سیاست و سیاستمداران باید در خدمت علم و فناوری قرار گیرند

خبرگزاری شبستان: رییس‌جمهور با بیان اینکه اگر علم و پژوهش و فناوری در خدمت سیاست و سیاست‌مداران قرار گیرد نتیجه شومی دارد، گفت: سیاست و سیاست‌مداران باید در خدمت علم و فناوری باشند.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام حسن روحانی، رییس‌جمهور در مراسم بیست و هفتمین جشنواره بین‌المللی خوارزمی که از صبح امروز در سالن سران اجلاس برگزار شد، گفت: جشنواره رازی، فارابی و خوارزمی هر کدام نمادی از پیوند میان زنجیره دانش، پژوهش و فناوری است که در نهایت هدف‌اش توسعه علمی کشور است.

وی با بیان اینک ایران ما از دیرباز در مقاطعی آن زمانی که فرهنگ ایرانی و تمدن ایرانی را با اشتیاق فرهنگ و تمدن اسلامی را در آغوش می‌کشید و این دو در کنار هم افتخارات بزرگی را آفریدند، اظهار کرد: در قرن‌های چهارم، پنجم و ششم هجری شاهد تحولات بسیار شگرفی بودیم که خوارزمی‌ها، فارابی‌ها، ابن‌سیناها و بسیاری از اندیشمندان بزرگ توانستند دروازه علم و دانش را از این کشور بر روی جهانیان باز کنند.

وی ادامه داد: متاسفانه زمانی که علم، دانش و فناوری ایدئولوژیک شده است و قدرت‌های بزرگ علم و فناوری را برای قدرت و سلطه خود تلقی کرده‌اند و به دنبال توسعه انحصاری افتادند که از زمانی که اردوگاه شرق و غرب درست شد که امروز به دنبال انحصارطلبی علم هستند.

وی با بیان اینکه از دیدگاه اسلام زکات علم تعلیم و تعلم است، خاطرنشان کرد: ما علم را در اختیار دیگران قرار می‌دهیم، در آن دورانی که ایران اسلامی و اندیشمندان پرچم‌داران علم و دانش بودند بدون منت این دانش را در اختیار دیگر کشورها قرار می‌دادند.

وی ادامه داد: دنیای غرب در دوران رنسانس از نور علم و دانش ایران بهره می‌جست اما در دورانی که شرایط دگرگون شد کشورهای صنعتی علم را حق انحصاری خود دانستند.

روحانی افزود: تا جایی که دستگاه‌های جاسوسی بر خود اجازه می‌دهند اندیشمندان ما را ترور کنند تا توسعه و پیشرفت در کشور ما تحقق نیابد.

وی افزود: همه آنان می‌دانند علم هسته‌ای ایران در مسیر صلح‌آمیز است و هزاران ساعت آژانس در این کشور بررسی کرده و اعلام کرده‌اند هیچ علامتی برای انحراف از مسیر صلح‌آمیز به سمت نظامی تحقق پیدا نکرده است و فعالیت‌های ایران صرفا صلح‌آمیز است، بنابراین چه دلیلی دارد دانشمندان ما را ترور می‌کنند؟

رییس‌جمهور با بیان اینکه قرار بود زکات علم ترویج آن علم باشد، خاطرنشان کرد: در NPT امضا کردیم فناوری‌های صلح‌آمیز را در اختیار کشورهایی که این فناوری را ندارند، قرار می‌دهیم اما امضای خود را زیر پا گذاشتیم.

روحانی با بیان اینکه از زمانی که کشور ایران افول علمی پیدا کرد و سلطه‌گران و دیکتاتوران در کشور مسلط شدند علم و فناوری رشد نکرد، اظهار کرد: ما دست نیاز را در آن دوران به سمت دیگران دراز کردیم اما آنان آن مقداری که به مصلحت خود می‌دانستند در اختیار ما گذاشتند که دوران ایستادگی ما بود.

وی ادامه داد: خوشبختانه با انقلاب اسلامی دوران احیا در زمینه علم و پژوهش در کشور به وجود آمد چرا که علم و دانش زمانی رشد می‌کند که حکومت، مردم‌سالار و آزاد باشد و دیگر استبداد و اختناق خصوصا در جامعه علمی نباشد.

وی با بیان اینکه در آینده کشور شاهد یک حرکت به سمت جلو خواهد بود، خاطرنشان کرد: امروز نیاز به تحرک ویژه داریم و در شرایطی هستیم که باید فضای ارتباط علمی با جهان برقرار شود و یکی از پیام‌های این جشنواره ارتباط علمی و فناورانه بین ایران و دیگر کشورها است.

روحانی با بیان اینکه در یک فضای ارتباط جهانی و بین‌المللی می‌توانیم سرعت را در مسیر علم و دانش بیشتر کنیم، تصریح کرد: ما توانستیم در شرایط فشار و تحریم به فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای دست یابیم و رادیو دارو تولید کنیم و اگر شرایط بازتر باشد، تحرک و رشد علمی سرعت پیدا می‌کند.

وی با بیان اینکه جشنواره خوارزمی باید عدالت علمی را مدنظر قرار دهد، تصریح کرد: عدالت علمی بین تهران و استان‌ها، بین استان‌ها و شهرستان‌ها، بین زن و مرد و بین اقوام مختلف را رعایت کنند.

