حجت الاسلام امیرعلی حسنلو، مدیر گروه تاریخ و سیره مرکز مطالعات حوزه علمیه درباره تطابق شخصیت حضرت زهرا (س) با قرآن به خبرنگار شبستان گفت: قرآن برای مومنین چه زن و چه مرد از دو شخصیت به عنوان الگو نام برده است و نکته قابل توجه آن است که این دوشخصیت، دو «زن» هستند. بنابراین از اینجا روشن میشود که زن هم میتواند به درجه و مقامی برسد که برای تمام بشریت نمونه و الگو باشد و حضرت زهرا (س) به چنین مقامی دست یافته بودند.
وی افزود: خداوند در قرآن از همسر فرعون (آسیه) نام میبرد زنی که در مقابل تمام امکانات و مظاهر دنیایی که برای او فراهم شده بود - این مظاهر برای هر زنی فریبنده و جذاب است- تنها مقام رضا و آسایش الهی را از درگاه خداوند خواستار شد و تمام آنها را نادیده گرفت.
حجت الاسلام حسنلو تصریح کرد: دومین زن نمونه قرآنی حضرت مریم (س) است، خداوند هنگام سخن گفتن از حضرت مریم (س) ابتدا از عفت این بانو سخن میگوید و از او به عنوان بانوی عفیفهای یاد میکند که در عین عفاف، متعبد و صدیقه نیز بوده است. آنچه که درباره این دو زن در قرآن آمده است اشاره به مقام تعبد و بندگی آنها است، این دو بانوی بزرگ در مقام بندگی به درجهای از رشد و کمال نائل شدهاند که لیاقت تربیت و پرورش دو پیامبر بزرگ الهی را پیدا کردند.
وی در تبیین و توضیح این مطلب گفت: حضرت موسی (ع) در خانه و در جوار آسیه پرورش یافت حضرت مریم (س) در مقام عبودیت به مقامی رسید که این سعه وجودی و این ظرفیت در ایشان پیدا شد که قابلیت دریافت نور الهی و نور نبوت را پیداکرد، نور حضرت عیسی (ع) با آن مقام و مرتبت الهی که در گهواره بر نبوت خود شهادت داد.
مدیر گروه تاریخ و سیره مرکز مطالعات حوزه افزود: قرآن برای معرفی زن به عنوان نمونه و الگو از دو معیار «ایمان و عفت» نام برده است بنابراین کسب این دو ملاک و دو ویژگی برای زنان ما بسیار مهم و حائز اهمیت است. اگر این دوعنصر در وجود بانوان باشد میتوانند جوامع را اصلاح کنند چرا که انبیاء الهی به عنوان بزرگترین مصلحان بشریت در دامان چنین بانوانی پرورش یافتند.
فاطمه از هر بدی بریده است
وی یادآور شد: جایگاه، شان و منزلت حضرت زهرا (س) از این دو بانوی بزرگوار برتر و والاتر است اگر درباه حضرت مریم آیه"إِنَّ اللّهَ اصْطَفاکِ وَ طَهَّرَکِ وَ اصْطَفاکِ عَلى نِساءِ العالمین"(1) نازل شد برای حضرت زهرا (س) آیه تطهیر نازل شده است سوره مبارکه کوثر در شان این بزرگ بانوی اسلام نازل شد حضرت امام صادق (ع) دررابطه با مادر بزرگوارشان فرمودند: فاطمه از هر بدی بریده است.
حجت الاسلام حسنلو تاکید کرد: حضرت مریم (س) هنگامی که درمحراب عبادت قرار میگرفت، روزیهای الهی بر او نازل میشد و ما شاهد عبادات این گونه از حضرت زهرا (س) نیز هستیم، روایت معروف امام حسن مجتبی (ع) که شبی مادر را تا هنگام سحر در حال عبادت و نماز مشاهده کردند در حالی که ایشان تنها دیگران را دعا میفرمود و وقتی حضرت مجتبی از ایشان در این خصوص سئوال کردند حضرت فرمود: «الجار ثم الدار» این نوع بینش و جهان بینی حضرت زهرا (س) است نوع نگاه حضرت به انسانها!
وی افزود: فرزندانی چون ابا عبدالله الحسین (ع) در این مکتب تربیت میشوند شخصیتهای بینظیری که هدایت بشر را بر آسایش و رفاه خود ترجیح میدهند.
این استاد حوزه در ادامه خاطر نشان کرد: سوره انسان نیز که خداوند از خانواده حضرت زهرا (س) سخن میگوید که با وجود سه روز روزه داری و تحمل گرسنگی، طعام افطار خود را به فقیر و اسیر و یتیم میبخشند، در اینجا نیز محوریت این عمل حول شخصیت حضرت صدیقه طاهره (س) است هدایتگر این ماجرا وجود مبارک ایشان - به عنوان مادر خانواده - است.
دو «زن» به عنوان نمونه و الگوی بشریت
وی با اشاره به ذکر اسامی و نام انبیای بسیاری در قرآن ادامه داد: اما وقتی خداوند میفرماید من برای مومنین الگو معرفی میکنم در این معرفی از دو «زن» به عنوان نمونه و الگو برای بشریت یاد میکند.
حجت الاسلام حسنلو یادآور شد: ما در طول تاریخ اسلام زنانی این چنین و از این دست کم نداریم از جمله حضرت خدیجه (س) که به یک معنا و مفهوم، اسلام بقا و پیشرفت خود را مرهون زحمات و اقدامات این بانوی بزرگوار است پیامبر در حق ایشان فرمودند: مانند خدیجه (س) وجود ندارد. در هر نقطهای از این عالم اگر مردان به موفقیتی دست پیدا میکنند آن موفقیت را مرهون زنان هستند. علامه طباطبایی (ره) گفته است: اگر این بانو (اشاره به همسرشان) نبود من نمیتوانستم المیزان بنویسم. حضرت امام (ره) فرمودند: از دامن زن، مرد به معراج میرود. حضرت مریم خود به معراج رفته بود که حضرت عیسی را به معراج رساند یعنی خود حضرت مریم چنین ظرفیت و سعه وجودی را دارا بود.
وی خاطر نشان کرد: امروز اگر بر اساس اصول، معیارها و ارزشهای اسلام در رابطه با مسایل زنان سرمایه گذاری شود جامعه از بسیاری از انحرافات نجات مییابد.
1- (آلعمران: 42)، 73
پایان پیام/
نظر شما