نقد نظریه اولویت حقوق افراد بر شرع شهید مطهری

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، اشکالی که بر نظریه شهید مطهری در بحث حقوق اجتماعی وارد است را مقدم بودن بحث حقوق و عدالت بر شرع دانست.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت‌الاسلام و المسلمین احمد واعظی، امروز (13اردیبهشت) در همایش الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از دیدگاه شهید مطهری که در دانشگاه باقرالعلوم برگزار شد، در سخنانی با طرح بحث عدالت و جایگاه آن در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از دیدگاه شهید مطهری اظهار داشت: در عین حال که باید قدردان تلاش‌‌های بزرگان و شخصیت‌هایی که پیشرو جریانات فکری ما بودند، باشیم باید نسبت به رهاورد فکری آنها تحلیل و بررسی صورت گیرد.


وی ادامه داد: پویایی علمی در گروی حرمت نهادن به شخصیت‌های بزرگ و زحمات آنها و همچنین داشتن روحیه تحلیل و بررسی است.


حجت‌الاسلام و المسلمین واعظی، با بیان اینکه شهید مطهری پنج محور اصلی را در حوزه عدالت اجتماعی مورد توجه قرار داد، تصریح کرد: تعریف شهید مطهری از عدالت اجتماعی تعریف مشهور اعطا حق به ذی‌حق است که در بین متفکران مسلمان و غربی سابقه دارد؛ از نظر شهید مطهری این تعریف از عدالت، دو عنصر اصلی «حقوق و اولویت‌ها» و «یک اعتبار باید» را در بر‌می‌گیرد، به این معنا که در جامعه بشری عده‌ای نسبت به برخورداری از برخی مواهب الویت پیدا می‌کنند.


وی بیان داشت: از منظر شهید مطهری در تعریف عدالت اجتماعی اندیشه «اعتبار باید» سهیم می‌شود و این به آن معنی است که اندیشه اعتباری به خدمت گرفته شده تا رعایت حقوق و الویت‌ها بایسته شود.


حجت‌الاسلام و المسلمین واعظی، با اشاره به دیدگاه شهید مطهری نسبت به عدالت و برابری، گفت: ایشان با صراحت اعلام می‌دارند عدالت به معنای برابری در برخورداری‌ها و مواهب نیست، این مطلوب نیست که در جامعه بشری همه افراد به اندازه هم از امکانات و مواهب استفاده کنند، چرا که انسان‌ها به لحاظ قابلیت‌ها و توانایی‌ها با یکدیگر متفاوت هستندعدالت را نباید مساوی برابری در بهره‌مندی تلقی کرد.


وی بیان داشت: شهید مطهری یک معنا از برابری را نفی می‌کند و مخالف عدالت اجتماعی می‌داند و آن برابری در بهره‌مندی از برخورداری از مواهب و امکانات است، اما معانی دیگری از تعریف اجتماعی را قبول می‌کند و آن برابری افراد در مقابل قانون و برابری افراد برابر به طور برابر است.


حجت‌الاسلام و المسلمین واعظی، تصریح کرد: شهید مطهری عدالت را امری مطلق و غیرنسبی ‌می‌داند، ایشان به حقوق طبیعی معتقد است و مبنای عدالت (حقوق و الویت‌ها) را حق طبیعی می‌داند.


رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، بیان داشت: ایشان معتقد است که در ابتدا باید حقوق افراد مشخص شود و سپس از عدالت سخن به میان آورد.


وی گفت: از منظر این شهید بزرگوار بحث حقوق افراد مقدم بر شرع و عدالت است و فارغ از شرع و عدالت باید حقوق افراد را مورد توجه قرار داد.


حجت‌الاسلام و المسلمین واعظی، تصریح کرد: شهید مطهری منشا حقوق را نظام هدفمند خلقت عنوان کرده و بیان می‌دارند آحاد انسانی نسبت به مواهب و امکانات موجود در دنیا حق طبیعی دارند.


رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با بیان اینکه از دیدگاه ایشان تمام افراد بشر نسبت به امکانات و مواهب موجود در زمین ذی‌حق هستند و این حق عمومی است، گفت: شهید مطهری معتقد است منشا حقوق و الویت‌ها حق طبیعی است که ریشه در خلقت دارد و ما به عنوان موجودات زندگی‌کننده در روی زمین برای ادامه حیات به امکانات و مواهب زمین نیاز داریم و این حق عمومی برای تمام موجودات است و اختصاصی شدن این حق در گروی تلاش و کوشش فردی است.


حجت‌الاسلام و المسلمین واعظی، در ادامه با بررسی‌ آرا و نظرات شهید مطهری نسبت به ارائه تعریف از عدالت اجتماعی گفت: بحث عدالت اجتماعی از دو حیث محتوایی و قالبی مورد توجه قرار دارد و تعریف شهید مطهری از عدالت اجتماعی به اعطای حق به ذی‌حق تعریفی قالبی و صوری بوده و یک تعریف محتوایی از عدالت نیست.


وی خاطرنشان کرد: تعریف عدالت اجتماعی به اعطای حق به ذی‌حق تعریف راهگشایی نیست و این به آن معناست که گره‌ای باز نمی‌کند چرا که این امر مطلبی است که همه آن را قبول دارند.


رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، گفت: منشا حقوق از دیدگاه این شهید بزرگوار حق طبیعی بوده که ریشه در نظام خلقت دارد، برای انسان‌ها نسبت به مواهب موجود در زمین حق ایجاد شده است.


حجت‌الاسلام و المسلمین واعظی، ادامه داد: دو اشکال مهم بر مبنای شهید مطهری وارد است و آن اینکه آیا بحث عدالت اجتماعی تنها بحث عدالت اقتصادی است یا این بحث عریضی بوده و در محورهای مختلف آموزشی، سیاسی و ... مطرح است.


وی اظهار داشت: اشکال دیگری که بر مبنای شهید مطهری وارد بوده این است که پای شرع و اراده الهی از حریم بحث عدالت اجتماعی بیرون کشیده شده است و ایشان بحث حقوق برابر و عدالت را بر شرع مقدم می‌دانند.


رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، یادآور شد: آنچه براساس حقوق طبیعی تعریف می‌شود تعریفی کلی است که به درد ما نمی‌خورد در واقع حقوق طبیعی منهای شرع در نزاع‌های ما در عدالت‌ اجتماعی به درد نمی‌خورد.


حجت‌الاسلام و المسلمین واعظی، بیان داشت: در بحث عدالت اجتماعی حقوق طبیعی کفایت نمی‌کند و ما معتقد هستیم که خداوند تعالی به عنوان خالق انسان و جهان می‌تواند حقوق و الویت‌ها را تعیین کند.


پایان پیام/

 

کد خبر 35858

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha