عباس کارگر، مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در گفتگو با خبرنگار شبستان در بجنورد فعالیت های بیابان زدایی و تثبیت شن های روان را شامل مدیریت جنگل، بذرکاری و بذرپاشی، مراقبت و آبیاری، احداث بادشکن زنده و حفاظت و قرق دانست.
وی افزود: در همین راستا تاکنون فعالیت های بیابان زدایی در سطح 7 میلیون هکتار از بیابان های کشور انجام شده است.
کارگر ادامه داد: این فعالیت ها را شامل کشت 38 گونه گیاه مقاوم در مقابل خشکی در سطح 2/1 میلیون هکتار، 7 میلیون و 400 هکتار بذرکاری و بذرپاشی، 87 هزار هکتار اجرای مدیریت هرز آب، 12 میلیون هکتار حفاظت و قرق و 5/2 میلیون هکتار جنگل ست کاشت است.
وی تصریح کرد: همچنین با توجه به تعهد و پایبندی این سازمان نسبت به حفظ محیط زیست، تنها در 235 هکتار از بیابان های کشور طرح مالچ پاشی برای بیابان زدایی مورد استفاده قرار گرفته ولی در حال حاضر این طرح به دلیل اثرات سوء زیست محیطی و هزینه بر بودن اجرا نمی شود و بیشتر به سمت فعالیت های بیولوژیک کشیده شده است.
وجود 32 میلیون هکتار بیابان در سطح کشور
کارگر، سطح بیابان های کشور را 32 میبلیون هکتار اعلام کرد و اظهار داشت: کشاورزی نامناسب و استفاده از آب های زیرزمینی باعث افزایش بیابان ها در سال های اخیر شده است.
وی متذکر شد: در همین رابطه باید به دنبال جلوگیری از تخریب سرزمین با روش های مناسب از جمله شخم زدن غیرموازی، اصلاح راندمان آبیاری و کشت گونه های مقاوم به خشکی و فرهنگ سازی درست باشیم و اجازه ندهیم بیابان های بیشتری تولید و زمین تخریب شود.
110 کشور تحت تاثیر مسائل بیابان زایی هستند
مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور با بیان اینکه هم اکنون 110 کشور جهان از جمله کشور ما تحت تاثیر مسائل بیابان زایی هستند، متذکر شد: این در حالی است که بیابان زایی، معیشت یک میلیارد و 200 هزار نفر را در سطح کشور تهدید می کند.
وی اجرای فعالیت های مقابله با بیابان زایی در کشور را مربوط به 50 سال قبل دانست و یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران در امر مقابله با بیابان زایی یک کشور پیشرو از نظر تجربه و فن در منطقه است و از وضعیت خوبی در این رابطه برخوردار است.
کارگر، تنوع زیاد گونه های گیاهی، فرهنگ بسیار غنی مردم در امر آب و خاک و همکاری در این بخش را از جمله نقاط مثبت در این راستا برشمرد.
اجرای طرح ترسیب کربن در 15 استان کشور
مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در ادامه از اجرای طرح ترسیب کربن در بیابان های 15 استان کشور به عنوان دیگر طرح ها در مقابله با بیابان زایی یاد کرد و نیازهای توسعه ای، مسائل زیست محیطی و مسائل اجتماعی و اقتصادی را سه اصل تاثیرگذار و راهبرد اجرایی این طرح دانست.
وی تصریح کرد: برنامه ریزی این طرح از بالا به پایین با واگذاری مسئولیت و مدیریت محلی به سطح عامه مردم انجام شده است.
کارگر، با اشاره به اجرای این پروژه در منطقه گوریان شهرستان اسفراین با مساحت 110 هزار هکتار، از خراسان شمالی به عنوان پانزدهمین استان کشور یاد کرد که این پروژه در آن اجرا میشود.
بیش از 90 درصد از گرد و عبار موجود در کشور منشاء خارج از کشور دارد
وی به بحث وجود گرد و غبار در کشور نیز اشاره کرد و اظهار داشت: بیش از 90 درصد از گرد و غبار موجود در کشور منشاء خارج از کشور دارد و گرد وغبار موجود در کشور بسیار اندک است که در همین راستا کانون های بحران شناسایی و اقدامات در حال انجام است.
مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور یادآور شد: با توجه به اینکه میزان بارندگی در کشور ما یک سوم بارندگی جهانی است و تبخیر و تعرق نیز سه برابر جهانی است بایستی با احتیاط بیشتر و مدیریت درست وارد کار شد و بیابان زایی را کنترل کرد.
پایان پیام/
نظر شما