خبرگزاری شبستان: یکی از تاکیدات جدی اسلام بر داشتن ارتباط خوب با خویشان است که در ادبیات دینی ما از آن به صله رحم تعبیر می شود و در کنار برکات بسیار از حوادثی همچون مرگ های زودهنگام جلوگیری می کند. از این رو به مناسبت فرا رسیدن نوروز که بهترین ایام برای این سنت دینی اسلامی است درباره تاثیرات صله رحم بر سبک زندگی با حجت الاسلام ابراهیم بهاری، استاد حوزه و دانشگاه به گفتگو پردا خته ایم که از نظرتان می گذرد:
صله رحم چه تاثیری در زندگی افراد دارد؟
قرآن می فرماید ما شما را جفت جفت آفریدیم. ما شما را از مرد و زن آفریدیم و چگونگی تشکیل زندگی ها را بیان می کند سپس می فرماید شما باید به کسانی که در کنارتان هستند نیز احترام بگذارید و حقوق شان را رعایت کنید.
در اینجا این سوال مطرح می شود اینان که به گردن ما حق دارند چه کسانی هستند: پدر، مادر، برادر، خواهر و بستگان یکی یکی مطرح می شوند و رفیق و همسایه و آشنا و فامیل را هم بیان می کند.
دلیل برقراری رابطه با دیگران و یا همان صله رحم چیست؟
دلیل این رابطه ها این است که مشکلات یکدیگر را رفع کنیم به این معنا که اگر مشکلی داریم دیگری گره کار ما را باز کند و اگر روزی او به مشکل برخورد ما مشکل او را رفع کنیم.
با توجه به اینکه پیامبر (ص) فرمودند صدقه از مرگ جلوگیری می کند و فرمودند صدقه و صله رحم باعث آباد شدن شهرها می شود، و عمر انسان را طولانی می کند. یکی از نکات مهم درباره صله رحم افزایش طول عمر انسان و رهایی از مرگ های بد است. کسیکه قطع صله رحم می کند بوی بهشت را هم استشمام نمی کند.
پیامبر (ص) فرموده اند: مبادا از بستگانتان ببرید حتی اگر آنها از شما بریدند شما سراغ آنها بروید. ایشان در روایتی دیگر فرموده اند کرامت اخلاقی این است که اگر کسی از تو قطع رابطه کرده بود تو سراغ او بروی و این رفتن خیلی از مسائل و کدورت ها را از انسان دور می کند.
صله رحم باعث رفع دشمنی ها و ازدیاد دوستی ها می شود. زمانی که انسان ها مشکل یکدیگر را حل می کنند مشخص می شود طرف مقابل اگر غصه نخورد مطمئنا زندگی ای همراه با آرامش خواهد داشت.
امام علی (ع) فرموده اند: هر گاه مردم قطع رحم کنند اموالشان بدست افراد بدکار می افتد و اختیار اموالشان در دست خودشان قرار نمی گیرد. با اقوام و دوستانتان ارتباط داشته باشید و حتی اگر آنها نزد شما نیامدند شما بروید. در جایی دیگر امیرالمومنین (ع) می فرمایند: ما چیزی را پیدا نکردیم مانند صله رحم که عمر انسان ها را طولانی کند.
در جامعه امروز صله رحم تا چه حد نقش دارد؟ دلایل کمرنگ شدن صله رحم در حال حاضر چیست؟
در جامعه امروز متاسفانه چشم و هم چشمی ها شاید یکی از عللی است که باعث شده افراد کمتر سراغ همدیگر روند. دوم وسایل ارتباط جمعی موجود شاید باعث شده کمتر صله رحم انجام دهند.
امام صادق (ع) می فرمایند: اگر بناست 6 ماه کسی پیاده برود و دوستش را ببیند و جویای احوال او شود و مشکل او را برطرف کند جا دارد این کار را انجام دهد و وظیفه اخلاقی دارد این کار را کند. حال با این روایت جایگاه دوست و برادر و افرادی که از یک رحم هستند نیز به نوبه خود مشخص می شود.
بزرگی شهرها و گرفتاری افراد هم یکی از دلایل قطع صله رحم در زمان کنونی است. تجملات موجود در این صله رحم ها است که خیلی ها را امروزه از این دید و بازدیدها محروم کرده است.
دین اسلام به ما یاد داده است که وقتی به دیدن کسی می رویم و دیدیم او کمبودی دارد وسایل راحتی و معاش او را در حد وسعمان فراهم کنیم نه اینکه با رفتنمان به خانه دیگر افراد باری را هم بر دوش آنها متحمل کنیم.
بنا نیست افرادی که به منزلمان می آیند را تخریب کنیم، باید کرامت و عزت نفس دهیم و آنهایی که با این روش زندگی کرده اند همیشه عاقبت بخیر بوده اند و دنیا و آخرت آنها تضمین بوده است. در روایات از رسول الله (ص) آمده اگر کسی مومنی را خشنود کند مانند این است که من را خشنود کند و هر کس مرا خشنود کند گویی خدا را خشنود کرده است.
شخصی محضر رسول خدا (ص) رفت و عرضه داشت من مشکل دارم ایشان فرمودند برو مشکل کسی را حل کن تا خداوند نیز مشکل تو را حل کند. به این معنا که صله رحم مقدمه نیکی به یکدیگر است نه اینکه اسباب تخریب هم شویم.
همچنین، رسول الله (ص) می فرمایند هر کس مشکل برادر مومن خود را حل کند خداوند 70 مشکل از دنیا و آخرت او را حل می کند. هر کس گشایش کار مسلمانی را که خداوند به دست او قرار داده است انجام دهد خداوند غم و غصه دنیا و آخرت را از او برطرف می کند.
باید توجه داشت که گره گشای اصلی خداست اما اگر ما که وسیله هستیم کوتاه آمدیم خداوند منان هم باری که روی دوش ماست را اجازه نمی دهد که دیگری بردارد. امیرالمومنین (ع) می فرمایند: مرد اگر در راه حاجت برادر مومنش یک قدمی بردارد خداوند منان دهها حسنه برای او می نویسد دهها گناه را از زندگی او محو می کند و دهها درجه مقام و رتبه او را بالا می برد.
در جای دیگر ایشان می فرمایند: کسی که حاجت برادر دینی اش را برطرف کند مانند این است که در روز بدر و احد در کنار رسول اکرم (ص) و سایر صحابی به شهادت رسیده و ثواب آن شهیدان را می برد. که اینها مقامات کمی نیست.
پایان پیام/
نظر شما