از صدور حکم شرک برای حوا تا جعل مخاطب برای آیات وحی

خبرگزاری شبستان: بنابر روایات شیعه پیرامون تفسیر این آیه دو نظر اصلی وجود دارد: گروه اول دسته ای از روایات را افرادی همچون عیاشی گفته است که مراد از آیه حضرت حوا و آدم (ع) است، اما...

حجت الاسلام مصطفی جوادی نسب، پژوهشگر کلام، در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با بیان اینکه وهابیت چنان غرق در تفکرات خود شده که حتی نسبت به حضرت حوا نیز جسارت کرده است، گفت: محمد صدیق حسن القنوجی البخاری، صاحب کتاب "الدین الخالص" از علمای وهابی است که در مقدمه کتاب خود هدف از نگارش این کتاب را نشان دادن حقایق توحید و رسوا کردن شرکیات بیان می کند.
وی ادامه داد: قنوجی در این کتاب جلد 1، صفحه 160، ذیل آیه 189 سوره مبارکه اعراف "لَمَّا آتَاهُمَا صَالِحًا جَعَلَا لَهُ شُرَکَاءَ فِیمَا آتَاهُمَا فَتَعَالَى اللَّهُ عَمَّا یُشْرِکُونَ" چنین گفته است: من می گویم: صحیح این است که تنها در حواء شرک واقع گردید نه در آدم. چرا که او نبی بود و خلیفة الله و اینگونه چیزی (شرک) بر نبی واقع نمی شود.
مدیر ویدئو شیعه بیان کرد: بنابراین آنچه که روشن است اینکه طبق برداشت قنوجی، عمل شرک حضرت حوا چنان عمل بدی بوده است که سر زدن آن از پیامبر و خلیفه الله محال است!
وی تاکید کرد: اما جالب اینجاست محمد سالم هاشم مصحح کتاب قنوجی، این جسارت را تحمل نکرده است و چنین نوشته است: ولا شک أن هذا طعن قبیح فی السیدة حواء؛ هیچ شکی نیست که این سخنان توهینی بسیار زشت بر بانو حواء است.
حجت الاسلام جوادی نسب در پاسخ به این سوال که آیا به راستی حضرت آدم و حوا مشرک شدند، گفت: برای پاسخ به این سوال باید گفت در روایات شیعه پیرامون تفسیر این آیه دو نظر اصلی وجود دارد: گروه اول دسته ای از روایات را افرادی همچون عیاشی گفته است که در آن بیان شده مراد از آیه حضرت حوا و آدم (ع) است اما این بیان چند نکته دارد؛ نخست آن که شرک در عبادت نبوده است بلکه به نوعی فراموشی خداوند بوده است و دوم آنکه این روایات همانگونه که تفسیر صافی گفته است از باب موافقت با اهل سنت و تقیه بوده است پس نزد شیعه جایگاهی ندارد.
وی بیان کرد: اما گروه دوم معتقدند مراد از شرک ورزیدن، حضرت آدم (ع) و حوا نیستند بلکه کنایه برای غیر است همانگونه که ابن ادریس حلی در المنتخب من التفسیر گفته است؛ همچنین این مساله را سید مرتضی در تنزیه الانبیاء، صفحه 28 به طور کامل تبیین کرده است.
وی با بیان این که مساله اینجا است فقط شیعیان این باور را ندارند بلکه علمای اهل سنت هم این عقیده را تایید می کنند، عنوان کرد: فخرالدین رازی در عصمه الانبیاء صفحه 21 نیز این مساله را روشن کرده و تبیین می کند و جالب اینجاست ثعالبی در جلد سوم تفسیر خود صفحه 102 چنین نوشته است: وقال الطبریُّ والسدیُّ فی قوله: فَتَعالَى اللَّهُ عَمَّا یُشْرِکُونَ کلامٌ منفصلٌ من خَبَرِ آدم وحَوَّاء، یراد به مشرکُو العرب؛ مراد خداوند مشرکین عرب هستند نه اینکه حضرت آدم و حوا مراد باشند و ربطی به آن دو ندارد و جدای از ماجرای آنهاست.
این استاد حوزه با تاکید بر اینکه تصریح علمای شیعه و سنی بر این مساله است که " آدم وحواء بریئان من الشرک؛ آدم و حوا مبری از شرک بودند، یادآور شد: حال سوال از وهابی ها این است شما که مدعی مذهب اهل سنت هستید، چرا کلامی را بیان می کنید که بزرگان اهل تسنن با آن مخالفت کرده اند؟!
پایان پیام/

 

کد خبر 374453

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha