به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، الهام علی اف صبح امروز وارد تهران می شود تا با حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان دیدار و گفتگو کند.
بنابراین گزارش دعوت از علی اف چندی پیش از سوی حسن روحانی صورت گرفته بود و سفر امروز رئیس جمهور آذربایجان به جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به دعوت روحانی است.
به گفته سخنگوی وزیر خارجه کشورمان قرار است در این سفر طرفین برای گسترش روابط دو کشور سندی امضا خواهند کرد.
- جمهوری اسلامی ایران در سال 1991 جزو اولین کشورهایی بوده است که اقدام به شناسایی استقلال جمهوری آذربایجان نمود و همیشه با دیده دوست و برادر نسبت به آن کشور می نگرد .
-کمکهای انساندوستانة فراوان جمهوری اسلامی ایران به مردم جمهوری آذربایجان از جمله در زمان مناقشه قره باغ ، ناشی از همین نگرش است.
- جمهوری اسلامی ایران هرگز مردم جمهوری آذربایجان را از خود جدا ندانسته و بواسطة اشتراکات فراوان دینی ، تاریخی ، فرهنگی علاقه مند به پیشرفت و سعادت آنها است. در این راستا ، جمهوری اسلامی ایران ، تلاش فراوانی برای کاستن از آلام مردم جمهوری آذربایجان بخاطر مناقشه قره باغ صورت داده است.
- جمهوری اسلامی ایران از سالهای اولیه استقلال جمهوری آذربایجان و از زمان مناقشه قره باغ کمکهای فراوانی برای تامین برق و نفت و گاز مورد نیاز جمهوری خودمختار نخجوان نموده است .
-جمهوری اسلامی ایران همیشه در مجامع جهانی و بین المللی از جمله سازمان ملل متحد، سازمان همکاری اسلامی، جنبش غیر متعهدها، سازمان اکو و ... از جمهوری آذربایجان پشتیبانی کرده است.
- از سال 1388 ایران برای مردم جمهوری آذربایجان بطور یکجانبه رژیم لغو روادید برقرار کرده است و شهروندان آن جمهوری برای ورود به ایران نیاز به گرفتن روادید و پرداخت هزینة آن ندارند .
- ایران سالانه پذیرای حدود یک میلیون شهروند آذربایجانی است که بیشتر برای درمان و تامین مایحتاج خود وارد خاک ایران می شوند که یکی از مولفه های روابط ارتباطات قوی مردمی بین دوکشور می باشد.
-در نگاه به روابط حدود 23 سالة جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، همیشه شاهد فراز و نشیبها بوده ایم که ناشی از همان نگرشهای متفاوت به تاریخ بوده است.
- دولتمردان دو کشور همیشه بر گسترش روابط و همکاریهای دو جانبه تاکید داشته اند ، درحالیکه شاهد تحرکات برخی از کشورهای بیگانه ونیز برخی از گروهها و محافل بوده ایم که با اظهارات و اقدامات ایذایی خود ، مانع از تحقق چنین هدفی بوده اند.
- حال بار روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در ایران، شاهد تغییر نگرش جهانی نسبت به کشورمان، حصول توافقات هسته ای اخیر میان ایران و گروه 1+5 و ترک برداشتن نظام تحریمهای ناجوانمردانه علیه جمهوری اسلامی ایران هستیم که موجب تحولی در روابط دوجانبه با همه کشورها به خصوص کشورهای همسایه از جمله جمهوری آذربایجان شده است .
-دولتمردان جمهوری آذربایجان در چند ماه گذشته گامهای خوبی را برای رفع سوء تفاهمات و گسترش همکاریها با جمهوری اسلامی ایران برداشته اند . چنانکه در این فاصلة کوتاه، چند تن از مقامات بلند پایة جمهوری آذربایجان (از جمله رئیس مجلس ملی، وزیر امور خارجه، وزیر حوادث غیر مترقبه) به ایران سفر داشته اند.
- مهمترین گام در این راستا پذیرش دعوت جناب آقای دکتر روحانی رئیس جمهوری محترم کشورمان از سوی آقای الهام علیف رئیس محترم جمهور این کشور برای سفر به تهران است .
-سفر آقای علیف می تواند نقطه عطفی در روابط دوجانبه باشد و دو کشور باید از فرصت بوجود آمده بهره برداری بهینه نمایند .
- سفر متقابل رئیس جمهوری کشورمان به باکو در آیندة نزدیک می تواند سفر دوره ای روسای جمهوری را نهادینه کند .
-بلاتردید نهادینه شدن سفر روسای جمهوری و مقامات دیگر دو کشور می تواند دوستیها و برادریها را گسترش داده و به نفع ملتهای دو کشور در زمینه های مختلف باشد.
ظرفیتهای موجود برای گسترش همکاریهای دو کشور
- صادرات غیر نفتی:
با توجه به اینکه جمهوری آذربایجان خود صادر کننده نفت و گاز است، آنچه از ایران به این کشور صادر می شود، تماما غیر نفتی است. جمهوری آذربایجان وارد کننده مصالح ساختمانی بویژه سیمان و ماده اولیه آن (کلینکر) از ایران است. منسوجات، خودرو، محصولات کشاورزی و مواد غذایی نیز از جمله واردات آذربایجان از ایران است. تجارت چمدانی نیز در مناطق مرزی رواج دارد. گسترش اینگونه صادرات به جمهوری آذربایجان مستلزم، شناسایی هر چه بهتر مراکز دولتی و خصوصی ذیربط در جمهوری آذربایجان و انعقاد قراردادهای بلند مدت با آنها از سویی و ارایه تسهیلات به بازرگانان ایرانی برای صدور کالا به جمهوری آذربایجان است. ضمن اینکه بالا بردن کیفیت کالاها و خارج نمودن کالاهای نامرغوب از لیست کالاهای صادراتی به آن کشور، می تواند تاثیر خوبی در افزایش صادرات غیر نفتی به جمهوری آذربایجان داشته باشد. برگزاری نمایشگاههای مربوط به تولیدات ایران در زمینه های مختلف در جمهوری آذربایجان، ایجاد بازارچه های مرزی، آشنا سازی تجار و مردم جمهوری آذربایجان با مناطق آزاد تجاری کشور از جمله منطقه آزاد ارس و ایجاد نمایندگی و فروشگاههای زنجیره ای در جمهوری آذربایجان، در این راستا ارزیابی می شود .
- بهره گیری از ظرفیت ترانزیتی ایران:
ایران قابلیت ترانزیت نفت و گاز جمهوری آذربایجان را از طریق خاک خود دارد. از سوی دیگر تکمیل کریدور شمال جنوب و اتصال خط آهن رشت آستارا به خط آهن سراسری جمهوری آذربایجان، می تواند گام مهمی در گسترش روابط با جمهوری آذربایجان باشد.
-خدمات فنی و مهندسی: شرکتهای ایرانی فعالیتهایی را در زمینه های جاده سازی، سد سازی، ایجاد نیروگاه و ساختمان سازی در جمهوری آذربایجان داشته اند. انعقاد قراردادهای دوجانبه در زمینه های مذکور و در زمینه پتروشیمی می تواند، اینگونه همکاریها و فعالیتها را نهادینه کند. توجه به کیفیت و ارایه قیمتهای رقابتی، کار برای گسترش همکاریها را تسهیل خواهد نمود.
-جذب ایرانگردی: یکی از زمینه های خوب در گسترش روابط با جمهوری آذربایجان، سفر حدود یک میلیون شهروند آذربایجانی در سال به ایران است. برقراری یکجانبه رژیم لغو روادید، نیاز مردم آن جمهوری به بخش درمانی ایران، قیمت مناسب مواد غذایی و مصرفی در ایران، سفرهای زیارتی به مشهد مقدس و قم و ... از جمله مزیتهایی است که موجب جذب شهروندان جمهوری آذربایجان شده است. بهبود وضعیت در گذرگاههای مرزی (ارایه خدمات 24 ساعته و عدم معطلی مسافران)، گسترش زیرساختها (هتل سازی، بهینه سازی ناوگان حمل و نقل عمومی و جاده های ارتباطی، تشکیل مراکز گردشگری مشترک و ارایه خدمات گردشگری) و سامان بخشی به مراکز درمانی استانهای هم مرز ( از جمله ارایه نرخهای مصوب بمنظور جلوگیری از سوء استفاده مالی)، می تواند عاملی برای جذب بیشتر شهروندان آذربایجانی به ایران شود.
-جذب سرمایه :
جمهوری آذربایجان به یمن فروش نفت و گاز ، درآمدهای خوبی را بدست آورده است و در صورت ارایه تسهیلات ، شناساندن زمینه های سرمایه گذاری سودآور در ایران و مذاکره با مقامات ذی نفوذ جمهوری آذربایجان ، می توان همکاری خوبی را در این زمینه ایجاد کرد.
-انتقال تکنولوژی:
امکان انتقال تکنولوژی به جمهوری آذربایجان در زمینه های نظامی، نفت و گاز، پتروشیمی، خودرو سازی، فولاد و ... وجود دارد اگر در مورد توانمندیهای ایران اطلاع رسانی صورت گیرد ، مقامات و مراکز ذی نفوذ آذربایجانی در این موارد شناسایی شوند و باب مذاکرات و انعقاد قرارداد با آنها باز شود.
-جایگزینی واردات با کیفیت برتر:
بمنظور بازیابی جایگاه ایران ، شایسته است کالاهای صادراتی کنترل کیفیت شده و با قیمتهای رقابتی در بازار جمهوری آذربایجان عرضه شود . ارایه خدمات پس از فروش نیز موجب گرایش مصرف کنندگان خودروهای ارزان قیمت ایرانی در جمهوری آذربایجان می شود.
-امضا ، تمدید ، یا فعال سازی تفاهمنامه های فرهنگی ، آموزشی ، مطالعاتی، تجاری ، علمی و ... می تواند در دستور کار مقامات دو کشور قرار گیرد .
- جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان دو کشور مستقلی هستند که نسبت به حق حاکمیت و یکپارچگی سرزمینی یکدیگر احترام گذاشته و خواهان روابطی گسترده در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، تجاری، دفاعی و ... هستند .
پایان پیام/
خبرگزاری شبستان: رئیس جمهور آذربایجان امروز در پاسخ به دعوت حسن روحانی وارد تهران می شود.
کد خبر 356943
نظر شما