به گزارش خبرنگار شبستان، نشست نظامنامه کتابخانههای مساجد کشور با حضور عباس گیلوری، عضو هیئت علمی دانشگاه کشاورزی و سید ابوالفضل هاشمی، مدیرکل کتابخانه های ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد 14 اردیبهشت در محل بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
سیدابوالفضل هاشمی، مدیر کل کتابخانههای ستاد عالی کانونهای مساجد کشور در این مراسم از تدوین نظامنامه کتابخانههای مساجد کشور خبر داد و گفت: این نظام نامه برای مدت پنج سال طراحی شده و پس از آن با ارزیابی عملکرد و فرآیند این نظام نامه، تغییراتی در آن ایجاد می شود.
مدیر کل کتابخانههای ستاد عالی کانونهای مساجد کشور با اشاره به پیشینه ایجاد کتابخانهها گفت: از صدر اسلام کتابخانهها به همت مردم و افراد دانشدوست ایجاد و ساماندهی شده اند. با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر تأسیس کانونهای مساجد کشور، دولت وارد بحث نظارت بر کتابخانهها شد.
هاشمی ادامه داد: 139 کتابخانه مسجد از سال 74 تحت پوشش ستاد عالی قرار گرفته است که تا امروز سالانه 40 میلیارد ریال کتاب، 10 میلیارد ریال تجهیزات و یک هزار نرم افزار به کتابخانه های مساجد صادر شده است.
مدیر کل کتابخانههای ستاد عالی کانونهای مساجد کشور با اشاره به نظارت امام جماعت و هیئت امنای مساجد به فعالیت کتابخانهها گفت: در بدو تأسیس کتابخانههای مساجد، هیئت امنا و امام جماعت تعهدنامهای امضا میکنند که با ستاد عالی و نهاد کتابخانهها در نظارت بر کتابخانه ها همکاری کنند و در این صورت ضمانت اجرایی برای فعالیت کتابخانههای مساجد ایجاد میشود.
هاشمی با اشاره به اینکه پنج هزار کتابخانه باز و سه هزار کتابخانه عمومی در سراسر کشور به همت ستاد عالی به ترویج فرهنگ کتابخوانی میپردازند، بیان کرد: در کتابخانههای باز سیستم خاصی نیست بلکه مردم خود کتاب را به امانت می برند و بعد باز میگردانند.
وی با اشاره به این نکته که در کتابخانههای مساجد با مشورت و نیازسنجی مردم به برآورده کردن نیازها پرداختهایم، گفت: با وجود ممنوعیت خرید کتاب های کمک درسی، اما به دلیل اهمیت کتاخانه های مساجد توانستیم با کمک اداره ارشاد معادل هشت میلیارد کتاب کمک درسی در چهار سال اخیر برای کتابخانههای مساجد ارسال کنیم.
وی جایگاه و ارزش کتاب را برای مناطق محروم چنین بیان کرد: ورود کتاب به روستا و مناطق محروم و دورافتاده حکم انقلاب و تحولی عمیق را دارد و بارها شاهد بودهایم که در افراد مناطق محروم با دیدن کتابها و نرمافزارها تحولی بزرگ رخ داده است.
هاشمی خاطرنشان کرد: نظامنامه جامع کتابخانههای کشور تا یک ماه آینده برای همه کتابخانههای مساجد، نهادهای عمومی و نهاد کتابخانهها و مراکز مهم نظام اسلامی ارسال میشود.
تهیه نظامنامه برای کتابخانههای مساجد؛ نیازی اساسی و ضروری
دکتر عباس گیلوری، عضو هیئت علمی دانشگاه کشاورزی نیز در این نشست تهیه نظامنامه برای کتابخانهها را نیازی اساسی و ضروری دانست و گفت: در کل کشور بیش از ده هزار کتابخانه عمومی موجود است که هر ساله نیز به تعداد آن افزوده میشود و ستاد عالی کانونهای مساجد کشور نیز سه هزار کتابخانه ثبت شده دارد که از ستاد عالی خدمات میگیرند.
وی افزود: این نظامنامه بر اساس نیازها و شرایط کتابخانههای مساجد از لحاظ جغرافیایی و شرایط مکانی و زمانی تدوین شده زیرا کتابخانههای مساجد دارای شرایط خاص هستند که سایر مراکز آن شرایط را ندارند.
دکتر گیلوری در این نظامنامه به ویژگیهایی که برای گروههای خاص در نظر گرفته شده است، اشاره کرد و گفت: در این نظام نامه آیین نامه هایی برای تمام استفادهکنندگان نوسواد، باسواد، بیماران، زندانیان، معلولان، زنان خانهدار، روستایی، کودکان و مناطق محروم از کتابخانههای عمومی مواردی در نظر گرفته شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه کشاورزی بیان کرد: کتابخانههای مساجد به دلیل دارا بودن محیطی امن و مطمئن، مامن اقشار مختلف مردم و بهترین مکان برای فرهنگسازی هستند که باید با برنامهریزی دقیق در این عرصه نیز فعالیت کرد.
وی تعامل کتابخانههای مساجد با زندانها و اعطای کتاب به این کتابخانهها را نیز مهم برشمرد.
گیلوری ادامه داد: به سنت وقف در مساجد که سنتی بینظیر است نیز در نظامنامه جامع مساجد توجه شده است. همچنین توجه به افق آینده کتابخانهها، ایجاد کتابخانههای دیجیتالی و تخصصی، آییننامه انتخاب کتاب سال، تشویق اعضای کتابخانهها، شبکهسازی فهرستنویسی نیز از دیگر محورهایی است که در این نظامنامه به آن پرداخته شده است.
وی خاطرنشان کرد: نظامنامه جامع مساجد در حقیقت کل فرآیند خدمات تأمین منابع کتابخانهای را دربر دارد که امیدواریم در سالهای آینده تکمیل و اشکالات آن نیز برطرف شود.
پایان پیام/
نظر شما