به گزارش خبرگزاری شبستان، نگاه امام خامنه ای به گذشته، حال و آینده بر خلاف خط مشی بسیاری از اهل نظر و تحلیل گران نگرشی اجتماعی سیاسی یا نگرشی مبتنی بر تحلیل تاریخ به معنای مرسوم آن نیست بلکه اگر عزم نماییم تا با ادبیات اهل تفکر سخن بگوییم، ایشان منظر نگاهشان به عصر و زمان و تاریخ، نگاهی حکمی تاریخی است.
امام خامنه ای از آنجا که به هویت و حیثیت مستقل جامعه و امت قائل هستند و در کنار افراد، امت را در معرض سنن الهی می دانند، لاجرم قائل به تاریخ امت ها و تاریخ به معنای حکمی عصری آن هستند. این تاریخ گاه بر امتی و گاه بر کل هستی حاکم می شود و تقدیرها را سامان می بخشد از این روست که عصرها شکل می گیرند و تاریخ به معنای حکمی آن معنادار می شود.
بیانات قاطعانه در باب تحقق و پیروزی بیداری اسلامی سقوط لیبرال دموکراسی، سقوط تمدن غرب و ... که قطعا به صلاح خواهد رفت، دلالت بر فهم تاریخ و سنن حاکم بر تاریخ دارد.
تبیین عالم بر اساس قطعی سنن الهی به انسان حکمت می دهد و سخن او را محکم می سازد و قطعیت را برایش به ارمغان می آورد. به جای آن که در تمسک به تجربه و فرضیات نظریه نما، خویش را اسیر سازد. قرآن انسان را دعوت به سیر در عالم و عاقبت اندیشی و عبرت پژوهی می نماید تا اهل علم شود و سخن محکم بگوید و تکیه بر دیوار سست ظنون خود بنیاد نزند.
این گونه حکمت سرایی، حاصل اشراق و افاضه علم است در نسبتی که عارف و حکیم با مقام قدس و ربوبی و با ولی زمانه برقرار می نماید.
اکنون در این منطق تاریخی، ما در بستر یک تاریخ و تقدیر و سنت جدیدی الهی برای کل هستی و یا برای امت اسلامی هستیم، که لاجرم همه چیزمان را متحول خواهد ساخت.
همراه شدن با تاریخ و سنن الهی، دغدغه و شاکله تفکر امام ماست که مع الاسف عام و خاص از آن غافلند و کلاه خردشان از فهم این از سر افتاده است.
این گونه به عالم نگریستن، سبب می شود تا حکمت نظری و عملی در انسان به گونه ای دیگر شکل گیرد؛ به ویژه در مدیریت فرهنگی. از این رو، عناصر جبهه فکری فرهنگی انقلاب اگر ابتنانشان بر این حکمت سرای نباشد، محفوظ در غفلت و ظنون هستند و علی القاعده به صراطی غیر از صراط انقلاب استقامت خواهند گرفت چه آن که ولایت پذیری عمیق ترین معنایش را در این وادی جلوه گر می سازد.
بیداری اسلامی، بیداری امت ها و موج سوم اسلام گرایی در جهان
به تعبیر امام خامنه ای تحولات منطقه به سمت تحول تاریخ پیش می رود و تاریخی نوین و عصری جدید در حال آغاز شدن است ما در یک پیچ تاریخی قرار داریم تحولی که هر سیصد و چهارصد سال یکبار رخ می دهد. عصری که باید نام آن را عصر بیداری اسلامی نامید؛ عصری بیداری امت ها و سقوط حاکمیت های قهار و دیکتاتور غربی و اندیشه های ناسیونالیستی کم کم جای خویش را به اسلام خواهی امت ها می دهد. عصری که شاخصه مردمانش آن است که اگر در هر بلاد اسلامی آزادی حاکم گردد و مردم حق تعیین سرنوشت داشته باشند اسلام گرایان معتدل را بر مسند حاکمیت خواهند نشاند و سنت های اسلامی را طلب خواهند کرد.
این نگرش و این گونه نظریه پردازی کردن در سه سال اخیر در ادبیات رهبرمان بسیار تقویت شده است و محور تحلیل بسیاری از وقایع و وضع راهبردها بوده است؛ به گونه ای که می توان این برهه و این گونه تفکر را نقطه عطفی در نگرش ایشان به شمار آورد.
این تاریخ که با انقلاب اسلامی آغاز شده است و عصری نوین را رقم می زند، با تحولات منطقه و بیداری اسلامی در سال های کنونی نضج گرفته است و عالم و عصری نوین را نوید می دهد؛ عصری که به پایه ریزی تمدن اسلامی خواهد انجامید.
از منظر ایشان شگرف ترین شاخصه تحولات کنونی عالم، امت مدار بودن آنهاست. چه آن که پیکره حقیقی امت های اسلامی به میدان آمده اند. این اتفاقی نادر است و کمتر می توان برای آن در منطقه سابقه تاریخی سراغ گرفت. تحولاتی به واسطه و رهبری یک حزب یا گروه در تاریخ معاصر ثبت شده، اما حضور پیکره عظیم امت، برای رقم زدن تقدیر خویش بی نظیر است و تاریخی. و آن جا که پیکره امت پا به میدان می گذارد، سنت الهی تقدیر و تاریخی دیگر را برای آن امت رقم خواهد زد.
*برگرفته از کتاب مبانی نظری تفکر فرهنگی حضرت امام خامنه ای
پایان پیام/
نظر شما