دکتر عبدالله امیدی، روانشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی شبستان با اشاره به انعکاس اخبار حوادث در صفحات مجلات و روزنامهها گفت: چون حوادث ،بخشی از اخبار در جراید و رسانهها محسوب میشوند به همین دلیل انکارپذیر نیستند زیرا این اخبار میتوانند نقش مهمی در آگاهیبخشی جامعه داشته باشند.
انتشار اخبار حوادث اثر نیابتی دارد
وی با بیان اینکه افراد تا با حادثهای روبرو نشوند از آن خبری ندارند، تصریح کرد: بنابراین انتشار اخبار حوادث میتواند یک اثر نیابتی هم داشته باشد. یعنی شما الزاما نباید یک حادثهای را تجربه کنید و بعد آگاه شوید. با تجربه دیگران هم میتوانید از یک حادثه مطلع شوید، حتما نباید دزد به ما بزند آنوقت بفهمیم، این شگرد دزدی هم وجود دارد.
امیدی با اشاره به جنبههای منفی انعکاس اخبار حوادث در جامعه خاطرنشان کرد: چون اخبار حوادث به شکل یکسان در معرض جامعه قرار میگیرند، بنابراین ممکن است افرادی با زمینههای شخصیتی و آسیبپذیری مختلفی وجود داشته باشند و سپس مرتکب این عمل شوند، وقتی رودررو با کسی صحبت میکنید با توجه به زمینه شخصیتی، هوش و سواد طرف صحبتهای خود را تنظیم و مراقب رفتار و کردار خود هستید ولی زمانی که اخبار به طور عام پخش میشود، درست است که میتواند جنبه آگاهیبخشی داشته باشد ولی زمینههای آسیبپذیری این قشر را فعال میکند.
این روانشناس کنجکاوی را بخشی از دلایل استقبال مردم از اخبار حوادث عنوان کرد و افزود: افراد به طور معمول با این اتفاقات روبرو نمیشوند و این اخبار دارای جنبههای پنهانی هستند، وقتی در جایی تصادفی رخ میدهد همه افراد میایستند و نگاه میکنند که این همان جنبههای پنهان حوادث میباشد، دیگر اینکه این اتفاقات به ندرت در زندگی افراد رخ میدهد از این جنبه نیز برای افراد جالب توجه است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان ادامه داد: بنابراین بخشی از کنجکاویها مربوط به هیجانپذیری افراد است و میزان هیجانپذیری بعضی از افراد نسبت به هیجانخواهیشان بیشتر میباشد، این تیپ از افراد بیشتر جذب اتفاقات و حوادث میشوند.
انعکاس دهندگان اخبار حوادث باید حرفهای و صلاحیتدار باشند
وی با بیان اینکه افرادی که اخبار حوادث را انعکاس میدهند باید بسیار حرفهای و صلاحیتدار باشند، گفت: آنها باید ضمن اینکه با اخبار حوادث به جامعه آگاهی میدهند به جنبههای آسیبشناسی آن هم توجه داشته باشند مثلا ممکن است افرادی که مستعد خودکشی هستند با خواندن خبر خودکشی انگیزه این عمل در آنها ایجاد شود.
امیدی با اشاره به اینکه دلیل مخالفت مسئولان برای انتشار اخبار حوادث جنبه سیاسی دارد، افزود: آنها میخواهند جامعه را از آنچه که هست بهتر و مثبتتر جلوه دهند ولی واقعیت جامعه همین است که میبینیم.
انعکاس اخبار حوادث لطمهای به امنیت جامعه نمیزند
وی با بیان اینکه انعکاس اخبار حوادث لطمهای به امنیت جامعه نمیزند، تصریح کرد: نباید بگوییم با انعکاس اخبار حوادث ،اینطور القا میشود که جامعه ما ناهنجارتر از جوامع دیگر است، چون در همه جوامع ناهنجاری وجود دارد و خبردارشدن هم لطمهای به امنیت جامعه نمیزند.
امیدی با بیان اینکه انعکاس اخبار نیازمند تخصص است، خاطرنشان کرد: خیلی وقتها خبرها هیجانی میشوند و حتی مورد سوءاستفاده نیز قرار میگیرند. در کشور ما به دلیل اینکه گاهی اوقات اخبار با جهتگیریهای سیاسی ادغام میشود مورد بهرهبرداری غیررسانهای قرار میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: ممکن است مسئولان با اصل خبر موافق نباشند و برخورد سلبی داشته باشند که این برخوردها هم نتیجهای نمیدهد، تنها با آموزش است که همه چیز درست میشود.
پایان پیام/
نظر شما