در حال نگارش سفرنامه سوریه هستم

خبرگزاری شبستان: قزوه با تاکید بر اینکه جلال برای من اسطوره خوبی است، گفت: من جوانی بودم در آن روزها که نقش شاگردِ شاگرد جلال آل احمد را بازی می کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، علیرضا قزوه در دومین نشست از سلسله نشست های غبار قاف که به بازخوانی یکی از سفرنامه های حج وی اختصاص یافته بود،گفت: به خوبی می دانم که سایه کتاب "خسی در میقات" بر کتاب "پرستو در قاف" افکنده شده است. پیش از سفرم به حج کتابهای سفرنامه حج را خوانده بودم. کتاب خسی در میقاتِ جلال آل احمد و همچنین کتاب حجِ دکتر شریعتی را خوانده بودم. حس و حال جلال را در کتاب "خسی در میقات" دوست دارم. تلاشم این بود که حتی در نامگذاری کتاب هم به اسم کتاب جلال دقت کنم و بر همان اساس اسم کتاب را گذشته ام "پرستو در قاف". عــلاوه براین من کتاب حج دکتر شریعتی را هم خواندم. کتاب بسیار خوبی بود. این دو کتاب بینش خوبی را برای نگارش کتاب "پرستو در قاف" به من دادند.

قزوه در ادامه تصریح کرد: در "پرستو در قاف" خواسته ام حس و حال خودم را نشان دهم. البته متن کتاب برای کسی که به سفر حج می رود و قصد انجام اعمال حج را دارد، کافی نیست. چرا که می دانستم اعمال و مناسک حج در کتابهای مختلفی آمده است. من حتی سفرنامه مهدی قلی خان هدایت را خواندم. اصلا زیبایی سفرنامه به این است که به مناسک، مناظر و موضوعاتی اشاره می کند که شاید ده سال بعد،حتی پنج سال بعد نباشد. به عنوان نمونه مهدی قلی خان هدایت می نویسد پیرها و افراد ناتوان را ترک الاغ می نشاندند و برای طواف می آوردند. تجسم کنید چه فضای بدی است که در طواف هستیم درحالیکه پِهنِ چارپایان زیرپای ماست. در دورۀ ما پیرمردها را داخل زنبیل می گذاشتند و برای طواف می آوردند. خب اینها همه معنایی در زمان خود دارند. مناسکی که بعدها دیگر نخواهیم دید و سفرنامه نویسی چون من به آنها اشاره کرده است.

وی با تاکید بر اینکه جلال برای من اسطوره خوبی است، افزود: من جوانی بودم در آن روزها که نقش شاگردِ شاگرد جلال آل احمد را بازی می کرد. حالا اگر روزی شد و من هم مثل جلال شدم، خیلی خوب است. بگذاریم مردم قضاوت کنند.

مدیر مرکز آفرینش های ادبی در این نشست گفت: همانطور که می دانید یکی از شعرهایم و همین طور بخشهایی از کتاب "پرستو در قاف" در کتاب درسی دانش آموزان گنجانده شده و به عنوان سوال کنکور نیز مطرح می شود. رویای این رخداد را چندین و چند سال قبل دیدم؛ وقتی برای شرکت در آزمون کنکور آماده می شدم، شبی در رویا دیدم که دارم سوالات کنکور را پاسخ می دهم. دیدم در پاسخ یکی از 4 گزینه ها اسم خودم است. بعد از هفت یا هشت سال این رویا محقق شد و حالا هم شعرم و هم بخشی از این کتاب "پرستو در قاف" به عنوان سوالات کنکور است.

قزوه خاطرنشان کرد: سفرهای زیادی رفته ام اما سفرم به حج، با بقیه بسیار متفاوت بوده است.


وی ادامه داد: در کنار ماموریت و مسئولیت های دانشگاهی همیشه به بررسی آداب و رسوم شهرها و کشورهای مقصد پرداخته ام. سفرنامه ها همیشه یکی از فضاهای مورد علاقه ام بود و سعی کرده ام در آنها فضاهای متفاوتی را تجربه کنم.

قزوه تصریح کرد: کتاب "پرستو در قاف" را زمانی نوشتم که 26 یا 27 ساله بودم. این روزها سرگرم سفرنامه سوریه هستم. 5 سال نیز در هند زندگی کرده ام؛ این سفرنامه هندی که نوشته ام در مقایسه با سایر نوشته هایم متفاوت خواهد بود. سفرنامه قونیه هم با نام "قونیه در قطار" به چاپ رسیده است.


در ادامه نشست بازخوانی کتاب "پرستو در قاف" کورش علیانی سخن گفت.


علیانی درباره کتاب قزوه گفت: همینگوی در مصاحبه ای با مجله ای آمریکایی خطاب به مصاحبه گر که می پرسد سبک چیست می گوید: (سبک ناتوانی انسان است در نوشتن.) می گوید نوشته های اول هر نویسنده ای روان نیست. بعد می بینیم همین نویسنده بواسطه همین قلمی که هنوز روان نشده است معروف می شود و دیگر نمی تواند دست از این نوشتن و این مدل نوشتن بردارد و او را صاحب سبک می خوانند.

علیانی در ادامه با بیان اینکه کتاب "دو رکعت عشق" را دوست دارم، خاطرنشان کرد: این نویسنده در کتاب "پرستو در قاف"، نقایص و ایرادهایی دارد. به عنوان نمونه اشاره می کنم به جمله ای در کتاب، آنجا که می گوید:( فاتحه شمس العماره خوانده شده است.) من حس می کنم نویسندۀ این اثر با علیرضا قزوه ای که من می شناسم متفاوت است. او در این کتاب به وهابی ها بغض دارد. این علیرضا قزوه حتی نثرش را هم از جلال وام می گیرد او در این کتاب دل پری از سوریها دارد.

علیرضا قزوه در پاسخ به این نکاتِ مطرح شده از سوی کورش علیانی گفت: آن روزها ما تفکر بسیجی و جبهه ای داشتیم و همین فضای بسیحی و جنگی در این کتاب هم هست. مثلا اگر کنار ناهار یا شاممان نوشابه ای می دادند معترض بودیم. آقای میرشکاک یکی از منتقدین خوب این کتاب است. نقدهای خوبی در باره این کتاب مطرح کرده است. این را هم تاکید می کنم اگر قرار بود حالا بعد از 20 سال دوباره سفرنامه نویسی درباره حج بنویسم، تکنیکی تر می نوشتم.

وی با تاکید بر اینکه کتاب "پرستو در قاف"، روایت صادقانه من است آن هم در 22 سال پیش، نقدهایِ مطرح شده را پذیرفت و گفت: تمام نقدها را می پذیرم اما این کتاب 22 سال پیش با همه نقایصی که می گویید نوشته شده است. تاکید می کنم که اگر قرار بود امروز این کتاب را بنویسم قطع به یقین به گونه ای دیگر می نوشتم. حتی اجازه تجدید چاپ این کتاب را دادم. چون این کتاب را قبول دارم. درحالیکه کتابهای دیگری هم دارم. ضمن آنکه شخصیت جلال، برای من شخصیتی دوست داشتنی است. جلال روحیات خاصی داشت و برایم حکم معلم را دارد.

در پایان دومین نشست از سلسله نشستهای غبار قاف که روز گذشته، در آخرین شنبه اردیبهشت ماه در فرهنگسرای سرو برگزار شد، هدیه ای به رسم یادبود از سوی مدیریت مراکز فرهنگی هنری منطقه شش به علیرضا قزوه، نویسنده کتاب "پرستو در قاف"، اهدا شد.

گفتنی است، سلسله نشستهای "غبار قاف" به نقد و بررسی و بازخوانی سفرنامه های حج اختصاص دارد. فرهنگسرای سرو پیش از این در آخرین پنجشنبه فروردین ماه، میزبان هدایت الله بهبودی،یکی از سفرنامه نویسان مطرح مناسک معنوی حج و کورش علیانی، نویسنده و وبلاگ نویس مطرح کشور بود.
 

پایان پیام/

کد خبر 368742

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha