دهه شصتی‌ها توده‌ای که پیش می‌رود و ظرفیت‌ها پاسخگویشان نیست

عضو هیئت علمی موسسه مطالعات جمعیت کشور گفت:سال 55 تا سال 65 شاهد بیشترین رشد جمعیت درکشور بودیم که این جمعیت واردهرم سنی شده وبه صورت توده‌وار واردسنین مختلف می‌شوند درحالیکه ظرفیت‌های موجود پاسخ‌گوی آنها نیست.

دکتر محمود مشفق، عضو هیئت علمی موسسه مطالعات جمعیتی کشور در گفت‌وگو با خبرنگار شبستان گفت: از سال 1355 تا سال 1365 شاهد بالاترین رشد جمعیتی بودیم که 2/3 درصد را نشان می‌دهد در حالی که رشد مطلق 9/3 بود و بیشترین رشد جمعیت ناشی از افزایش زاد و ولدها در این دوره محسوب می‌شد.

 

وی افزود: دلیل رشد بسیار زیاد زاد و ولد در این سال‌ها از طرفی درگیربودن کشور در جنگ تحمیلی بود که مسایل مربوط به امنیت در اولویت قرار داشت و از طرف دیگر پس از انقلاب رویکرد دولت نسبت به تنظیم خانواده مشخص نبود.

 

وی با اشاره به بلاتکلیفی کنترل جمعیت در سال‌های ابتدایی انقلاب اظهار کرد: سیاست‌های تشویقی مانند کوپن نیز یکی از دلایل رشد جمعیت در آن سال‌ها بود.

 

مشفق ادامه داد: این جمعیت به مرور زمان وارد هرم سنی شدند و اولین موج در دوره آموزش ابتدایی ایجاد شد به طوری که حجم دانش‌آموزان از نرم متداول خارج و مدرسه‌ها را دوشیفته و سه‌شیفته کرد.

 

وی با اشاره به عدم وجود ظرفیت‌های زیرساختی برای این جمعیت تصریح کرد: این قشر پس از دوره ابتدایی وارد دوره راهنمایی و دانشگاه شدند و پس از سپری‌کردن مرحله آموزش که از سن 6 تا 23 سالگی بود به صورت متمرکز وارد بحث ازدواج، اشتغال و مسکن شدند.

 

وی افزود: این جمعیت به ترتیب به صورت توده‌وار وارد سنین و مراحل مختلفی از زندگی می‌شوند که ظرفیت‌های موجود جامعه نمی‌تواند پاسخ‌گوی نیازهای آنها باشد.

 

این عضو هیئت علمی موسسه تحقیقاتی جمعیت بزرگ‌ترین دغدغه دهه شصتی‌ها را اشتغال دانست و گفت: هر کاری که برای این نسل انجام بدهیم 20 سال دیگر آثار خود را بر جای می‌گذارد.

 

وی موضوع این جمعیت کثیر را هشداری برای مسایل جمعیتی دانست و گفت: بالا و پایین رفتن جمعیت به صورت ضربتی موجب ایجاد مشکل می‌شود در حالی که تغییرات جمعیتی باید به صورت آرام، نرم، کار کارشناسی و سیاست‌گذاری مناسب صورت گیرد.

 

مشفق خاطرنشان کرد: نباید در سیاست‌های جمعیتی بحث افراط‌گرایی را در پیش بگیریم چرا که به صورت مستقیم بر روی نسل جمعیتی تأثیرگذار است، بنابراین اولین درسی که این قضیه می‌گیریم این است که باید ظرفیت‌ها را رصد کنیم و دوم مولفه‌های جمعیتی را مورد بررسی قرار دهیم.

 

به گفته این عضو هیئت علمی، تغییرات شدید در زاد و ولد مسئله‌ساز است و باعث ایجاد چالش برای دولت‌ها می‌شود و لازم است با سیاست‌های در نظر گرفته شده افق‌های دورتری دیده شده و ابعاد کیفی و کمی آن سنجیده شود.

 

وی با تأکید بر لزوم ایجاد بسترهای مناسب برای پیشرفت جمعیت جوان کشور خاطرنشان کرد: باید با ایجاد زمینه‌ها و بسترهای مناسب برای جوانان قدرت مانور ایجاد کرد و فرصت‌های پیشرفت را در بسترهای اقتصادی و اجتماعی ایجاد کرد.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 373937

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha