به گزارش خبرنگار کتاب شبستان ، کتاب «قزل قلعه: زندان سرخ پهلوی» اثری درباره یکی از زندانهای رژیم پهلوی است که پس از دو دهه استفاده از آن در حکومت پهلوی در سال 1350 تعطیل شد و در سال 1360 به دلیل فرسودگی تخریب شد.
یعقوب لطفی، نویسنده و تدوین کننده اثر، در این کتاب کوشیده با نگاهی به تاریخ ساخت زندان قزلقلعه به شرح خاطرات زندانیان سیاسی آن بپردازد؛ کتابی که به گفته وی تاکنون نمونه مشابهای نداشته است.
وی کتاب «قزل قلعه: زندان سرخ پهلوی» را بر اساس مطالعات گسترده میدانی کتابخانهای، استفاده از دیگر منابع چون سایتهای اینترنتی، بهرهبرداری از 120 هزار برگ سند منتشر شده از سوی مرکز بررسی اسناد تاریخی، بررسی خاطرات به جا مانده از زندانیان سیاسی رژیم پهلوی و انجام مصاحبههای شفاهی با مطلعان از وقایع این زندان و محبوسان آن تدوین کرده است.
«قزل قلعه: زندان سرخ پهلوی» در چهار فصل تدوین شده است. فصل نخست به تاریخچه، موقعیت جغرافیایی، وضعیت ساختمان و نوع سازه زندان قزلقلعه میپردازد.
فصل دوم توصیف زندان قزل قلعه به راویت محبوسان آن را در بر میگیرد و فصل سوم مبارزات سیاسی را در این زندان شرح میدهد. آخرین فصل هم خاطرات زندانیان سیاسی را بازگو میکند و در پایان کتاب 65 قطعه عکس از زندانیان سیاسی و ساختمان زندان قزلقلعه آمده است.
در بخشی از این کتاب دربارهزندانی شدن حاج احمد آقا خمینی آمده است:« دربازجویی ها ازحاج آقا احمد، درباره پدر ایشان پرسش هایی شد. مثلا آقای خمینی با چه کسانی در ارتباط است ؟ چه مواقعی افراد را دیده ؟ و از این دست مسایل . در هنگام بازجویی حاج آقا احمد در تمام موارد اظهار بی اطلاعی می کرد.ایشان بر این باور بود که حتی در جریان اتهام خودش هم نیست. فقط اتهامش این است که پسر آیت الله خمینی است. آنگاه بازجو خنده اش گرفته و گفته بود :مگر جرمی از این بالاترهم هست ؟چه گناهی سنگین ترازاین که تو پسر خمینی هستی ؟ در واقع حاج احمد آقا جرمی مرتکب نشده بود و موضوع مهمی در کار نبود. حاج سید احمد که به کمک آقای قائمی ، به طور قاچاق به عراق رفته، ازطریق کرمانشاه به ایران بازگشته بود.»
کتاب قزل «قلعه زندان سرخ پهلوی» را موزه عبرت ایران راهی بازار نشر کرده است.
نظر شما