به گزارش خبرگزاری شبستان، مسجد جامع ارومیه که به مسجد رضائیه معروف است، یکی از مراکز و مدارس دینی معروف آذربایجان غربی است این روزها پرونده آن به همراه دو اثر تاریخی دیگر از سوی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان برای ثبت جهانی آماده میشود.
مسجد جامع ارومیه که در مرکز شهر در وسط بازار قرار دارد از بناهای نیمه دوم سده هفتم هجری قمری است که در دورههای مختلف بازسازی و تکمیلشده تا بهصورت امروزی درآمده است.
صحن قدیمی مسجد که یک چهل ستون واقعی است و شامل چهار ردیف در 10 ستون است و در حال حاضر بهدلیل مرمت و بازسازی ورود گردشگران به این قسمت مسجد ممنوع است، متصل به شبستان گنبددار است که زمان ساخت آن جدیدتر از شبستان اصلی بهنظر میرسد و در خاکبرداری از کف آن، مقداری اشیای شکسته متعلق به دوره ایلخانی بهدست آمد.
شبستان گنبددار قدیمی که در واقع هسته اولیه بنا را تشکیل میدهد و در ساختمان آن همه مشخصات یک بنای قدیمی و معماری اسلامی را میتوان مشاهده کرد. ساختمان این قسمت به احتمال زیاد متعلق به دوره سلجوقیان است.
داخل شبستان گنبددار محراب گچبری شده نفیسی قرار دارد که در زمان حکومت ایلخانیان در سال 676 هجری قمری با بهترین اسلوب و در حجمی بسیار بزرگ ساخته شده است.
حجرههای قدیمی اطراف صحن مسجد که مربوط به اوایل دوره زندیه بوده و دستنوشته موجود، زمان احداث آن را تاریخ 1184 هجری قمری نشان میدهد.
قسمتهای نوساز اطراف صحن که بهجای بافتهای قدیمی ساختهشده و بیشتر آنها متعلق به دوره اخیر هستند کتابخانه کوچکی نیز در ضلع غربی صحن وجود دارد.
بر اساس این گزارش، مظفر عباسزاده، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در جریان بازدید از آثار تاریخی چالدران در جمع خبرنگاران با اعلام این خبر گفت: تپه باستانی حسنلو در نقده، محوطه تاریخی بسطام در چایپاره و مسجد جامع ارومیه سه اثری هستند که پرونده این آثار برای ثبت جهانی آماده میشود.
وی یادآور شد: مدارک و اسناد این آثار بهدلیل داشتن اهمیت خاص تاریخی برای معرفی در فهرست آثار جهانی تهیه میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی با بیان اینکه پروندههای این آثار تاریخی برای ثبت در فهرست جهانی، مراحل اولیه خود را طی میکند، افزود: پروندههای این سه اثر مهم تاریخی بهمنظور ارسال به سازمان جهانی یونسکو در طول سال جاری تکمیل میشود.
عباسزاده گفت: در حال حاضر آذربایجان غربی دارای دو اثر تاریخی ثبت شده در فهرست جهانی است که شامل قره کلیسا در چالدران و مجموعه تخت سلیمان در شهرستان تکاب است.
پایان پیام/
نظر شما