کانون؛رکنی تاثیرگذار در دل مساجد/فضای مجازی؛ حلقه مفقوده فعالیت کانونی

خبرگزاری شبستان:کانونهای فرهنگی و هنری با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان رکنی تاثیرگذار در دل مسجد جای گرفتند وامروز320کانون فرهنگی هنری در استان گلستان وظیفه رشدفرهنگی و نیروسازی رادر دستور کار دارند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، مساجد از صدر اسلام پایگاه اجتماعی و سیاسی و مرکز ثقل فعالیت های فرهنگی و هنری محسوب می شوند و شکل‌گیری آنها از مصادیق بارز جامعه اسلامی است.


پیامبر اسلام(ص) در نخستین روزهای رسالت خود با ساخت نخستین مسجد اعلام کرد هر گونه تحول فکری و فرهنگی باید از پایگاه بزرگی به نام مسجد آغاز شود.


نقش آفرینی مساجد در تمامی عرصه‌ها و شئون جامعه اسلامی، سبب توسعه و گسترش فرهنگ و تمدن اسلامی بوده است. همچنان‌ که مساجد در عصر نبوت پیامبر (ص) و ائمه معصوم(ع) کارکردی فراتر از برگزاری مراسم عبادی داشته است.
 

با پیروزی انقلاب به رهبری امام خمینی (ره) نیز بار دیگر مساجد به عنوان دومین پایگاه و سنگر برای شکل گیری حلقه های مبارزه؛ هویت و منزلت خود را نسبت به ایام و زمان طاغوت به دست آورد و جایگاه والایی یافت و بعد آن نیز به عنوان پایگاه ارتباطی مردم و اجرای برنامه های فرهنگی و هنری محسوب می شود.


با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 71 مبنی بر تشکیل کانون های فرهنگی و هنری مساجد به عنوان رکن تاثیرگذار در کنار مساجد، شاهد تحولات فرهنگی و هنری و فعالیت های فرهنگی، هنری، قرآنی، آموزشی، ورزشی و غیره در سطح کشور هستیم.

 


به طوری که مقام معظم رهبری در سفر سال گذشته خود به خراسان شمالی در خصوص اهمیت کانون های فرهنگی و هنری مساجد فرمودند: « من سفارش می‌کنم که کانون‌های فرهنگی - هنری مساجد را فراموش نکنید؛ البته با همکاری بسیج. بد است که بین روحانی مسجد و بسیج مسجد، اختلاف به وجود بیاید. نه، با همکاری بسیج، این کانون‌های فرهنگی - هنری مساجد را مؤثر کنید، برایش کار کنید. بنشینید فکر کنید، مطالعه کنید و سخنی که متناسب با نیاز آن جوانی است که آنجا حضور پیدا می‌کند، فراهم کنید. مطالعه کنید. کتاب‌هایی وجود دارد که می‌شود از این کتاب‌ها استفاده کرد. کتابهایی هست؛ بروید بپرسید، تحقیق کنید از کسانی که اهلش هستند. خودتان را مجهز کنید، مسلح به سلاح معرفت و استدلال کنید، بعد به این کانون‌های فرهنگی - هنری بروید و پذیرای جوان‌ها باشید. با روی خوش هم پذیرا باشید؛ با سماحت، با مدارا.»


در این بین، 320 کانون فرهنگی و هنری مساجد استان گلستان نیز در کنار مساجد برنامه‌های گوناگونی را در زمینه‌های فرهنگی، هنری، قرآنی، آموزشی و ورزشی را برای جوانان و نوجوانان برگزار می کنند که در این گزارش سعی شده به بخشی از فعالیت ها و نظرات و گفته های کانون های استان پرداخته شود.

 


چاپ ماهانه نشریه سبحان در کانون بعثت آق قلا
تاج محمد قریشی، مدیر کانون فرهنگی و هنری بعثت روستای پیرواش شهرستان آق قلا در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: این کانون از سال 79 فعالیت خود را آغاز کرده و فعالیت هایی همچون؛ طرح تلاوت نور، تفسیر نور، پژوهش، شرکت در جشنواره ها، ترجمه و تفسیر قرآن و غیره را انجام می دهد.


وی با بیان اینکه 300 نفر عضو این کانون هستند و بیش از 2 هزار جلد کتاب در این کانون وجود دارد، افزود: در این کانون 5 مربی چهره به چهره و 5 مربی قرآنی در زمینه ترجمه قرآن فعالیت دارند.


