محمد حسن تنگاب جهرمی، مدیر روابط عمومی و ارتباطات دادگستری استان فارس با سابقه هفت ساله در عرصه خبر و روابط عمومی به خبرنگار خبرگزاری شبستان در شیراز پاسخ گفته که گزیده ای از این گفتگو را می خوانید:
خبرگزاری شبستان: نقش فرهنگ در جامعه امروز را تا چه حد مثمر ثمر می دانید؟
پر واضح است که با این تاکیدات فراوان مقام معظم رهبری نقش فرهنگ در جامعه نقشی کلیدی و سازنده است که در این راستا همه مردم و مسئولان باید احساس مسئولین کنند.
متاسفانه علیرغم وجود پیشینه های فرهنگی غنی در کشور ما همچنان به داشته های گذشته خود می نازیم بدون آنکه این پیشینه فرهنگی دیروز را نردبان رشد و بالندگی امروز قرار دهیم.
شاید بیان مصدایق فراوان این امر در زمان پاسخ به این سوال نگنجد اما آنچه که امروز در سطح جامعه شاهد هستیم تنها بد اخلاقی های فرهنگی و برداشت های نادرست از فرهنگ است.
شاید در این خصوص واضح ترین مثالی را که بتوان به آن اشاره کرد فرهنگ ترافیکی است که عملکرد روزانه خود ما جای هیچ دفاعی را نگذاشته است.
آنچه امروز مشکل عمده و اساسی ماست ارائه راه کار های علمی و اجرای آن توسط خود ماست، اینکه انتظار داشته باشیم ما برنامه ریزی کنیم و دیگران اجرا کنند کاری را از پیش نخواهد برد، بنابر این تلقین این امر که تدوین کنندگان برنامه های فرهنگی خود اولین عمل کننده به آن هستند می تواند نقش موثر و بسزایی در پیشبرد اهداف فرهنگی داشته باشد.
نکته دیگری که باید مد نظر قرار گیرد تعدد، تکثر و کلی نگر بودن برنامه هاست، برنامه ریزی در حوزه فرهنگ باید به نحوی باشد که باز زبان جوامع و مخاطبان هدف تدوین شود، این امر نیز باید مدنظر قرار گیرد که اهداف بزرگ به اولویت های خرد تبدیل و بازه زمانی دستیابی به اهداف بلند مدت در نظر گرفته شود.
در یک کلام، مقصود اصلی این است که در فرهنگ سازی و اجرای برنامه های فرهنگی پایداری و اثرگذاری بالا در نظر قرار گیرد چرا که اجرای و تامین صحیح اهداف یک برنامه فرهنگی به مراتب بهتر از اجرای ناقص چندین برنامه فرهنگی است.
خبرگزاری شبستان: روابط عمومی ها تا چه میزان می توانند در ارتقا فرهنگ و فرهنگسازی در جامعه نقش ایفا کنند؟
روابط عمومی ها بنا بر نوع خدمت دستگاه یا سازمان خود می توانند در بحث ارتقاء فرهنگ برنامه هایی را تدوین و اجرا کنند، واضح است که در این بین سازمان ها و نهاد هایی که مستقیما در حوزه های فرهنگی مسئولیت دارند می توانند بیش از سایر سازمان ها ایفای نقش بهتری داشته باشند.
البته سازمان های خدمات رسان نیز در این راستا نقش عمده ای برعهده دارند، اما اگر دقیق تر به موضوع نگریسته شود هر کدام از سازمان ها و نهاد ها در جایگاه خود می توانند گره گشای یکی از مسائل و مشکلات فرهنگی باشند.
البته پیوستگی مسائل اجتماعی ایجاب می کند که در راستای حاصل شدن بهتر نتایج هماهنگی و انسجام برنامه های فرهنگی در همه سازمان ها و نهاد ها ایجاد شود تا با هزینه های مادی، انسانی و زمانی به مراتب کمتر بتوانیم به بهترین نتیجه دست یابیم.
خبرگزاری شبستان: اطلاع رسانی صحیح فرهنگی باید چگونه باشد؟
فعالیت در حوزه اطلاع رسانی یک امر تخصصی است، متاسفانه آنچه در عمل شاهد هستیم برداشت ها سطحی در این حوزه است به نحوی که در بسیاری از سازمان ها اطلاع رسانی را امری ساده و با استفاده از ابزار های محیطی و رسانه ای با هدف آگاهی جمع کثیری از مردم تصور می کنند حال آنکه اگر با نگاه تخصصی به امر اطلاع رسانی نظر بیاندازیم خواهیم دید که هزار نکته باریکتر زمو اینجاست و لذا اطلاع رسانی در حوزه فرهنگ باید به متخصصان امر سپرده شود. تا با انتخاب بهترین کانال ارتباطی، شناخت کامل مخاطب و در نظر گرفتن آسیب ها و مد نظر قرار دادن نظریات علمی روز بهترین و با کیفیت ترین نوع اطلاع رسانی انجام پذیرد.
خبرگزاری شبستان: وضعیت روابط عمومی های استان را چگونه ارزیابی می کنید؟
فعالیت در حوزه روابط عمومی نیازمند عشق، علاقه و پشتکار و صد البته تخصص است، خوشبختانه چندی است که با توجه به فعالیت مراکز آموزش عالی به امر تخصص گرایی در حوزه روابط عمومی و ارتباطات توجه شده است، البته امیدوارم با افزایش کیفیت های آموزشی و البته آموزش های ضمن خدمت در سازمان ها و همچنین انسجام بیشتر در قالب تشکل های علمی روابط عمومی، کیفیت خدمت رسانی در مجموعه روابط عمومی سازمان ها افزایش یابد.
خبرگزاری شبستان: نقش خبرگزاری شبستان در اطلاع رسانی فرهنگی را چگونه ارزیابی می کنید؟
پیش از شروع فعالیت خود در حوزه روابط عمومی همواره اخبار را از خبرگزاری ها و سایت های خبری و مطبوعات مختلف دنبال می کردم که این امر همچنان ادامه دارد، در این میان خبرگزاری شبستان به واقع تاکنون اخبار حوزه های فرهنگی را با دیدگاه تخصصی تری دنبال کرده و انعکاس داده است که این امر نشان دهنده دقت مسئولین و مدیران این خبرگزاری در برگزیدن فعالان معتمد خود در حوزه ها و سرپرستی های استانی است.
خبرگزاری شبستان: برای بهتر شدن اطلاع رسانی از لحاظ کمی و کیفی توسط این خبرگزاری چه راهکارهایی به نظر شما می رسد؟
اگر به دیدگاه های نقادانه البته با هدف سازندگی و اصلاح عملکرد های فرهنگی بیشتر پرداخته شود، این خبرگزاری بیش از گذشته می تواند به اهداف فرهنگی خود دست یابد.
خبرگزاری شبستان: سخن پایانی؟
کار در حوزه روابط عمومی به مانند سایر فعالیت های رسانه ای نیازمند کار گروهی و همدلی فعالان آن حوزه است، که در پایان لازم است از حمایت های دکتر خدائیان، رئیس کل دادگستری استان و مسئولین این نهاد و زحمات همه همکاران خود در مجموعه روابط عمومی مهندس امیر علوی فر، محمد هادی لیاقت نژاد و سعید صفری تقدیر و تشکر می کنم.
پایان پیام/
نظر شما