به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تبریز، با اولین اقدام پیامبر اسلام در تاسیس مسجد، کارکردهای مسجد طراز اسلامی بازتعریف شد، بدین گونه که مسجد نه تنها مهمترین محل عبادت بود، بلکه مسجد به عنوان محل تشکیل شور و مشورت، مهم ترین مدرسه علم آموزی، تعلیم و تعلم، محل قضاوت و کانون تصمیم گیری ها قرار گرفت، حتی اعزام نیروها به جنگ از مسجد صورت می گرفت.
کارکرد مسجد در گذر زمان از شرایط تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی تاثیر می پذیرد و امروزه مسجد نه تنها محل عبادت، نیایش و خلوت کردن با خداست، بلکه مسجد در جامعه امروزی باید محور فعالیت های آموزشی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و حتی اقتصادی قرار بگیرد.
امروزه لازم است کارکردهای آموزشی، فرهنگی و اجتماعی مساجد، براساس نیاز جامعه بازبینی شود تا در مقام عمل، محور گردهمایی ها، کنگره ها، کنفرانس ها و تجمع گروه های مختلف باشد.
اما متاسفانه به مروز زمان، نه تنها بر کارکردهای مساجد طراز اسلامی در جامعه ما افزوده نشده بلکه با عدم مدیریت صحیح و نبود برنامه ریزی، بسیاری از فعالیت های فرهنگی اجتماعی سیاسی که می تواند در مسجد برگزار شود، از این خانه الهی فاصله گرفته اند.
یکی از این فعالیت های فرهنگی اجتماعی سیاسی که بسیار نیز در اسلام سفارش شده، شوراست، اصل مشورت در اسلام جایگاه والایی دارد و تصمیم های مهم یک محله، شهر، استان و حتی کشور با بهره گیری از نخبگان و افکار عمومی می تواند در مسجد اتخاذ شود.
شوراهای اسلامی به حضور تبلیغی در مساجد بسنده نکنند
آیت الله سیدمحمدتقی آل هاشم، امام جمعه موقت تبریز، به خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبریز، گفت: در فرهنگ واژگان، شورا به معنای مشورت، رایزنی و جمعی که برای مشورت گرد هم می آیند تعریف شده است، شورا اصطلاحی است اسلامی که ریشه در آموزه های قرآنی و سنت نبوی دارد و دو بار در قرآن مجید بعنوان عملی شایسته یاد شده است.
وی اضافه کرد: اهمیت شورا تا آنجاست که نام چهل و دومین سوره قرآن مجید «شوری» است و در همین راستا، در همین سوره است که خداوند یکی از نشانه های اهل ایمان را مشورت می داند.
امام جمعه موقت تبریز با اشاره به اینکه نمونه های فراوانی در زندگانی و سیره پیامبر گرامی اسلام و ائمه اطهار(ع) می توان یافت که در آن مشورت پاس داشته شده است، تصریح می کند: امام علی(ع) فرمودند:«هیچ پشتیبانی چون مشاوره نیست» و «هر که خود رأیى کند نابود شود و هر که با بزرگان مشورت کند در خردهایشان شریک گردد».
آیت الله آل هاشم همچنین خواستار تشکیل جلسات شوراهای اسلامی شهر و روستا در مساجد شده و عنوان می کند: شوراهای اسلامی در شهرها و روستاها می توانند برخی از جلسات مشورتی خود را در مساجد برگزار کنند تا ارتباط و پیوند تنگاتنگی با مردم پیدا کنند و مردم نیز مسئولان را در بین خود احساس کنند.
وی تاکید می کند: نامزدها در ایام انتخابات شوراها در مساجد حضور پیدا کرده و به تبلیغ و سخنرانی می پردازند، اما بعد از انتخاب شدن توسط مردم و راهیابی به شورای اسلامی شهر و روستا، دیگر سراغی از مسجد نمی گیرند.
حلقه گمشده پیوند شورا و مردم
شوراهای اسلامی شهر و روستا، در تاریخ 9 اردیبهشت 1378 حیات خویش را با تکیه بر آرای عمومی آغاز کردند و اینک با سپری شدن 15 سال از عمر این نهاد مبارک، روز به روز شاهد پویایی و کارایی هرچه بیشتر این کانون های تصمیم سازی و تصمیم گیری که در رأس هرم مدیریت شهری و روستایی است، هستیم.
در اصل صدم قانون اساسی نیز آمده است: «برای پیشبرد سریع برنامههای اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی، اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده، بخش، شهر، شهرستان یا استان صورت میگیرد.»
با این تفاسیر، به نظر می رسد بهترین و مهم ترین مجلس و محل تشکیل جلسات چنین شوراهایی که برخاسته از دل مردم است، مساجد باشد. یکی از مهم ترین اهداف تشکیل شوراهای اسلامی شهر و روستا، رسیدگی به مشکلات و خواسته ها مردم عنوان شده و مسجد که محل تجمع عموم مردم است، می تواند در نزدیک کردن و پیوند مردم با مسئولان، کارکرد اثرگذاری داشته باشد.
گزارش: بیت اله احمدی
پایان پیام/
نظر شما