قریشی، کسب مقام های اول تا سوم استانی، شهرستانی و کشوری را از فعالیت های جشنواره ای کانون فرهنگی و هنری بعثت پیرواش برشمرد و تصریح کرد: چاپ ماهانه نشریه سبحان از دیگر فعالیت های این کانون است.

 


مستندسازی 2 هزار فعالیت کانون های مساجد استان
مدیر کانون تخصصی سمعی و بصری استان، از ساخت بیش از 2 هزار مستند فعالیت های آموزشی کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان خبر داد و گفت: این کانون به عنوان کانون تخصصی سمعی و بصری کار مستندسازی فعالیت های کانون ها را انجام می دهد.


وی در ادامه اجرای فعالیت های کانون های مساجد در جذب جوانان را موثر خواند و افزود: این فعالیت ها باعث جذب بیشتر جوانان به مساجد شده است.

 

حضور موثر جوانان در فعالیت های فرهنگی و هنری کانون بقیه الله
علی نقی بهروزی، مدیر کانون فرهنگی و هنری بقیه الله مسجد جامع روستای بالاجاده کردکوی نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهارداشت: برگزاری کلاس های قرآنی برای مقاطع ابتدایی از آغاز سال تحصیلی، ادعیه خوانی، چاپ اذکار مذهبی، همخوانی سرود برای مناسبت های خاص، مراسم ایام الله دهه فجر و مناجات ها در ولادت و شهادت ها از مهمترین برنامه های این کانون در طی سال است.


وی با بیان اینکه این کانون از سال 88 فعالیت خود را آغاز کرده است، افزود: بیش از یکصد و 50 نفر عضو این کانون هستند و بیش از 2 هزار جلد کتاب در کتابخانه کانون فرهنگی و هنری بقیه الله وجود دارد.

 


بهروزی تصریح کرد: استقبال جوانان نیز از فعالیت های کانون های فرهنگی و هنری مساجد بسیار عالی است و در مناسبت های مختلف حضور موثری دارند.


وجود 3500 جلد کتاب در کانون خاتم الانبیا
آخوند عبدالحی میرزاعلی، مدیر کانون فرهنگی و هنری خاتم الانبیا آق قلا نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به آغاز فعالیت این کانون از سال 82، گفت: برگزاری مراسم هفته وحدت، جشن پیروزی انقلاب، محفل انس با قرآن، طرح تابستانی اوقات فراغت، سخنرانی مذهبی برای روستاهای اطراف، برگزاری جشن های میلاد و مسابقات ورزشی فوتسال از جمله فعالیت های این کانون در طول سال است.


وی افزود: این کانون در حال حاضر با 3 هزار و 500 جلد کتاب و تجهیزاتی همچون؛ کامپیوتر، کتابخانه، قفسه، میز و صندلی فعالیت می کند.


سیده بیگم تفرشی، مدیر کانون فرهنگی و هنری شهید مفتح مسجد امام خمینی (ره) شهرک فرهنگیان گرگان نیز در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار شبستان اظهارداشت: این کانون با یکصد و 50 عضو فعالیت می کند.


وی افزود: برگزاری کلاس های عقاید، قرآنی، آموزش قرآن برای پسران 10 تا 12 سال، جشن ها و سخنرانی مذهبی و سرود از فعالیت های کانون فرهنگی و هنری شهید مفتح مسجد امام خمینی (ره) شهرک فرهنگیان گرگان در طول سال است.
 

 

تفرشی استقبال از کانون از سوی جوانان و نوجوانان را مناسب ارزیابی کرد و گفت: کتابخانه کانون مسجد ما نیاز به تعمیر دارد که نیازمند تامین اعتبار از سوی مسئولان است.

 

کانون های فرهنگی و هنری صرفا به فعالیت های مذهبی نپردازند
غلامرضا نصیری، مدیر کانون فرهنگی و هنری طنین مسجد صاحب الزمان (عج) گرگان نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان در خصوص اهمیت فعالیت های کانون ها، گفت: کانون های فرهنگی و هنری صرفا به فعالیت های مذهبی نپردازند بلکه فعالیت های فرهنگی هم بپردازند.


وی با بیان اینکه فعالیت های مذهبی شرط لازم است ولی برای کار فرهنگی کافی نیست، افزود: کانون های فرهنگی می توانند با اطلاع رسانی آسیب های جدید فرهنگی به مردم و تقویت ظرفیت ها و باورهای فرهنگی و پیشینه های دینی نقش به سزایی در جامعه داشته باشند.


نصیری تصریح کرد: کانون های فرهنگی و هنری همیشه باید خود را در برابر حوادث و اتفاقات جدید در جامعه مسئول بدانند و برنامه هایی را اجرا کنند که فرهنگ سازی و تولید فرهنگ در جامعه را بالا ببرد.


مدیر کانون فرهنگی و هنری طنین مسجد صاحب الزمان (عج) با بیان اینکه این کانون از سال 89 فعالیت خود را آغاز کرده و مسئولیت کانون تخصصی سرود و آواهای انقلابی را نیز برعهده دارد، گفت: این کانون در سال 92 با توجه به ظرفیت و توان فعالیت هایی را انجام می دهد.


وی برگزاری آموزش و تربیت گروه های سرود روستایی، اجرای طرح دیدار در چهارشنبه شب هر هفته، هماهنگی دو سالن ورزشی، فوتسال و بدنسازی برای اعضای کانون، مشتندسازی برنامه های فرهنگی مسجد، نشست مشترک شورای مذهبی با هیئت امنا و روحانی مسجد و مشارکت در برنامه های اعیاد و مناسبت های دینی را از برنامه های کانون فرهنگی و هنری طنین برشمرد.

 


برگزاری جشنواره ساخت کلیپ فیلم کوتاه اذان در کانون های مساجد
نصیری اضافه کرد: در سال آینده دوره های جدید آموزش سرود، کارگاه آموزشی ساخت کلیپ فیلم کوتاه اذان و تهیه فیلم های کوتاه از فعالیت های سالانه کانون ها و جشنواره ساخت کلیپ فیلم کوتاه اذان و بازدید اعضای کانون از سایر کانون ها و مساجد شهر برگزار می شود.


وی با بیان اینکه 800 جلد کتاب در کتابخانه کانون فرهنگی و هنری طنین مسجد صاحب الزمان (عج) و امکانات به تناسب فعالیت ها وجود دارد، گفت: 80 نفر عضو عادی و فعال این کانون و کتابخانه هستند.


نصیری در ادامه خواستار نصب یک تابلوی اطلاع رسانی دیجیتالی و نصب یک تلویزیون پلاسما در مساجد به منظور اطلاع رسانی شد و افزود: این کانون در حال حاضر در مکانی استیجاری فعالیت می کند و از لحاظ امنیتی نیازمند کمک دبیرخانه کانون های مساجد استان است.


وجود بیش از 13 هزار جلد کتاب در کانون یاسین
مهدی فریدونفر، مدیر کانون فرهنگی و هنری یاسین گرگان نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: کانون یاسین از سال 1375 تا الان به همکاری دوستان در محله قلعه حسن با تمام توان مشغول انجام کارهای فرهنگی و ورزشی است.


وی با اشاره به فعالیت ها و اقدامات این کانون، افزود: تجهیز کتابخانه با 13 هزار جلد کتاب و دیگر امکانات، افتتاح کانون تخصصی حجاب وعفاف استان، برگزاری اردوهای زیارتی و سیاحتی اعضا، تشکیل گروه فیلم سازی، تشکیل انجمن تعزیه، هدایت و سرپرستی تیم فوتسال سالنی شهدای کانون، حمایت از تیم های ورزشی والیبال و رزمی، برگزاری اولین دوره مسابقات قویترین مردان محل، همایش حجاب وعفاف استانی، نمایشگاه حجاب وعفاف دانشگاه های استان در پیام نور گرگان، چاپ وانتشار نشریه داخلی یاسین و ویژه نامه های مراسمات خاص در طول سال از فعالیت های کانون یاسین قلعه حسن گرگان است.


مدیر کانون تخصصی عفاف و حجاب با اشاره به برنامه های این کانون، تصریح کرد: برگزاری کارگاه آموزشی فرهنگ حجاب و عفاف در سطح استان، همایش استانی حجاب و خانواده، نشریه استانی فرهنگ حجاب و عفاف، به روز رسانی سایت تخصصی حجاب و عفاف در گستره ملی، ایجاد کتابخانه تخصصی حجاب و عفاف، مسابقه پیامک حجاب و عفاف، مسابقه بهترین عکس حجاب و عفاف، مسابقه وبلاگ نویسی از برنامه های این کانون است.

 

 
برگزاری مسابقه ملی نگاه سرخ 3 در سال 93 و خطبه های نور 2 در سال 94
جواد طبرسا، مدیر کانون فرهنگی و هنری مسجد جامع گلشن گرگان نیز با اشاره به برنامه ها و فعالیت های این کانون، گفت: این کانون، کانون تخصصی همایش و اردوها است و به عنوان بازوی دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان گلستان محسوب می شود.


وی افزود: برگزاری تورهای یک روزه و آموزش در زمینه های علمی، مذهبی و آموزشی، برگزاری آموزش های صنایع دستی، آی تی، تولید نرم افزار و انیمیشن های مذهبی روز برای قشر جوان از طریق خانه های دیجیتال از جمله برنامه ها و فعالیت های کانون فرهنگی و هنری گلشن گرگان است.


طبرسا با اشاره به فعالیت کتابخانه کانون، تصریح کرد: کتابخانه این کانون با 10 هزار جلد کتاب در موضوعات مختلف و 300 عضو فعالیت می کند.

 

 

 

وی با اشاره به برگزاری دو برنامه ملی مسابقه عکاسی نگاه سرخ در سال 90 و 91 و کنگره خطبه های نور در سال 91، گفت: مسابقه ملی نگاه سرخ 3 در سال 93 و کنگره خطبه های نور 2 در سال 94 از سوی این کانون برگزار می شود.


مدیر کانون فرهنگی و هنری مسجد جامع گلشن گرگان خاطرنشان کرد: در برگزاری برنامه ها و فعالیت های فرهنگی و هنری از ظرفیت و پتانسیل آیت الله نورمفیدی، نماینده ولی فقیه در گلستان و امام جمعه گرگان و امام جماعت مسجد جامع گلشن نیز استفاده می شود.


کانون های مساجد خط مقدم مبارزه با تهاجم فرهنگی دشمن هستند
مهدی بیکی، مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد گلستان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهارداشت: کانون های مساجد به عنوان خط مقدم مبارزه با تهاجم فرهنگی در مقابل دشمن محسوب می شوند که باید از هر لحاظ به خصوص آموزش های مهم مدیریت فرهنگی و فراگیری مبانی دینی و تبلیغی مورد توجه قرار گیرند.


وی افزود: باید سیاست ها در اداره کانون ها به سمتی پیش رود که خود کانون از هر لحاظ مستقل باشد و علاوه بر مدیریت اقتصادی بتواند به وسیله یک کادر مجرب در تمام عرصه ها؛ خود را مدیریت کند و باعث رشد فرهنگی و نیروسازی شود.
 

بیکی تصریح کرد: سیاست تاسیس و شکل گیری کانون های تخصصی یکی از ناب ترین سیاست های مدیریت کانون ها در سطح کلان است که باید این سیاست هم مورد حمایت مالی و هم در بوته نقد قرار گیرد تا بتواند مسیر تکاملی را طی کند.
 

مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد گلستان ادامه داد: فضای مجازی یکی از حلقه های مفقوده در فعالیت های کانونی است که باید این برنامه بر اساس یک جنبش فراگیر در کانون ها اجرا شود و روزنه های فعالیت در این فضا مورد شناسایی قرار گیرد تا بر اساس آنها بتوان در تمام حوزه ها وارد شد و برنامه سازی مناسبی شکل داد.


وی خاطرنشان کرد: اندیشه شکل گیری کانون ها در کنار مساجد یک ایده بسیار خوبی است که می توان از آن به عنوان طرحی پویا، زنده و استاندارد در حوزه فرهنگ نام برد.

 


تجلیل از 80 فعال کانون های مساجد در 18 اسفند
وی با بیان اینکه در مراسم 18 اسفند امسال از 80 نفر از فعالان کانون های مساجد استان شامل؛ مدیران کانون ها، امامان جماعت، کتابداران تجلیل می شود، افزود: مراسم تجلیل از فعالان شرق استان (17 اسفند) در شهرستان مینودشت و تجلیل از فعالان کانون های غرب استان در روز دوشنبه (19 اسفند) در کانون گلشن گرگان برگزار می شود.


32 هزار نفر عضو کانونهای مساجد گلستان هستند
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد گلستان از فعالیت 320 کانون فرهنگی و هنری مسجد در این استان خبر داد و گفت: 32 هزار نفر عضو کانون های مساجد استان هستند و این کانون ها از لحاظ فعالیت به سه بخش کانون های فعال، نیمه فعال و غیر فعال تقسیم می شوند.

 

حدود 60 درصد کانون های فرهنگی و هنری استان روستایی است
بیکی خاطرنشان کرد: از این تعداد حدود 60 درصد کانون های فرهنگی و هنری استان را کانون های روستایی و 30 درصد را اهل سنت تشکیل می دهند.


