به گزارش خبرگزاری شبستان، مصطفی جمالی، عضو هیئت علمی دفتر فرهنگستان علوم اسلامی قم گفت: عدالت باید بستری برای رسیدن به توسعه اجتماعی یا اقتصادی به شکل الهی باشد، به تبع با فراهم شدن بستر رشد، رفاه نیز در جامعه حاکم میشود.
وی با اشاره به اینکه شاخصها باید بر سه بخش رفتارهای فردی و اجتماعی و تمایلات شخصی نازل باشد، گفت: رفتار فرهنگی، اقتصادی و سیاسی فرد باید عادلانه باشد تا تعادل رفتاری در او و به تبع در جامعه ایجاد شود.
عضو هیئت علمی دفتر فرهنگستان علوم اسلامی قم با بیان اینکه برای بررسی وضعیت عدالت به ویژه عدالت اقتصادی در یک جامعه باید نظامی از شاخصها وجود داشته باشد، گفت: هرگز نمیتوان با استفاده از یک شاخص واحد این موضوع را بررسی کرد.
جمالی با تاکید بر اینکه در حوزه تولید و توزیع، الگوی تولید با الگوی مصرف باید هماهنگ باشد، گفت: به عنوان مثال نمیشود فرهنگ دینی در جامعه باشد، ولی الگوی اقتصادی غیردینی باشد، بنابراین حفظ تناسب در جامعه از همه جهت به معنی برقراری عدالت است.
عضو هیئت علمی دفتر فرهنگستان علوم اسلامی با تاکید بر اینکه نگاه تکبعدی به موضوع عدالت اشتباه است، گفت: ممکن است در تعیین شاخصها این اشتباه رخ دهد بهطوری که برخی شاخصها فقط عدالت اقتصادی را بررسی کند و بعضی عدالت اجتماعی را، در حالیکه از دیدگاه اسلامی نمیتوان به رفاه مادی رسید، اما رفاه روحی را در نظر نداشت.
وی در تشریح تفاوت دیدگاههای توسعه غربی با پیشرفت در اسلام گفت: توسعه غربی مبتنی بر توسعه لذت و رفاه دنیوی است و این همان فرهنگ و نظام سیاسی مهندسیشده در کشورهای غربی است. تمدن آنها اقتصاد محور است، چون غایت انسان تعریف شده از سوی آنها دنیاست، ولی در نظام اسلامی فرهنگ و رشد انسانی محور است، پس اقتصاد باید تابع فرهنگ باشد و همهچیز باید مهندسی فرهنگی شود. اقتصاد فقط نباید به دنبال توسعه مادی باشد، بلکه توسعه فرهنگ نیز باید همراه آن باشد.
جمالی با بیان اینکه شاخصهای تعیین عدالت نیز با گذشت زمان تغییر میکند، گفت: شاخصههای عدالت باید در حوزه علوم انسانی تعریف شود، در کشور ما در این حوزه خلأ جدی وجود دارد، اگر کارشناس علوم انسانی ما بر اساس علوم سکولار تحصیل کرده باشد، نمیتواند شاخص خوبی طراحی کند. به گفته امام خمینی (ره) تا انقلاب فرهنگی رخ ندهد، گفتن موضوع عدالت اجتماعی در حد یک شعار باقی میماند و عملیاتی نمیشود.
به گفته وی، توسعه غربی، عدالت را بر نمیتابد، چون این نوع توسعه مبتنی بر فاصله طبقاتی است و در واقع انسان باید به دنبال توسعه بدود و رقابت و فاصله طبقاتی در مصرف با عدالت اجتماعی سازگار نیست، اما در جامعه اسلامی پیشرفت به شکل الهی و مبتنی بر عدالت است، الگوی توسعه اسلامی هم بر همین اساس طراحی شده است.
بنابر گزارش ستاد خبری دومین همایش ملی الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، عضو هیئت علمی دفتر فرهنگستان علوم اسلامی قم با اشاره به اینکه یکی از مطالبات مقام معظم رهبری تدوین الگوی اسلامی – ایرانی، پیشرفتی متفاوت در توسعه است، گفت: در این الگو پیشرفت و عدالت قرین هم هستند و پیشرفت عین عدالت است.
جمالی نبود انقلاب فرهنگی و حضور علوم غربی و سکولار را یکی از موانع جدی تحقق عدالت در کشور دانست و گفت: امام راحل فرمود باید از لاک خود بیرون بیاییم و مشکلات توسعه در غرب را بررسی کنیم، متاسفانه بعضی فقط پیشرفتهای غرب را میبینند اما بن بستهای آنها را نمیبینند، در حالی که ما نباید از نسخههای وارداتی در اداره کشور استفاده کنیم.
پایان پیام/
نظر شما