به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله العظمی مظاهری، آیت اللهالعظمی حسین مظاهری، رئیس حوزه علمیه اصفهان و از مراجع تقلید در دیدار با اعضای ستاد برگزاری همایش بینالمللی علامه طباطبایی«قدّسسرّه»، ضمن ابراز خرسندی از برگزاری همایش تجلیل از شخصیت والای قرآنی و تفسیری علامه طباطبایی، این اقدام را مفید و موثر ارزیابی کرد و گفت: برگزاری این همایش، موجب معرفی ابعاد شخصیت بیبدیل وی به نسل کنونی میشود و از این جهت حرکتی ضروری و ارزشمند است.
وی در این زمینه با تاکید بر لزوم توجه به خصوصیات فردی و ابعاد اخلاقی علامه طباطبایی، برخی از خصلتها و ویژگیهای منحصر بفرد علامه طباطبایی را بازگو کرد و افزود: لطافت روحی و ظرافت علمی علامه طباطبایی، یکی از مهم ترین وجوه شخصیت وی است که باید بیش از سایر خصوصیات مورد توجه قرار گیرد.
آیت اللهالعظمی مظاهری با بیان اینکه احیای تعلیم و تعلّم علوم عقلی و به خصوص فلسفه، در حوزه علمیّه قم، مرهون روشنبینی، زمانشناسی و مجاهدت خستگیناپذیر علامه طباطبایی است، تصریح کردند: علامه طباطبایی با بصیرت و مجاهدت فراوان و تحمّل مرارتهای گوناگون، موانع بزرگ و کوچک را پشت سر گذاشتند و معارف عقلی اسلام و به خصوص فلسفه و تفسیر را در حوزه علمیه قم احیا و ترویج کردند.
رئیس حوزه علمیه اصفهان با اشاره به اینکه علامه طباطبایی از اوج روحیه اعتدال برخوردار بودند، اظهار داشت: علامه طباطبایی از هرگونه افراط و تفریط در همه امور فردی و علمی و اجتماعی به شدت پرهیز میکردند و اقدامات وی، هیچگاه با بحران و تنش همراه نبود.
آیت اللهالعظمی مظاهری در این زمینه، بر این نکته مهم تاکید کرد که علامه طباطبایی با اینکه خود، از شخصیّتهای بسیار عظیمالشّأن و عالیمرتبه حوزه علمیّه بودند، ولی همواره شأن و جایگاه مرجعیّت شیعه را حفظ میکردند و هرگاه حرکتی مخالف نظر مرجعیّت بود، آن را متوقف میکردند.
وی از شاگرد پروری به عنوان یکی دیگر از خصوصیّات کمنظیر علّامه طباطبایی نام برد و افزود: علّامه طباطبایی شاگردان ارزشمندی تربیت کرد و به عالم اسلام تحویل داد و با وجود بزرگانی که تربیت یافته مکتب علّامه طباطبایی هستند، میتوان گفت: تلاشهای علمی و مجاهدتهای معنوی علّامه طباطبایی هدر نرفته و برکات وجودی وی همواره و برای همیشه در حوزههای علمیّه و فراتر از آن در سایر مجامع علمی و دانشگاهها و بلکه در تمام اجتماع جاری است.
آیتالله العظمی مظاهری، پایبندی علّامه طباطبایی به اخلاق عملی را ویژگی خاصّ دیگری از ابعاد شخصیّتی وی دانست و خاطرنشان کرد: علامه طباطبایی یک انسان کامل و خودساخته بودند و حقیقتاً درخت رذالت را از دل خویش برکنده و درخت فضایل اخلاقی را در قلب و روح خود غرس کرده بودند و به معنای واقعی مهذّب بودند.
این مرجع تقلید با تاکید بر تاثیر اخلاق عملی افزود: استاد بزرگوار، علامه طباطبایی بیش و پیش از آنکه معلّم علمی اخلاق برای شاگردان خود باشند، از نظر عملی اسوه اخلاق همگان بودند و نه تنها گفتار و رفتار وی، بلکه سکوت وی نیز درسآموز بود.
آیتالله العظمی مظاهری در ادامه بیانات خود، از علامه طباطبایی به عنوان یک عالم ربانی، زمانشناس، با درایت و با تدبیر یاد کرد و گفت: موفقیّت در هر رشتهای به خصوص در امر تبلیغ دین، نیازمند سه عنصر علم، تقوا و عقلانیّت است و علامه طباطبایی علاوه بر اینکه از نظر علمی در ابعاد مختلف در حدّ اعلی بودند، از حیث تقوا و تدیّن و تقیّد به ظواهر شرع، زبانزد خاصّ و عام بودند و افزون بر این، عقلانیّت، تدبیر، دوراندیشی و زمانشناسی وی کمنظیر بود و این صفات نیکو باید اسوه علما و اندیشمندان و خصوصاً نسل جوان باشد.
آیتالله العظمی مظاهری در پایان بیانات خود با اظهار تأسف از اینکه تاکنون حق علامه طباطبایی ادا نشده است، افزود: علامه طباطبایی برای احیای معارف اسلامی زحمات بسیاری متحمّل شدند و در خصوص قرآن کریم نیز علاوه بر زنده کردن تفسیر قرآن در حوزه و در جامعه اسلامی، به تنهایی و علیرغم معضلات و گرفتاریهای معیشتی، به تألیف تفسیر ارزشمند المیزان پرداختند، اما پس از وی آنطور که شایسته است به آثار این علامه عالیمقام و به خصوص به تفسیر المیزان توجه نشده است.
وی افزود: گوهرهای ارزشمند فراوانی در تفسیر المیزان نهفته است که حلّال مشکلات سیاسی، اجتماعی و فقهی زمان حاضر است و اندیشمندان و مفسران قرآن کریم میتوانند با استخراج این گوهرهای نهفته و نگاشتن شرحها و تفسیرهای متعدّد بر آن، بسیاری از معضلات جامعه امروزی را حل کنند، اما متاسفانه همه ما در این زمینه کوتاهی کردهایم.
پایان پیام/
نظر شما