اکبر صحرایی که بیشتر در حوزه دفاع مقدس قلم میزند پیرو فرمایشات مقام معظم رهبری که فرمودند حساسیت مسئولان درباره انحرافات فرهنگی منافاتی با آزادی ندارد در پاسخ به این سؤال که چگونه میتوان ضمن حفظ آزادی و آرامش هنرمندان به مبارزه با تهاجمهای فرهنگی پرداخت به خبرنگار شبستان گفت: مسئله فرهنگی یکی از دغدغههای مقام معظم رهبری است. ایشان بارها نسبت به تهاجم فرهنگی هشدار دادند و نامگذاری امسال نیز تأکید مجددی بر این امر بود.
صحرایی ادامه داد: کشور در بسیاری از زمینهها از جمله اقتصادی و نظامی پیشرفتهای خوبی داشته است اما در زمینه فرهنگی دچار مشکل هستیم و باید یک فکر اساسی در این زمینه شود.
این نویسنده با بیان اینکه در بخش فرهنگی نیازمند یک نقشه راه هستیم، اظهار داشت: در این بخش به یک برنامهریزی یا نقشه مهندسی احتیاج داریم تا بتوانیم اساسی و هدفمند کار کنیم.
وی با ابراز تأسف از نداشتن یک برنامه راهبردی در بخش فرهنگ تصریح کرد: در حوزه فرهنگ، هنر و ادبیات بیش از سه دهه است که استراتژی نداریم. متاسفانه ما تعریفی از نقطه فعلی فرهنگ نکردیم و نقشهای نداریم که میخواهیم به کجا برسیم و به همین دلیل است که پیشرفتی در این حوزه حاصل نمیشود.
صحرایی خاطرنشان کرد: در بخش نظامی، انرژی هستهای، نانو و سلولهای بنیادی ما یک ایدئولوژی و استراتژی داریم و برای همین است که در این حوزهها به پیشرفت دست یافتیم اگر در بخش فرهنگی هم هزینه کنیم و برنامهریزی داشته باشیم، میتوانیم به پیشرفت برسیم.
وی با تاکید بر لزوم تعریف برای تمام شاخصهای فرهنگی بیان کرد: هر چند که حوزه فرهنگ حساس است اما میتوان برای آن برنامهریزی کرد. در ابتدا باید تعریف مشخصی از شاخصها داشته باشیم. به عنوان مثال در بخش ادبی نویسنده، ناشر و مخاطب تعریف شود و تعاملات این گروه باید تعریف شود. مرحله بعد وضع قانون است که مربوط به متولیان فرهنگی است که تمهیدات لازم را در این زمینه در نظر بگیرند و قانون مناسب و جامع وضع کنند.
نویسنده "دار و دسته دارعلی" یادآور شد: وقتی تعریف درستی از هر یک از شاخصهای بخشهای فرهنگی داشته باشیم تمام مسایل مربوط به ممیزی و آزادی تعریف میشود و هر کس تکلیف کار خود را میداند و دیگر اعتراضی و مشکلی در زمینه آزادی کاری پیش نمیآید.
صحرایی با بیان اینکه قانون مدون را در خیلی از حوزهها و بخشهای فرهنگی نداریم، عنوان کرد: تعریف و به تبع آن قانون که باشد، حیطه آزادی هم مشخص میشود. آزادی به این معنی که هر کس هر کاری خواست بکند، نیست. اولین خصوصیت آزادی محدودیت است. وقتی قانون مدون شود آزادی شکل میگیرد و محدودیت خیلی از مسایل مشخص میشود.
این نویسنده معتقد است، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به جای پرداختن به مسایل ژورنالیستی و سطح پایین باید به مسایل اساسی و ریشهای فرهنگ و هنر و ادب بپردازد تا در بخش فرهنگی شاهد پیشرفت باشیم.
نویسنده "کاش کمی بزرگتر بودم" ، تصریح کرد: هر دولت و هر وزیر ارشادی که میآید نسبت به فضای روز صحبتهایی میکند. یکی میگوید ممیزی قبل از چاپ، دیگری ممیزی بعد از چاپ را قبول دارد. یکی میگوید فلان انجمن باشد و دیگری دستور انحلال آن انجمن را میدهد. تمام این اقدامات به خاطر نبود قانون و تعریف مدون است.
صحرایی اظهار داشت: وقتی قانون داشته باشیم وزیر ارشاد در هر دورهای موظف میشود در چارچوب آن قانون عمل کند و دیگر کارهای ضد و نقیض انجام نمیشود زیرا نقشه راه مشخص است و هر کسی که میآید همان کار را طبق قانون پیش میبرد.
نویسنده "پرونده 312" قانون مدون در حوزهای را موجب تخصصیشدن کار در آن حوزه دانست و افزود: تعریف مدرن در حوزه نظامی و اقتصادی باعث اهمیتدادن به تولیدات داخلی و پیشرفت شد. تعریف در هر یک از حوزههای فرهنگ اعم از ادب، هنر، رسانه باعث تخصصیشدن کار هنرمندان و فرهنگیان میشود حتی فضای رسانهای و ماهوارهای نیز تحت تأثیر قرار میگیرد.
وی یادآور شد: تاکنون در بخشهای فرهنگی چه اقدامات اساسی صورت گرفته چقدر از نظر روانشناسان و منتقدان استفاده شده است؟ چه برنامههایی برای مدارس و خانوادهها تعریف شده است؟ چه نقشهای در حوزه تألیف، موسیقی و سینما کشیده شده است. این بیبرنامه گی باعث شده است که هر وزیری آمده 4 سال روش خود را در پیش گیرد و برود و وضعیت فرهنگ هم خرابتر و بدتر از گذشته شود.
پایان پیام/
نظر شما