به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، نشست خبری سیزدهمین جشنواره شهید حبیب غنیپور در بخش نوجوان، دوشنبه 5 اسفندماه با حضور داوران این جایزه در خبرگزاری فارس برگزار شد.
«علی اصغر جعفریان» داور بخش نوجوان سیزدهمین جشنواره ادبی شهید غنی پور با اشاره به تفاوت این جشنواره با دیگر جشنواره ها، گفت: کسانی که در جشنواره شهید غنی پور حضور دارند بدون هیچ چشم داشت مالی فعالیت میکنند. در واقع آنها تنها برای زنده نگه داشتن یاد شهید غنی پور و خدمت به ادبیات کشور در این جشنواره حضور دارند.
شناخت نویسندگان ما نسبت به نوجوانان شناخت عمیق و خوبی نیست
وی در بخش دیگری از سخنانش به مظلومیت ادبیات نوجوان در کشور اشاره کرد و افزود: نوجوانان در جامعه ما نسبت به سایر افراد جامعه مظلوم اند و این مظلومیت از مدارس شروع شده و تا خانواده و حوزه ادبیات هم ادامه دارد. به عبارت دیگر نسل نوجوان در کشور ما دیده نمی شوند و این در حالی است که بیش از 10 میلیون نوجوان در کشور داریم. متاسفانه نویسندگان ما کمتر به قشر نوجوان می پردازند و از این موضوع نارحتم. نوجوانی سن تولد مجدد است و نوجوانان در این سن طالب شناخت عمیق تر از اطراف خود هستند و قطعا باید به این نیاز نوجوانان پاسخ دهیم.
جعفریان با بیان اینکه نوجوانان دوست دارند با خواندن کتاب با پیرامون خود بیشتر آشنا شوند، خاطرنشان کرد: متاسفانه ما به این نیاز نوجوانان کم توجه هستیم. با اطلاعاتی که درباره کتابهای منتشر شده در سال 91 به دست آوردم، متوجه شدم که شناخت نویسندگان ما نسبت به نوجوانان شناخت عمیق و خوبی نیست و نویسندگان خود را مختص به چند موضوع خاص درباره نوجوانان کردهاند و رمانهایی که با ویژگیهای نوجوانان همخوانی داشته باشد، کمتر میبینیم.
در جشنواره غنی پور به دنبال آثاری با تفکر مسجدی و بسیجی هستیم
وی با تاکید بر اینکه در این جشنواره به دنبال آثاری هستیم که تفکر مسجدی، مردمی و بسیجی در آن وجود داشته باشد، گفت: تصورمان این است که آثاری که جنبه فانتزی، تخیلی و جادویی دارد جزو سلیقهها و معیارهای این جشنواره قرار ندارد؛ البته به سلایق مختلف در آثار احترام میگذاریم ولی پایبند معیارهای جشنواره هستیم. در انتخاب آثار به مسائل فنی و تکنیکی هم توجه می کنیم ولی مسئله مهم برای ما هدف نویسنده از نوشتن کتاب است.
نویسندگان بر اساس نیاز نوجوانان دست به قلم شوند
داور بخش نوجوان سیزدهمین جشنواره ادبی شهید غنی پور تشریح کرد: نویسندهای که میخواهد در حوزه نوجوان کتاب بنویسد، در درجه اول باید شناخت درستی از این قشر داشته باشد و بر اساس نیازهای نوجوان دست به قلم شود. متاسفانه تعریف روشن و کاملی از روانشناسی نوجوان در کشورمان وجود ندارد؛ در حالی که در وهله اول باید نویسنده به شناخت عمیقی از نوجوان دست یابد و بعد شروع به نوشتن کتابی برای آنها کند. در انتخاب آثار این جشنواره به سلامت و هویت ایرانی آنها توجه کرده ایم، چون داوران این جشنواره خودشان کتاب شناس هستند، برای صرفه جویی در هزینه و وقت خرید کتاب ها هم به ما واگذار شد؛ البته داوران موظف بودند که تمام کتابهایی را که در سال 91 منتشر شده را مورد بررسی قرار دهند.
عدم معرفی قهرمان و اسوه در داستان نوجوان؛ خلأ موجود در ادبیات نوجوان
وی با اشاره به خلاءهای موجود در آثار نوجوانان گفت: عدم معرفی اسوه و قهرمان پروری برای نوجوان یکی از اصلی ترین خلاءهای این آثار هستند؛ در حالی که کشورهای دیگر خودشان قهرمان سازی می کنند و ما با وجود قهرمان های نوجوانی که در دوران دفاع مقدس داریم، نتوانستیم آنها را به الگویی برای نوجوانان تبدیل کنیم. کتابهایی که نویسندگان برای نوجوانان مینویسند، به گونهای است که گویی برای نوجوانی نسل خودشان دست به قلم شدهاند نه نسل جدید.
پایان پیام/
نظر شما