شهید مطهری به شبهات فلسفه اسلامی پاسخ داد/بیان فلسفه به زبان ساده

خبرگزاری شبستان: رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: شهید مطهری به برخی شبهات فلسفه اسلامی پاسخ دادند و افرادی که می گفتند فلسفه اسلامی برگرفته از فلسفه یونانی است با خواندن آثار شهید مطهری قانع خواهند شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، دکتر علی لاریجانی امروز (7 خرداد) در همایش اندیشه های فلسفی شهید مطهری که در سالن همایش های دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد گفت: در خصوص شهید مطهری مباحث بسیاری وجود دارد که باید همه آنها بررسی و مورد توجه قرار گیرد.


وی عنوان داشت: شهید مطهری که در این کنفرانس در خصوص ابعاد مختلف فکری ایشان بحث می شود، یک شخضیت ذوابعادی است و یکی از استثناها است، هم از نظر علوم و فلسفه کلام و تاریخ و... و هم از نظر جامعیت فکری یکی از برترین ها هستند.


رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: بعد دیگر شخصیت معنوی و سلوک اخلاقی ایشان است که در این راه زحمت کشیدند و یک شخصیت جذاب اخلاقی بودند و یک وارستگی اخلاقی داشتند.


لاریجانی عنوان داشت: ایشان همچنین از نظر مسائل سیاسی و اجتماعی یک شخصیت مسئولیت پذیر بودند و ایشان همواره همراه امام بودند و در مبارزات شرکت داشتند و یک شخصیت مسئولیت پذیر به شمار می رفتند.
 

وی بیان داشت: شهید مطهری در مجامع علمی حوزوی و دانشگاهی حضور داشتند و یک شخصیتی بودند که منزوی عمل نمی کردند و در برخی از آثار نیز نوشتند که هر زمان قلم زدم نیازهای زمان را نوشتم که این برگرفته از درک ایشان بود.
 

رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ایشان یکی از استثناهای جامعه بودند و توانستند گام های بسیاری بردارند و فکر می کنم شخصیت ایشان الگوی یک عالم جامع شیعی است، یعنی کسی که درابعاد مختلف تفکر شیعی کار کردند و احساس مسئولیت نسبت به سرنوشت مردم داشتند و مرتبط زندگی کردند.
 

وی گفت: البته ذهن عقل گرای ایشان باعث شد که آثار ایشان از ماندگاری و عمق برخوردار باشد و در آثار ایشان گرایش فلسفی وجود دارد.
 

لاریجانی اذعان داشت: شهید مطهری در همه زمینه ها تفکر داشتند و به گونه ای نبودند که تنها مباحث خود را مطرح کنند بلکه علمی رفتار می کردند و تنها به مباحث علمی می پرداختند.
 

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: مرحوم مطهری فلسفه را دینی کرده و دین را نیز فلسفی که این موضوع بسیار مهمی است و باید از این موضوع بهره برداری کنیم.
 

وی اذعان داشت: افرادی همچون شهید مطهری که قلم زدند این بود که دغدغه دینی داشتند و نباید این موضوع را بگوییم که همه آثار شهید مطهری فلسفی است، در صورتی که ایشان در تمام آثار خود به همه موضوعات توجه و اهتمام داشتند.
 

وی تصریح کرد: یک موضوع علم کلام است و دغدغه ایشان موضوع کلامی بود، اما چه کلامی؟ کلامی که یک فرایند را طی کرده باشد و این کلام از حالت سنتی خود به یک مشرب فلسفی و واقعی می پردازد.


لاریجانی با اشاره به وضعیت فلسفه در تاریخ اسلامی گفت: ما دراین 12 قرن که فلسفه مطرح بوده با یک وضع سر و کار نداریم و شرایط گسترده ای داشته ایم ولی در دوران معاصر یک شرایط متفاوت داشته ایم.
 

وی گفت: خود فکر مشروطه نیز از سایر افکار به ایران آمد و چیزی نبود که در ایران رشد کند و فکر عدالت خانه در ایران به وجود آمد.
 

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در دوره صفویه که یک دوران فکری عمیق شکل گرفت، جریان فکری شیخ بهایی و میرداماد ایجاد کردند و این دوره مصادف با رونسانس در غرب است، کاری که غربی ها انجام می دهند این است که مسائل فلسفی به صورت ریاضی مطرح شد و فلسفه هندسی ایجاد شد.


لاریجانی عنوان داشت: رشد تفکر فلسفی در ایران مغایر با رشد فلسفی در غرب بود و در ایران فلسفه اسلامی و دینی دنبال می شد اما در غرب فلسفه مد نظر دکارت با رویکرد ریاضی و هندسی بود.
 

وی با اشاره به موضوع فلسفه اسلامی گفت: حرف های بسیاری بر علیه فلسفه اسلامی زده شد که این نشان دهنده سست بودن حرف است و مرحوم مطهری در این خصوص به خوبی سخن گفته و با تقسیم بندی ها پاسخ این سست گویی ها را داده است.
 

رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: شهید مطهری همچنین به برخی شبهات فلسفه اسلامی پاسخ دادند و افرادی که می گفتند فلسفه اسلامی برگرفته از فلسفه یونانی است با خواندن آثار شهید مطهری قانع خواهند شد.
 

لاریجانی گفت: یک موضوعی که در اندیشه های شهید مطهری است و به عنوان موضوع پایه ای محسوب می شود، موضوع فطرت است که در تمامی فلسفه ها و مباحث به آن اشاره کرده است.
 

وی گفت: ایشان تاسف می خوردند که با وجود اینکه از فطرت بسیار یاد شده است اما بحث جامعی هنوز در خصوص فطرت انجام نشده است.
 

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: امروز باید بیشتر در خصوص فلسفه های مضاف شهید مطهری بیشتر از گذشته بحث و بررسی کنیم.
 

لاریجانی افزود: زبان و ادبیات برگرفته شهید مطهری از فلسفه بیان ساده بود و این ساده نویسی یک تسلط خاصی می خواست که ایشان بر این امر تاکید داشتند و بسیار مهم و اساسی است.
 

وی بیان داشت: یکی از موضوعات اساسی این است که با تعلیقات و افکار شهید مطهری جلو برویم و این در فلسفه مضاف امری ضروری است که باید به آن توجه کنیم.
 

رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: این در حوزه نقد فلسفه غرب نیز یک متولوژی خاص دارند و هر کجا نقد می کنند ابتدا آن را باز و تحلیل می کنند و مرحله بعد آن را با فلسفه اسلامی مقایسه کرده و در مرحله سوم نقد می کنند.
پایان پیام/

فاطمه عسگری

کد خبر 371418

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha