به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از مشهد، سعید زیباکلام، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران عصر روز گذشته (7 خرداد) در جمع اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تالار ابن سینا با اشاره به چهار بخش موجود در متن توافقنامه ژنو گفت: توافقنامه ژنو دارای چهار بخش دیباچه، اقدامات ایران، اقدامات آمریکا و اروپا و محورهای مذاکرات وین است که هر بخش شامل بندهای مختلفی است.
وی افزود: در بخش اقدامات ایران آمده است که ایران باید تمام ذخایر اورانیوم 20 درصد را از بین ببرد یعنی نیمی از آن به اکسید اورانیوم تبدیل شده و بخشی دیگر نیز رقیق شده و به پنج درصد برسد همچنین ذکر شده که غنی سازی بالای پنج درصد باید برای همیشه متوقف شود اکسید کردن اورانیوم غنی شده یعنی اورانیوم برای هیچ استفاده ای مثلا تولید رادیوداروها مناسب نیست و تنها به عنوان یک صفحه سوخت قابل استفاده است.
زیباکلام با تاکید بر اهمیت و حساسیت راکتور اراک گفت: غربی ها و اسرائیلی ها نسبت به راکتور اراک بسیار حساس هستند و ما این حساسیت را در خصوص سایت نطنز و فوردو نمی بینیم یکی از بندهای توافقنامه ژنو این است که راکتور اراک راه اندازی نشود، سوخت بیشتری برای آن تولید و تست نشده و اجزای باقی مانده راکتور نیز نصب نشود.
وی ادامه داد: آن طور که مشخص است حدود 10 تا 12 درصد از قطعات راکتور اراک مانده که نصب نشده اما راکتور با همین وضعیت موجود هم قابل راه اندازی است.
زیباکلام همچنین با بیان سایر بندهای اقدامات ایران در متن توافقنامه گفت: عدم ایجاد هرگونه تاسیساتی برای غنی سازی، متوقف شدن هرگونه فعالیت های تحقیق و توسعه که در ارتباط با انباشته شدن اورانیوم غنی شده باشد و تعطیل شدن ساخت تاسیسات برای بازفرآوری از دیگر بندهای این بخش است.
عضو پیشین هیات علمی انجمن حکمت و فلسفه با بیان اینکه در توافقنامه ذکر شده که بازرسان آژانس می توانند از تاسیسات هسته ای ایران روزانه و سرزده بازرسی داشته باشند، گفت: وقتی صحبت از بازرسی های سرزده می شود یعنی بازرسان آژانس می توانند بی خبر تا پشت در مثلا سایت نطنز بیایند و بخواهند آنجا را بازدید کنند دسترسی سرزده و روزانه بازرسان به تاسیسات هسته ای در طول فعالیت آژانس، بی همتا و بی سابقه است.
زیباکلام تصریح کرد: با 12 تعهدی که ما در این بخش دادیم چرخ هسته ای را کند کردیم تا در ازای آن تحریم ها برداشته شود.
سفیر پیشین ایران در فیلیپین به ارتباط بین چرخ هسته ای و معیشت مردم اشاره کرد و گفت: ما وعده کرده ایم چرخ هسته ای بچرخد اما در حال حاضر یک ارتباط معکوس بین چرخ هسته ای و چرخ معیشت مردم در کشور برقرار شده است یعنی اگر چرخ هسته ای خوب بچرخد چرخ معیشت، ضعیف و ناقص می چرخد که این رابطه یک رابطه غلط و نادرست است.
وی با بیان پنج رکن اصلی برای تحریم گفت: فروش آزاد نفت، بازگشت 100 میلیارد دلار از اموال مسدود شده ایران در بانک های خارجی، رفع تحریم های شورای امنیت سازمان ملل، رفع تحریم های اتحادیه اروپا و رفع تحریم های آمریکا پنج رکن اصلی تحریم است.
زیباکلام ادامه داد: ما در سال 2011، روزانه 5/2 میلیون بشکه نفت می فروختیم اما این مقدار بعد ازتحریم ها به 1 میلیون بشکه رسید به عبارت دیگر آمریکا از سال 2011 توری پهن کرد که توانست جلوی فروش 5/1 میلیون بشکه نفت را بگیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به این مطلب که در واقع در متن توافقنامه ژنو، امکان راستی آزمایی تعهدات طرف مقابل برای ما وجود ندارد، گفت: در بخشی از توافقنامه ژنو آمده است که امکان بازگشت بخشی از درآمدهای نفتی که در خارج از ایران مسدود شده فراهم شود اما امکان بازگشت با بازگشت فرق دارد.
وی با بیان بند دیگری از توافقنامه گفت: در بخش دیگری از توافقنامه اینگونه آمده است که هیچ تحریم جدیدی مرتبط با موضوع هسته ای از سوی شورای امنیت، اتحادیه اروپا و آمریکا وضع نمی شود که هر سه رکن این بند دارای دو قید «جدید» و «مرتبط با هسته ای» است این مطلب یعنی تمام تحریم ها محکم سرجای خود قرار دارد و تحریم های جدیدی اعمال نمی شود.
زیباکلام ادامه داد: سه یا چهار روز پس از انعقاد توافقنامه ژنو، کنگره آمریکا 17 شرکت بزرگ کشتیرانی را تحریم کرد پس از این اتفاق، وزیر امور خارجه روسیه فریاد کشید که توافقنامه ژنو نقض شد چند تن از وکلای با غیرت کشور نیز به این امر اعتراض کردند.
زیباکلام با اشاره به محور 4 بخش 4 توافقنامه ژنو گفت: گام نهایی و راه حل جامع شامل برنامه غنی سازی متقابلا تعریف شده ای است که با شاخص هایی متقابلا توافق شده با نیاز های عملی سازگار باشد بنابراین این بند می گوید برنامه غنی سازی ایران باید مورد مذاکره و متقابلا تعریف شود، شاخص های برنامه غنی سازی با طرف مقابل مذاکره شده و سپس متقابلا مورد تعریف قرار گیرد و همچنین نیازهای عملی مورد غنی سازی باید با طرف مقابل توافقنامه مورد مذاکره قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما