به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام غلامرضا فیاضی، استاد درس خارج فقه حوزه علمیه قم در همایش "حکمت در طهران" گفت: اولین آموزگار بشر عقل است، ما همه در این مکتب و در نزد این آموزگار درس را شروع میکنیم؛ عقل در لسان روایات ما برخلاف اصطلاح فلسفی آن است، از این منظر عقل تمامی قوایی است که انسان بماهو انسان واجد آن است.
وی ادامه داد: قوه مدرکه که یکی از مراتب عقل است در روایات ما گرایشهای خاص انسانی مانند ایثار، فدا کردن خواستههای نفسانی در پای دستورات عقلی است که از مراتب عقل است، همانطور که رفتارهای خاص انسانی هم از آثار عقل است.
وی با بیان اینکه این معلم اول بشر یک امتیاز خاص دارد، عنوان کرد: عقل در عین اینکه آموزگار است رشد روزافزون دارد و رشد عقلی انسانها تابعی است از شاگردی خوب نزد این استاد. انسان هر چه بیشتر در مقام شاگردی جدیت کند عقل او رشد بیشتری خواهد کرد و به عکس اگر کسی هوای نفس بر او قالب شد و عقل او اسیر آن گشت از مقام انسانیت تنزل کرده و به رتبه اولئک کالانعام بل هم اضل میرسد.
حجتالاسلام فیاضی ابراز کرد: قرآن با سوالات بسیاری که مطرح کرده اما پاسخی به آنها نداده است میخواهد بگوید عقل جواب این مسایل را مییابد؛ افتخار شیعه به این است که خردورز و عقلگرا است و کسانی که در این مکتب و در نزد این معلم زانوی ادب بزنند ایمانشان بالاتر میرود.
وی با تاکید بر اینکه نتیجه عقل ایمان صالح است، گفت: کسانی که در این مکتب طغیان میکنند اضلال الهی شامل آنها شده و آنهایی که به ناحق بلندپروازی و تکبر میورزند خدای متعال کاری میکند عقل آنها گرفته شود.
این استاد درس خارج فقه در ادامه ابراز کرد: از افتخارات حوزههای شیعه وجود علوم عقلی در آن است که در تمام این دوران این عنصر در میان تشیع بوده است.
وی تاکید کرد: در جبهه فرهنگی فردی که ضربه میبیند و تنزل میکند به جایی میرسد که شرالبریه شده لذا این جبهه، جبهه عظیمی است و کسی که میخواهد تفکر در دین کند باید به سه بخش عواید، اخلاق و احکام دین توجه ویژهای داشته باشد.
حجتالاسلام فیاضی تصریح کرد: گاهی اوقات احکامی هستند که فقیه به دلیل عدم حضور معصوم (ع) و خالیبودن دست او از ادله نقلی مجبور میشود به سراغ عقل رفته و از عقل بایدها و نبایدها را دریافت کرده و طبق آن حکم شرعی صادر کند.
وی با بیان اینکه فلسفه اخلاق، بخشی از فلسفه است، یادآور شد: عقل دست ما را در دست وحی گذاشته و ما را به خدا رهنمون میسازد، هر گاه امام خمینی (ره) مسایل مختلف را بیان میکردند در کنار آن به تشریح فلسفه نیز میپرداختند. در جلسهای که سال 81 در کشور برگزار شد رهبری تأکید کردند باید حوزهها پایگاه علوم عقلی باشند همانطور که سابقا اینطور بود و بر اساس رهنمود ایشان مجمع عالی حکمت اسلامی زیر نظر استاد آیتالله جوادی آملی، آیتالله سبحانی و آیتالله مصباح یزدی تشکیل شد. یکی از اقدامات مجمع عالی برگزاری جلساتی است که میان اساتید آنجا برگزار میشود و این فعالیت تازهای است که برکات بسیاری به همراه دارد.
پایان پیام/
نظر شما