: در نتیجه همین نگاه اقتصادی که فعلا در کشور وجود دارد و بی توجهی به اقتصاد مقاومتی است که در هر جا و مکانی مراکز تجاری اجازه تبلیغات دارند.
حجازی در ادامه با اشاره به نمونه ای در این خصوص تصریح کرد: مثلا همین پل های عابر پیاده که هزینه ساخت آنها بسیار بالاست که اگر پله های آن برقی هم باشد این هزینه ها افزایش محسوسی خواهد داشت، سازمان شهرداری را مجبور می کند تا ساخت این پل ها را به بخش خصوصی واگذار کند.
وی ادامه داد: بخش خوصی هم تا چند سال برای برگشت سرمایه اش فضای قابل استفده جهت تبلیغات را به شرکت ها و افراد حقیقی و حقوقی جهت تبلیغات اجاره می دهد، اتفاقی که در آن اصلا دغدغه فرهنگی مطرح نیست.
عضو هیئت رئیسه شورای شهر تصریح کرد: در نتیجه این روند پل مذکور به هر مرکز تجاری اجاره داده می شود و استفاده کنندگان از این فضای تبلیغی اصلا توجهی به آنچه مطلوب و اولویت مردم می باشد ندارند و تنها به دنبال تبلیغ کالای خود هستند حال این کالا هر چه که باشد.
وی گفت: ما الان با یک نوع آشفتگی فرهنگی در عرصه تبلیغات مواجهیم و در اولین قدم برای اصلاح این اوضاع باید به رسانه ملی به عنوان مهم ترین و گسترده ترین مرکز تبلیغاتی کشور نگاه کنیم و راهکاری اساسی برای آن بیندیشیم تا در کش و قوس های سیاسی رسانه ملی در موضوع بودجه ذبح نشود.
مردم نسبت به موارد نامناسب در تبلیغات صدا و سیما بی تفاوت نباشند
حجازی در ادامه با تاکید بر نقش مردم در برخورد با تبلیغات ناشایست در رسانه های مختلف کشور خاطرنشان کرد: مردم هم باید با اعلام نارضایتی خود به این مسئله دامن بزنند و آگاهانه رفتار کنند.
وی در پایان با اشاره به این شعر باباطاهر گفت: "هر آنچه دیده بیند، دل کند یاد" تفسیر همین موضوع است چرا که هر آنچه چشم ببیند، دل هم می خواهد این یک رابطه مستقیم و روانشناسی شده است پس مردم ما می توانند با عکس العمل هایی مثل گرفتن یک تماس تلفنی و گوشزد کردن مسائل ناشایست و یا ترویج گر در پیام های بازرگانی این مسئله را به صدا و سیما گوشزد کرده و سبک زندگی را در کشور تغییر دهند.
پایان پیام/
نظر شما