محمد علی موظف رستمی، کارشناس و نویسنده در حوزه مسجد با تبیین نقش مساجد در موضوع اقتصاد که بخشی از نامگذاری سال 1393(اقتصاد و فرهنگ) است به خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان گفت: مسجد در زمینه اقتصادی از حوزه های مختلف و نقش های متعددی برخوردار است و از این طریق می تواند مهمترین نقش را در تبیین، ترویج و بسط اقتصاد اسلامی داشته باشد.
وی با تبیین نقش های اقتصادی مسجد افزود: یکی از نقش های مهم مسجد در حوزه اقتصادی تقویت باورهای دینی که با امور اقتصادی مرتبط می باشد، است که از طریق آن با سرلوحه قراردادن این باورها همیشه در انجام امور اقتصادی سعی می کند از انجام معاملات حرام و فعالیت های شبهه دار که حقوق دیگر مومنین را ضایع می کند، پرهیز کند.
موظف رستمی با اشاره به فرهنگی که در مسجد برای مخاطبان و اهالی آن ترویج و نهادینه سازی می شود، بیان کرد: فرهنگ صداقت، درستی، صدق رفتار و گفتار، فرهنگی است که از طریق مسجد تبیین و فرهنگ سازی می شود و به طور غیر مستقیم موجب می شود تا اهالی مسجد در امور اقتصادی و دیگر امور، هزینه و وقت کمتری برای کنترل و نظارت صرف کنند و به طور غیر مستقیم در کاهش هزینه ها از حیث مالی و منابع انسانی بسیار موثر است.
نویسنده کتاب « خدمات متقابل مساجد و اماکن مذهبی و گردشگری» تصریح کرد: در دستورات اسلامی احکام و مواردی زیادی که مرتبط با حوزه اقتصادی است، وجود دارد. احکامی چون زکات و خمس و نیز توصیه هایی در خصوص انفاق و صدقه و ... . که تمام این موارد زمینه هایی برای فقر زدایی، همیاری و کمک به خانواده های کم درآمد است از اینرو همه این موارد باید از طریق مسجد بسط، ترویج و فرهنگ سازی شود زیرا که هیچ مکانی جز مسجد نمی تواند از عهده چنین امر مهمی بر آید.
مسجد و فرهنگ سازی و ترویج سنت نیکوی وام بدون بهره
موظف رستمی یکی دیگر از کارکردهای اقتصادی مسجد را فرهنگ سازی و ترویج سنت نیکوی وام بدون بهره و دادن قرض از طریق صندوق قرض الحسنه و نیز صندوق مسجد نام برد که تاکنون توانسته است بسیاری از نیازها و مشکلات اهالی مسجد را رفع کند و گفت: این نوع فعالیت خود بستری برای رونق بخشی و رواج اقتصاد سالم و مبتنی بر آموزه ای دینی است.
وی اظهار کرد: یکی از انواع مساجد، مسجد بازار است که در داخل بازار ساخته شده و غالب مخاطبان و نمازگزاران آن را بازاریان، کسیبه و اصناف تشکیل می دهند که در اوقات اقامه نماز و نیز برنامه های اجرایی محل رجوع بازارین و تجار است. باید غالب محتوای سخنرانی امام مسجد و نیز دیگر خطباء و واعظین سمت و سوی اقتصادی باشد.
این نویسنده حوزه مسجد با اشاره به اینکه مسجد کارکردهای بسیاری دارد که از جمله آنها کارکرد اقتصادی و تاثیری است که بیشتر از طریق موعظه، نصیحت و بیان احکام خرید و فروش و انجام کارهای اقتصادی صورت میگیرد، ادامه داد: نقش مسجد در ترویج فرهنگ تعاون و همکاری دارای کارکردی اقتصادی نیز است به عنوان مثال کمک به مستمندان از طریق پولهای جمع آوری شده از مردم و خیرین کمک به فقرا و نیازمندان محله از طریق مسجد صورت می گیرد که خود در محوریت قرار گرفتن و فعال شدن کارکرد اقتصادی مسجد تاثیرگذار است.
وی بیان کرد: در حال حاضر مساجد ما هم همچون گذشته با داشتن امکانات سخت افزاری که قابلیت ارائه خدمات عمومی برای عامه مردم را دارا هستد در حوزه اقتصادی نیز فعال هستند. به عنوان مثال مغازه ها، حمام های عمومی، فروشگاهها و حجره ها که در آمدهای این مراکز اقتصادی، صرف هزینه های مسجد بویژه هزینه های فرهنگی می شوند.
نقش مسجد در تعامل مشترک و خدمات متقابل با بازرگانان
وی در ادامه نقش مسجد درتعامل مشترک و خدمات متقابل با بازرگانان را هم مهم ارزیابی کرد و گفت: در این میان هم بازگانان می توانند به مساجد کمک کنند و هم مساجد به بازگان در قالب ارائه خدمات کمک داشته باشند که این خود موجب فعالیت های اقتصادی با محوریت مسجد می شود.
موظف رستمی ترویج قناعت و جلوگیری از اسراف و صرفه جویی در راستای ترویج اقتصاد اسلامی را یکی دیگر از نقش های مسجد در حوزه اقتصادی عنوان کرد و گفت: مسجد در ترویج فرهنگ اعتدالگرایی اقتصادی در تمام حوزه های فردی و اجتماعی نیز نقش تاثیرگذاری را ایفا کرده است به عنوان مثال برخورداری مساجد از مخاطبان و جمعیت بالا در اکثربرنامه ها و مراسم مختلف و متنوع متعدد می تواند بهترین ظرفیت و پتانسیل برای آموزش آموزه های اقتصاد اسلامی باشد.
وی ادامه داد: دیگرخواهی به جای خودخواهی در انجام کار و تجارت، توجه به اقشار کم درآمد و آسیب پذیر جامعه دوری از بکارگیری دروغ و حیله و غش در هنگام تجارت و معامله بخش دیگری از این خدمات است که توسط مسجد می شود، صورت گیرد که لازم است در مورد آن فرهنگ سازی های لازم انجام شود.
ترویج فرهنگ وقف
موظف رستمی با تاکید بر نقش مسجد درترویج فرهنگ وقف افزود: نقش مسجد، در ترویج فرهنگ وقف بر کسی پوشیده نیست. وقف سنّت حسنه رایجی است که در ایجاد و تقویت اقتصاد اسلامی نقش عظیمی در طول تاریخ ایفاء کرده است.
این کارشناس حوزه مسجد یکی دیگر از کارکردهای اقتصادی غیرمستقیم مسجد را پرداختن به سنت حسنه صدقه دانست و تصریح کرد: وجود صندوقهای صدقات در مساجد بخشی از این اقدامات است که در مساجد ایجاد شده است.
وی بیان کرد: یکی دیگر از مواردی که باید در مسجد مورد توجه قرار گیرد، این است که مسجد در هدایت ثُلث اموال مردم و مصرف صحیح آنها فرهنگ سازی داشته باشد که خوشبختانه امروز ائمه جماعات و روحانیون در این زمینه به مردم فرهنگ سازی های لازم را داشته و دارند.
این کارشناس و نویسنده حوزه مسجد، نقش روحانیون و ائمه جماعات را در تبیین موضوع اقتصاد بسیار تاثیرگذار دانست و بیان کرد: تأکیدات روحانیون و مبلغان دینی در مساجد مبنی بر توجه بیشتر مومنان در مصرف لقمه های حلال، دوری و ترک از خوردن لقمههای حرام و مشکل دار و همچنین دوری احتکار و گران فروشی یا کم فروشی دارای کارکرد اقتصادی است. مدبر مسجد که جایگاه وعظ و خطابه مبلغان دینی و روحانیون است همانند رسانهای اثرگذاری است که در این زمینه می تواند تأثیر گذار عمل کند.
بحث آموزش به مخاطبان
نویسنده کتاب «روش های جذب نوجوانان و جوانان به مساجد و نماز جماعت» با تاکید بر جایگاه مهم مسجد دربحث آموزش به مخاطبان تصریح کرد: لازم است در مساجد بخشی از وقت نمازگزاران به بحث آمورش دروس و مباحث احکامی و موضوع کسب روزی حلال توسط مبلغان دینی و ائمه جماعات اختصاص یابد.
فرهنگ سازی رعایت انصاف و عدالت در داد و ستد و انجام امور بازرگانی
وی تاکید کرد: مسجد نقشی برجسته در فرهنگ سازی، بحث رعایت انصاف و عدالت در داد و ستد و انجام امور بازرگانی و تجار ایفاء می کند که برگرفته از آموزههای کاربردی اقتصادی در مساجد هستند بنابراین این موارد امروز هم باید مورد توجه قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما