به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری شبستان، مجتبی صدیقی، رییس سازمان امور دانشجویان در نشست خبری صبح امروز درباره جزییات پذیرش بدون آزمون سه هزار دانشجوی دکتری در سال های گذشته گفت: در دوره گذشته با توجه به عدم برگزاری آزمون اعزام در سال 85 دستورالعملی تنظیم میشود و بر اساس آن دستورالعمل رتبههای ممتاز دانشجویان المپیادی و مربیان واجدالشرایط علمی میتوانستند از طریق فراخوان متقاضی اعزام شوند که این دستورالعمل به تأیید وزیر علوم وقت هم رسیده بود.
وی ادامه داد: دو سال بعد یک بند به این دستورالعمل اضافه شد که کسانی که خدمات و سوابق برجسته در زمینه فرهنگی و اجتماعی دارند میتوانند متقاضی بورس دکتری شوند و در نهایت در سالهای آخر کمتر دانشجویان ممتازی در این پذیرش جذب شدند و بیشتر داوطلبان بند آخر متقاضی بورس هستند.
صدیقی افزود: داوطلبان در فراخوان شرکت میکردند و علاوه بر داشتن شرایط لازم باید یک معرف هم آنان را تأیید میکرد که معاونت فرهنگی وزارت علوم، تشکلهای دانشجویی، مدیر کل بورس و اعزام، رؤسای دانشگاهها و مراکز پژوهشی چهار معرف اعلامشده بودند که باید افراد را تأیید میکردند البته در اوایل سال 85 فقط مراکز پژوهشی بودند که میتوانستند به عنوان معرف افراد را تأیید کنند اما در سالهای بعد 3 معرف دیگر اضافه شدند.
رییس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم تأکید کرد: اگر داوطلبی مستعد که از لحاظ علمی و اخلاقی مورد تأیید بود اگر مورد قبول این 4 معرف قرار نمیگرفت، پذیرش نمیشد.
صدیقی با بیان اینکه در بازه زمانی سال 85 تا 92 تعداد 729 نفر اعزام به خارج از کشور هممسیر این فراخوان شدند، تصریح کرد: تعدادی از افرادی که اعزام به خارج شدند حتی شرایط اعلامشده در آییننامه را هم نداشتند. طبق این دستورالعمل باید حداقل معدل کارشناسی 14 و معدل کارشناسی ارشد 16 باشد اما در جمع تعداد 73 نفر معدل کارشناسی زیر 14 داشتند و 70 نفر معدلهایشان زیر 16 بوده است.
به گفته وی، 600 میلیون تا یک میلیارد هزینه بورس خارج برای وزارت علوم نسبت به هر دانشجو بوده است.
صدیقی اظهار کرد: با توجه به مشکلات ارزی در سال 89 بحث تبدیل خارج به داخل تبدیل شد که در سالهای آخر دولت این بحث به یک روند تبدیل شده است.
وی ادامه داد: در سال 88 تا 92 تعداد 1884 نفر تبدیل به بورس داخل و به دانشگاههای داخل معرفی شدند و با گرفتن پذیرش در مقطع دکتری تحصیل کردند.
رییس سازمان امور دانشجویان افزود: از میان افرادی که به دانشگاههای داخلی معرفی شدند تعداد 228 نفر معدل کارشناسیشان زیر 14 است که به تفکیک 7 نفر معدل زیر 12، 70 نفر معدل بین 12 تا 13، 151 نفر معدل بین 13 الی 14 بوده است.
وی ادامه داد: معدل تعداد 305 نفر هم در مقطع کارشناسی ارشد زیر 16 بوده است که به تفکیک 4 نفر زیر معدل 14، 54 نفر بین معدل 14 تا 15 و 247 نفر بین معدل 15 تا 16 را دارا بودند.
به گفته وی، در پروندههای موجود معدل تعداد 235 نفر اعلام نشده است و همچنین 325 نفر هم فاقد شرایط سنی دستورالعمل که حداکثر سن 32 را اعلام کرده است، بودهاند. همچنین 183 نفر سند محضری ندارند.
صدیقی یادآور شد: میان دانشگاههایی که بورس تبدیل به داخل را داشتهاند دانشگاه علامه طباطبایی با پذیرش 259 نفر رتبه اول را داشته است البته دانشگاه خوارزمی هم درصد پذیرش بالایی را داشته است.
وی با بیان اینکه نیمی از تعداد 1884 نفر نظر گزینش آنان وجود ندارد، اظهار کرد: تعداد 550 نفر جایابی و حکم بورس را گرفتهاند.
صدیقی کل هزینه تحصیل دانشجویان گروه علوم انسانی را 30 میلیون تومان و گروههای آموزشی غیر علوم انسانی را 40 میلیون تومان برآورد کرد و گفت: تمام شهریههای دانشجویان تا پایان سال 92 از طریق وزارت علوم پرداخت شده است.
وی با بیان اینکه در این فرآیند حضور آقازادهها و منسوبین را هم شاهدیم، اظهار کرد: دانشگاه علامه طباطبایی پذیرش دانشجویان را حتی بدون معرفینامه از وزارت علوم انجام داده است.
وی درباره برخورد با مدیران و مسئولانی که دچار تخلف در آییننامه بورس در پذیرش دکتری شدهاند، اظهار کرد: برخورد با مدیران و مسئولان وظیفه نهادهای نظارتی است اما در مورد خود دانشجویان بعید میدانیم نظر نهاد نظارتی قطع تحصیل باشد، ممکن است درباره هزینهها دیوان محاسبات نظرهایی داشته باشد.
صدیقی در ادامه با اشاره به آییننامه ادامه تحصیل مربیان اظهار کرد: در این آییننامه در 4 سال گذشته از نظر ما شرایط کیفی خیلی خوبی پیشبینی نشده است و مربیان با یک سال سابقه میتوانستند به دانشگاهها معرفی شوند.
وی افزود: در پنج سال اخیر تعداد 932 نفر از مربیان برای ادامه تحصیل به دانشگاهها معرفی شدهاند.
رییس سازمان امور دانشجویان اظهار کرد: در آییننامه ایثارگران دانشگاهها و وزارت علوم شرط معدل کارشناسی 13 و کارشناسی ارشد 15 است و حداکثر سن باید 45 سال باشد که از این مسیر تعداد 185 نفر به دوره دکتری معرفی شدهاند که در این جمع تعداد معدودی شرایط آییننامه را نداشتند.
وی تاکید کرد: با احتساب کلیه آییننامهها تعداد 3002 نفر از طریق دکتری بدون آزمون پذیرش شدهاند.
وی با تأکید بر اینکه ما به تمام آییننامهها و بخشنامههای دولت گذشته از آبان تا پایان سال 92 پایبند بودهایم، اظهار کرد: پروندههای در دسترس طبق روال گذشته بررسی میشود و در این دوره تعداد 196 نفر به دانشگاهها معرفی شدهاند و تعداد 26 نفر از معلمان و 22 نفر از ایثارگران در دوره آبان تا اسفند سال 92 هم معرفینامه پذیرش در دانشگاهها را گرفتهاند.
صدیقی با بیان اینکه ما وارد بحث پروندههای سالهای گذشته نمیشویم و به قول برخی از رسانهها نبش قبر نکردهایم، تصریح کرد: البته در گزارشی که به کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ارایه دادهایم نمایندگان تأکید کردهاند با مواردی که خلاف آییننامه است، برخورد شود.
رییس سازمان امور دانشجویان ادامه داد: نهادهای نظارتی، بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات از مدتها پیش مشغول به بررسی پروندهها هستند و مواردی را تاکنون اعلام کردهاند و ما منتظر اعلام نظر این نهادهای نظارتی هستیم.
وی یادآور شد: کلیه کسانی که از این مسیر مشغول به تحصیل شدهاند اگر شرایطشان مطابق آییننامه باشد مشکل خاصی ندارند و با همکاری ما جایابی انجام میشود و احکام بورس را ابلاغ میکنیم. همچنین بخشنامهای را به دانشگاهها ارسال کردهایم اگر افراد مراجعه کردهاند و دانشگاه نیاز داشت، اعلام نیاز کنند تا احکام صادر شود و در این مورد نگرانی دانشجویان بیمورد است.
وی با اشاره به برنامههای سازمان امور دانشجویان در خصوص بورس اظهار کرد: اکنون 2 مسیر خیلی قدیمی آزمون و مربی را با بازنگری اعلام کردهایم و دانشجویان و داوطلبان میتوانند از امکان اعزام از طریق آزمون دکتری استفاده کنند که تعداد 110 نفر ظرفیت بورس خارج برای سال 93 دیده شده است و سازمان سنجش 2 برابر این ظرفیت را برای مصاحبه که در خرداد صورت میگیرد، اعلام کرده و ما از این 2 برابر نیمی را پذیرش خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه ما مشکل خاصی برای اعزام دانشجویان به کشورهای خارجی نداریم، تصریح کرد: قطع تحصیل مدنظر ما نیست و ما باید منتظر نظرات نهادهای نظارتی برای دانشجویانی که طبق آییننامه وارد دانشگاهها شدهاند، باشیم.
صدیقی با بیان اینکه فراخوان بورس داخل در اردیبهشت اعلام شده است، اظهار کرد: ما حداقل معدل کارشناسی را 15 و حداکثر معدل کارشناسی ارشد را 17 اعلام کردهایم.
وی افزود: باید حداقل معدل کارشناسی ارشد داوطلبان دکتری 20 درصد اول فارغالتحصیلان ارشد دانشگاه خود باشد تا درخواست ثبتنام در همان دانشگاه را بدهند.
وی با بیان اینکه ظرفیت اعلامشده برای بورس داخل در دوره دکتری 200 نفر است، تصریح کرد: بورس برای دانشگاههای بزرگ نخواهد بود بلکه آنان با تواناییهایی که دارند از بین فارغالتحصیلان دکتری هیئت علمی را انتخاب میکنند اما دانشگاههای کوچک میتوانند پذیرش دکتری برای جذب هیئت علمی داشته باشند.
به گفته وی، آییننامه مربیان بازنگری کیفی شده است و آنان باید 60 درصد امتیاز جدول ارتقا برای مربیان را دارا باشند و دانشگاهها بر اساس ظرفیتی که در تابستان اعلام میکنند، پذیرش صورت میگیرد.
وی در خصوص فرصتهای مطالعاتی تصریح کرد: سیاست ما توسعه دورههای فرصتهای مطالعاتی درست و هدفمند است تا در دوره دکتری بتوانند پژوهش و تحقیق به مدت 6 تا 9 ماه است، دنبال کنند و در سال گذشته بیش از 400 نفر از این فرصت استفاده کردهاند و برای امسال حدود 800 ظرفیت را پیشبینی کردهایم.
پایان پیام/
نظر شما