رییس‌جمهور ادامه داد: باید زمینه علمی و رشد مدیریتی را برای دختران دانش‌پژوه، زنان جامعه که فرهیختگان ما هستند و همه اقوام و اقلیت‌ها باز کنیم.

وی با تأکید بر این نکته دنیای علم و دانش و علم و فناوری دنیای وسیعی دارد، تصریح کرد: البته باید حلقه‌های مفقوده را بهم متصل کنیم تا مقاله تبدیل به ثروت شود.

وی با بیان اینکه مقاله و تحقیق همواره زیبا است، اظهار کرد: اما مقاله به تنهایی همانند گلی است که پشت شیشه می‌ماند و کسی از عطر آن استفاده نمی‌کند، بنابراین مقاله باید تبدیل به محصول تجاری شود.

وی با تاکید بر اینکه باید حلقه‌های مفقوده را ترمیم کنیم، اظهار کرد: باید فضای لازم را در این زمینه ایجاد کنیم.

وی با تأکید بر اینکه رشد کشور در سایه فناوری امکان‌پذیر است، خاطرنشان کرد: البته این مسئله در شرایطی امکان‌پذیر است که همه حلقه‌های مفقوده به‌هم متصل شوند.

روحانی با بیان اینکه این جمله بنده را توهین تلقی نکنید، اظهار کر: بیاییم در فضای گمنامی به فکر نام‌آوری ایران و ایرانیان باشیم البته نام‌آوری فرد هم اشکالی ندارد اما باید از خود بگذریم و به فکر ایران و سرزمین‌مان باشیم چرا که اگر ایران سرافراز شود 77 میلیون نفر احساس سرافرازی می‌کنند.

روحانی با بیان اینکه ما برای توسعه و سربلندی نیاز به پژوهش، فناوری، ابتکار و اختراع داریم، اظهار کرد: در این زمینه باید شرکت‌های دانش‌بنیان تکیه‌گاه باشند.

رییس‌جمهور با بیان اینکه امیدوارم بعد از یک سال آمار خوشحال‌کننده‌ای از رشد علمی را به مردم بدهم، تصریح کرد: علم و فناوری دنیای وسیعی دارد و اولویت‌بندی آن برای کشور یک ضرورت محسوب می‌شود.

روحانی با بیان اینکه علم و فناوری را باید ضرورتی برای نیازهای فوری جامعه بدانیم، عنوان کرد: کشور ما در یک شرایط اقلیمی خاص قرار دارد و ما نیاز به آب داریم و با کمبود آب مواجه هستیم و همچنین مسئله محیط زیست به‌ویژه برای کلان‌شهرها یک معضل به حساب می‌آید، بنابراین ضرورت دارد تحقیقات را در این مسیر قرار دهیم.

وی با بیان اینکه این دولت معتقد است اداره‌کنندگان واقعی کشور باید عالمان و فرهیختگان باشند، اظهار کرد: اقتصاد و سیاست باید در مسیری که صاحب‌نظران توصیه می‌کنند، قرار گیرد و تنها دولت باید برای نخبگان و اندیشمندان بسترسازی کند.

وی افزود: اگر بنا باشد علم و پژوهش و فناوری در خدمت سیاست و سیاست‌مداران قرار گیرد نتیجه شومی را دربر خواهد داشت، بنابراین باید سیاست و سیاست‌مداران در خدمت علم و فناوری قرار گیرند.

روحانی با ابراز تأسف از اینکه تحقیقات و فناوری و علم در کشور در مشت دولت است، بیان کرد: بخش‌های خصوصی و مردم‌نهاد باید به صحنه بیایند، آنها می‌توانند علم و دانش و فناوری را شکوفا کنند و باید علم در اختیار اساتید، انجمن‌های علمی، بزرگان علم و فناوری باشد و نباید در اختیار یک کارمند دولت باشد چرا که کارمند دولت نمی‌تواند هدایت‌گر مسیر علم و فرهنگ و دانش و پژوهش باشد.

وی با بیان اینکه بدون عقلانیت، علم و اندیشه نمی‌توانیم کشور را در مسیر تعالی واقعی قرار دهیم، خاطرنشان کرد: باید بسترهای لازم را در این راستا فراهم کرد و دولت باید این زمینه را برای ایرانیان و همه کسانی که علاقه‌مند هستند در این کشور با سرمایه، تخصص و فناوری خود حضور یابند، ایجاد کند تا نیازهای واقعی جامعه حل شود.

وی با بیان اینکه در بخش تحقیقات با کمبود منابع روبرو هستیم، تصریح کرد: باید این مسئله جبران شود و نباید خود را با سال‌های گذشته مقایسه کنیم بلکه باید با دنیای پیشرفته امروز مقایسه نماییم.

وی با تاکید بر ارتباط بین دانشگاه، تولید و مراکز تحقیقاتی بیان کرد: دانشگاه و مراکز پژوهشی و صنعتی ما باید در کنار هم قرار گیرند و باید فضایی به وجود آید تا کشاورز، صنعتگر و تولیدکننده احساس کند بدون ارتباط با مراکز تحقیقاتی فعالیت‌اش عقب می‌ماند.

پایان پیام/
 

کد خبر 348626

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha