به گزارش خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان، امیرمحسن عرفان، نویسنده این کتاب به تحلیل مسائلی میپردازد که در رویکرد تمدنی به اندیشه نجاتگرایانه مهدویت حائز اهمیت است.
رسالت این کتاب بررسی نقش آموزه مهدویت در تمدنسازی و احیای تمدن اسلامی است، نگارنده کتاب معتقد است تمدن اسلامی معمولا از نگاهی توصیفی و به طور عمده با رویکردی تاریخی مورد بحث قرار میگیرد و کمتر به رابطه تمدن و آموزههای اسلامی توجه میشود.
وی در این زمینه مینویسد: آنچه در تحلیل آموزه مهدویت معمولاً مورد غفلت واقع میشود، وجود زمینههای جدی و ریشههای عمیق فکری و دینی باورداشت این آموزه و نقشآفرینی آن در عرصه علمی، فرهنگی و تمدنی باورمندان آن است.
به زعم نویسنده ظرفیت بیبدیل رویکرد تمدنی برای سنجش کارآمدی نظامهای اندیشهای و خیزش تمدنی مسلمانان در دوران معاصر و ضرورت همپایی یک مسلمان با شرایط زیست محیطی امت اسلامی از مهمترین ضرورتهای اتخاذ رویکرد تمدنی به آموزههای اسلامی هستند.
امیرمحسن عرفان در این کتاب به جایگاهشناسی تمدن در نظام معنایی اسلام میپردازد و چیستی تمدن از نظرگاه اسلام را واکاوی میکند. اندیشههای بنیادین تمدن اسلامی، مبانی فکری تمدن اسلامی، شاخصهها و ملاکهای تمدنسازی آموزههای دین اسلام و ضرورت اتخاذ رویکرد تمدنی به آموزههای اسلام از جمله مباحث مورد تأکید کتاب است.
الزامات رویکرد تمدنی به آموزه مهدویت، کارکردهای رویکرد تمدنی به آموزه مهدویت، ملاکهای تمدنسازی آموزه مهدویت (قابلیتهای آموزه مهدویت در عرصة تمدنسازی)، نقش آموزه مهدویت در تمدنسازی و موانع تحولزایی آموزه مهدویت از دیگر مباحث این کتاب است.
طبق بررسیهای انجام شده در این نوشته بازگرداندن هویت واقعی مهدویت به چارچوب استانداردهای برخواسته از فرهنگ دینی، کیفیت گرایی، زمان آگاهی و تأثیر گذاری پایدار در عرصة منجی باوری از مهمترین فواید رویکرد تمدنی به آموزه مهدویت میباشد.
نویسنده کتاب معتقد است رویکرد تمدنی به آموزه مهدویت تصویرگر فهمی تازه و ارائه برداشتی نوآمد از نقشآفرینی آن در جامعه است. نگاه سطحی، تلقی حداقلی و رویکرد سادهانگارانه به این موضوع آسیبی است که میتواند متوجه آن شود؛ همچنان که حرکت عالمانه و رویکرد راهبردی میتواند زمینهساز تحقق اهداف عالی این آموزه شود.
نویسنده در پایان کتاب مینویسد:
امروزه بیش از آنکه پرسش از نقش آموزه مهدویت در فراز و فرود تمدن اسلامی اهمیت داشته باشد، پرسش از رویکرد مسلمانان به این آموزه اولویت چندانی دارد. اگر بپذیریم که اسلام و با تأکید پردامنهتر تشیّع، در ساحت فلسفه، فرآیند تمدنسازی و ایستگاه آخرالزمان تصویری توانمند، غایتخواه و آرمانگرا را در اندیشه مهدویت به رخ همگان کشیده است، آن گاه این پرسش مطرح میشود که مسلمانان و به معنای دقیقتر شیعیان جهت احیای این آموزه و در رقابت با دیگر الگوهای موعود باوری در عصر جدید چگونه میخواهند جهانداری کنند؟
نشر معارف این کتاب را در 272 صفحه و در قطع وزیری به قیمت 7600 تومان در اختیار پژوهشگران این حوزه قرار داده است. علاقهمندان به این کتاب میتوانند در تهران به خیابان انقلاب، چهارراه کالج، پلاک 715 و در قم به خیابان شهدا، روبروی دفتر مقام معظم رهبری، دفتر نشر معارف مراجعه و یا با تلفنهای 02188809386 یا و 0253735451 تماس بگیرند.
پایان پیام/
نظر شما