به گزارش خبرگزاری شبستان درحالی که برخی رهبران اتحادیه اروپا در پی جلوگیری از ادامه پروژه خط لوله ساوت استریم روسیه هستند بعضی دیگر آن را راه حلی برای جایگزین کردن گاز روسیه با اکراین می دانند. این پروژه باعث ایجاد شکاف در سیاست های رهبران اتحادیه اروپا شده است.
سال ها ست که رهبران اتحادیه اروپا در پی کاهش وابستگی به واردات گاز از روسیه هستند، و الحاق کریمه از اوکراین به روسیه باعث تمرکز بیشتر بر این موضوع شده است.
با این حال برخی از کشورها عقیده دارند روسیه به صادر کننده انرژی قابل اعتماد بوده و تصمیم روسیه برای قطع گاز اوکراین که تقریبا نیمی از خط لوله گاز اروپا از آنجا عبور می کند را در سال 2006و 2009 را سرزنش می کنند.
ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه هشدار داده است که به خاطر عدم پرداخت بیش از 2میلیارد دلار پول گاز به شرکت صادر کننده گاز پروم این کشور می تواند مجددا گاز اوکراین را قطع کند.
دو طرف سال ها بر سر پرداخت هزینه واردات گاز درگیر بوده اند، و باعث شد روسیه دنبال راهی برای دور زدن اوکراین باشد.
و این باعث تکمیل خط لوله نورد استریم درسال 2011 به آلمان شد و آغاز برنامه ریزی برای احداث خط لوله2400کیلومتری ( 1500مایل) ساوت استریم شد. این خط لوله با عبور از دریای سیاه به بلغارستان و دیگر کشور های اتحادیه اروپا می رسید.
در اجلاس بروکسل، نگرانی هایی درمورد اتکا به تامین یک سوم گاز اتحادیه اروپا به روسیه مطرح شد، همچنین با پروژه ای که باعث تقویت این وابستگی است مخالفت هایی صورت گرفت.
هرمان ون رومپوی ، رییس شورای اروپا که در اجلاس بروکسل به نمایندگی از اتحادیه اروپا سخن می گفت اظهار داشت: " ما در مورد کاهش وابستگی به روسیه برای انرژی جدی هستیم ... ما به شیوه های جدید خرید انرژی نیاز داریم."
خط لوله ساوت استریم به اخذ تاییدیه و مصوبات های متعددی از سوی اتحادیه اروپا و کشور هایی که از آن عبور می کند نیاز دارد.
در پی بحران اوکراین، اتحادیه اروپا اعلام کرد روند اخذ مصوبات لازم را تعلیق کرده و پیگیر مسائل مهم تری است.
کمیسیون اروپا گفته است خط لوله ی ساوت استریم در زمینه مالکیت یا دسترسی به خط لوله ثالث با قوانین اتحادیه اروپا مطابقت ندارد و این ایجاد هماهنگی میان قوانین سال ها طول می کشد.
حامیان اروپایی
با این حال برخی از اعضای اتحادیه اروپا از جمله آلمان, ایتالیا و بلغارستان کماکان از این پروژه حمایت می کنند.
زیگمار گابریل و زیر اقتصاد و انرژی آلمان ماه گذشته گفت:" باید بگوییم که روسیه حداقل برای دولت های غرب اروپا منبع قابل اعتماد تامین انرژی بوده است."
برخی از کشور های اروپایی به منافع مالی در ادامه این پروژه دارند. تا آنجا که کنسرسیوم ساوت استریم علاوه بر گازپروم متشکل از شرکت های Wintershall آلمان، ENI ایتالیا و EDF فرانسه می باشد.
شرکت تولید کننده مواد شیمیایی BASF و مالک شرکت Wintershall ماه گذشته اعلام کرد: باوجود بحران در اکراین این کشور کماکان به گاز روسیه و ساوت استریم متعهد مانده است.
ولفگانگ وبر، رییس دفتر شرکت BASF در بروکسل گفت: " ما از بحث های مطرح شده در کمیسیون آگاهیم و می دانیم حاضرین معتقدند باید این سرمایه گذاری(ساوت استریم) مورد تجدید نظر و بازبینی قرار گیرد"." درعین حال، ما بر اساس تجربه 30 ساله گاز پروم معتقدیم تجدید نظر در پروژه ساوت استریم ایده خوبی نیست. روس ها به طور مداوم به قرارداد خود پایبند بوده اند."
برخی دیپلمات ها معتقدند پس از جریان قطع گاز اروپا در پی اختلاف بین گازپروم و اوکراین برسر قیمت گذاری گاز،نورد استریم بزرگترین تامین کننده امنیت عرضه گاز اروپا است.
جاناتان استرن، مدیر برنامه تحقیقات گاز طبیعی موسسه مطالعات انرژی آکسفورد گفت: " اهمیت ساوت استریم کاهش آسیب پذیری کشورهای جنوب شرق اروپا در نتیجه مشکلات ایجادشده و قطع گاز اوکراین است که درحال حاضر تهدیدی بسیار جدی تلقی می شود. احداث ساوت استریم به این معنی است که گازپروم می تواند تمام تعهدات قراردادی خود را در اروپا بدون استفاده از شبکه خط لوله اوکراین به انجام برساند."
خط لوله ی ساوت استریم قادر به تامین بیش از 60 میلیارد مکعب گاز برای اروپاست و در ده سال گذشته پاسخ گوی حدود 15درصد تقاضا ست.
دیدگاه بلغارها
در حالی که شرکت ENIعضو کنسرسیوم ساوت استریم ، با خاطر نشان ساختن این مسئله که تکمیل پروژه منوط به دریافت مصوبات و مجوز های لازم از کشور های اروپایی است چشم انداز این پروژه را غم انگیز خواند، وزیر انرژی بلغارستان اعلام کرد عملیات این پروژه امسال نیز ادامه خواهد یافت.
روز پنجشنبه دراگومیر استوینف وزیر انرژی بلغارستان اظهار داشت:" بلغارستان بخشی از خانواده اروپاست، و این یعنی باید با سیاست های اروپا هماهنگ باشد. اما همبستگی یکی از اصول کلیدی و زیربنای اتحادیه اروپاست. کمیسیون اروپا می بایست اثرات منفی تصمیمات خود را بر هرکدام از کشور های عضو درنظر بگیرد."
موضع دولت بلغارسان باعث خشم اتحادیه اروپا شد زیرا روسای این اتحادیه عقیده دارند کشور های عضو نمی توانند به تنهایی و بدون تایید کمیسیون اروپا چنین تصمیماتی اتخاذ کند.
با این حال بلغارستان برای تامین گاز مصرفی خود کاملا متکی به واردات از روسیه است و در مدت زمان قطع گاز اوکراین در طول مدت زمستان متحمل رنج و هزینه شد.
شرکت های Saipem ایتالیا و Europipe آلمان که قراردادهای خوبی برای احداث بخشی از خط لوله ساوت استریم به دست آورده اند نیز اعلام کرده اند طبق زمانبندی به کار خود ادامه خواهند داد.
در صورت عدم موفقیت ساوت استریم در اخذ مصوبات نظارتی اتحادیه اروپا، ترکیه نیز اعلام کرده است درنظر دارد بخشی از این پروژه در خاک این کشور اجرا شود.
تقاضای گاز مصرفی ترکیه در حال افزایش است و ممکن است میزان مصرف ترکیه از ایتالیا ، دومین مصرف کننده گاز روسیه پس از آلمان در ده سال گذشت، پیشی گیرد.
ن ص
نظر شما