وی با اشاره به فعالیت 18 کانون تخصصی در استان، گفت: این کانون های در بخش هایی همچون آی تی، ادبیات فارسی، سمعی و بصری، مراسم و فعالیت ها، عفاف و حجاب، پژوهش، ورزش و آموزش، کتابخانه ای و غیره فعالیت می کنند.


500 هزار تومان سرانه نقدی کانون های مساجد گلستان
بیکی، سرانه نقدی سالانه هر کانون فرهنگی و هنری را 500 هزار تومان بیان کرد و گفت: این سرانه بر اساس فعالیت های فرهنگی و هنری کانون ها پرداخت می شود.


وی در خصوص فعالیت های اوقات فراغت کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان در تابستان، افزود: در تابستان امسال بیش از 250 کانون فرهنگی و هنری مساجد استان برنامه اجرا کردند و برای فعالیت اوقات فراغت آنها 200 هزار تومان درنظر گرفته شد.

 


کانون های مساجد ملجا نسل نوجوان و جوان ما هستند
دکتر غلامرضا منتظری، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان نیز گفت: پیامبر عظیم الشان اسلام در نخستین روزهای آغازین امامت خویش اولین نهادی را که در گستره جهانی به وجود آورد، مسجد بود.


وی با بیان اینکه این اقدام پیامبر(ص) نشان از یک حرکت بزرگ فرهنگی است، افزود: در حقیقت پیامبر(ص) به همگان نشان داد که هر گونه تحول فکری و فرهنگی باید از پایگاهی به نام مسجد آغاز شود.


منتظری تصریح کرد: با شکل گیری مسجد ماموریت مساجد گوناگون شده و از مراسم صرفا عبادی به یک دانشگاه عمومی مبدل شده است.


مساجد مهمترین دانشگاه عمومی است
وی ادامه داد: وقتی در تمدن اسلامی سخن از دانشگاه های عمومی به میان می آید مهمترین دانشگاه عمومی مسجد قلمداد می شود و در مساجد هم از معارف، اخلاق و مباحث نظام مورد بحث و گفتگو قرار می گیرد.


مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان اظهارداشت: با پیروزی انقلاب دوباره مسجد به عنوان دومین پایگاه و سنگر برای شکل گیری حلقه های مبارزه و مکانی برای طرح و گفتگو در مقابل نظام ستمشاهی بود و اعلامیه های امام در مسجد به گوش مردم می رسید.


وی با بیان اینکه با پیروزی انقلاب باز هم مسجد جایگاه بالایی یافت، تاکید کرد: برای افزایش جایگاه مسجد باید جاذبه هایی را در مسجد افزایش داد.


منتظری افزود: با تدبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 71، کانون های فرهنگی و هنری مساجد به عنوان رکن تاثیرگذار در دل مسجد جای گرفتند و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف شد این جایگاه را شکل دهند.


نقش تحول آفرین کانون های مساجد در برنامه های فرهنگی و هنری
وی اضافه کرد: خوشبختانه با شکل گیری کانون های فرهنگی و هنری مساجد در کنار مساجد شاهد تحولات فرهنگی و هنری خوبی در مساجد کشور بودیم.


وی افزود: کانون های فرهنگی و هنری ملجا نسل نوجوان و جوان ما هستند و روی خوش نشان دادن یک اصل در نظام تربیتی ما است.


مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان گفت: اعتقاد ما بر این است که برای رسیدن به اهداف عالی انقلاب باید نگاه ما به مساجد معطوف شود.


باید برای حضور فعال جوانان در مساجد برنامه ریزی کرد
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان خاطرنشان کرد: مخاطبان کانون های فرهنگی و هنری عمدتا جوانانی با جاذبه و علاقمند هستند و باید برای حضور فعال جوانان برنامه ریزی کرد.


وی با بیان اینکه امروز عوامل بازدارنده جوانان در حوزه بین المللی فراوان است، افزود: آنان با قوی ترین امکانات و تجهیزات و جذاب ترین روش ها تلاش می کنند تا جوانان ما را دور کنند.


منتظری تاکید کرد: خانواده، مدارس و رسانه ها در بازدارندگی این عوامل نقش بسیاری دارند و باید به این مسئله به طور جد توجه کنند.

 

پایان پیام/

 

گزارش:ربابه کابلی

عکس: عقیل مهقانی

کد خبر 350474

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha