خبرگزاری شبستان// چهارمحال و بختیاری
پسرکان آفتاب سوخته جنوبی، کنار ساحل آرام خلیج چه کودکانه بازی می کنند و آفتاب داغ تابستان چه معصومانه بر تن عریان آنان شلاق می زند ولی در این میان گوش هیچ یک از آنان به این گرمای طاقت فرسا بدهکار نیست، صدای زیبای موج لالایی موزونی را به گوش ساحل نشینان نجوا می کند.
کنار ساحل که قدم بزنی و به خلیج نگاه کنی تا چشم کار می کند آب است و آبی موج، چه زیباست هنگام غروب که دریا، خورشید را چون گویی آتشین قورت می دهد تا فردا صبح، زمان آبستن چه رویداد جدیدی برای این خلیج آرام باشد!
پهنای آب، آدم را به فکر وا می دارد که این آب از کجا آمده است یا شاید ما از کجا آمده ایم که همسایه این نعمت عظیم الهی باشیم؟ اینجا که انگار تکه ای از بهشت خداست که دستان ملائک آن را به سرزمین حماسه و ایمان دوخته باشند، سرزمینی که آسمانی دارد به قدر پرواز مرغان دریایی وسیع و مردمی پرتلاش و غیور به قدر قلب قناری پرتپش و مغرور.
هروقت اسم دریا و خلیج می آید بی اختیار یادم به درس ادبیات فارسی می افتد و شعری که می گفت: «به مغرب سینه مالان قرص خورشید/ نهان می گشت پشت کوهساران/ فرو می ریخت گردی زعفران رنگ/ به روی نیزه ها و نیزه داران» و به خصوص بندهای پایانی که می گفت: « به پاس هر وجب خاکی از این ملک، خدا داند چه افسرها که رفته!»
« تا آنجایی که کتاب های تاریخی در حافظه خود ثبت کرده اند، نام این عروس زیبا از دیرباز تا کنون خلیج فارس بوده است. خلیج فارس اصلیترین نام و نامی است بر جای مانده از کهنترین منابع، زیرا از سدههای پیش از میلاد سر بر آوردهاست و با پارس و فارس - نام سرزمین ملت ایران - گره خوردهاست.
در سالهای اخیر و به ویژه از دهه شصت میلادی به این سو، نام جعلی خلیج عربی نیز در برخی منابع تحت حمایت بیشینه دولتهای عربی و گاه غیر عربی به گونهای فزاینده در حال رقابت با نام خلیج فارس است، این امر خشم ایرانیان سراسر جهان را برانگیخته و باعث پدیداری نام «خلیج همیشگی فارس» از سوی ایرانیان شده است.
تا کنون کارهایی برای مقابله با این جعلی سازی صورت گرفته از جمله صادر شدن دو قطعنامه در سازمان ملل متحد در زمان حکومت «محمد رضا شاه پهلوی» برای پاسداری از نام خلیج فارس یا Persian Gulf و یا برگزاری جام خلیج فارس و چندین نام گذاری و تهیهٔ نقشه و اسناد و کتب جغرافیایی در حال حاضر با نام درست. در پی استعلام از وزارت امورخارجه بریتانیا درباره نام این آبراه، ایشان به صراحت نام خلیج فارس را صحیح دانسته اند. (1)»
سازمان ملل متحد در موقعیتهای مختلف تنها از عنوان «خلیج فارس» به عنوان تنها نام رسمی و استاندارد برای این آب استفاده کرده و برپایه اسنادی که از «هکاتائوس»، مورخ یونانی (۴۷۲ تا ۵۰۹ پیش از میلاد) به دست آمده عنوان «خلیج عربی» را برای «دریای سرخ» به رسمیت شناخته است.
در حقیقت براساس اسنادی که سازمان ملل در استفاده از «خلیج عربی« برای «دریای سرخ» به آنها استناد میکند، این مورخ برجسته یونانی مکان دقیق خلیج فارس و خلیج عربی را نشان داده و توضیح می دهد که خلیج عربی همان دریای سرخ است.
همچنین «هردوت» مورخ بزرگ یونانی (۴۲۵ تا ۴۸۴ قبل از میلا) نیز دریای سرخ را با نام «خلیج عربی» معرفی کرده است.
با وجود تمام اسناد معتبر و رسمی موجود در خصوص «خلیج فارس» در سالهای اخیر بارها در سایتهای به ظاهر معتبر از عنوان جعلی «خلیج عربی» استفاده شده است، گرچه در برابر اسناد معتبر تاریخی و فشار افکار عمومی به سرعت مجبور به اصلاح خطای خود شدهاند.
حاکمیت مطلق و بی قید و شرط انام «خلیج فارس» بر گستره آبهای نیلگون این خلیج که به وسعت ۲۵۱ هزار کیلومتر مربع از طرف شرق از راه تنگه هرمز و از طرف غرب به اروند رود متصل میشود همان اعتقاد قلبی است که هر ایرانی همواره با خود دارد.
خلیج فارس به طول ۹۸۹ کیلومتر ایران را از عربستان سعودی جدا میکند،حداکثر عمق این آب ۹۰ متر و متوسط عمق آن ۵۰ متر است.
زمین شناسان معتقدند که در حدود پانصدهزار سال پیش، صورت نخستین خلیج فارس در کنار دشتهای جنوبی ایران تشکیل شد و به مرور زمان، بر اثر تغییر و تحول در ساختار درونی و بیرونی زمین، شکل ثابت کنونی خود را یافت.
این خلیج توسط تنگه هرمز به دریای عمان و از طریق آن به دریاهای آزاد مرتبط است. جزایر مهم آن عبارتاند از: قشم، بحرین، کیش، خارک، ابوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک و لاوان که تمامی آنها به جز قسمتی ازبحرین به ایران تعلق دارد.
خلیج فارس و سواحل آن معادن سرشار نفت و گاز دارد و مسیر انتقال نفت کشورهای ایران، عراق، کویت، عربستان و امارات متحده عربی است، و به همین سبب، منطقهای مهم و راهبردی به شمار میآید.
بندرهای مهمی در حاشیه خلیج فارس وجود دارد که از آنها میتوان بندرعباس، بوشهر، بندرلنگه و بندر ماهشهر در ایران، و شارجه، دوبی و ابوظبی را در امارات متحده عربی و بندر بصره در عراق را نام برد.
یکی از اقدامات مهمی که در خصوص اثبات حقانیت «خلیج فارس» در حال انجام است می توان به تهیه دانشنامه «خلیج فارس» اشاره کرد که قرار است به مدت ۴ سال در ۸ جلد تالیف شود.
این دانشنامه به بررسی خلیج فارس از جنبه های تاریخی، جغرافیایی، زمین شناسی، اکولوژی، سیاسی، صنعتی، کشاورزی، جمعیت شناسی و جامعه شناسی می پردازد.
۱۰ اردیبهشت به عنوان روز «خلیج فارس» نامگذاری شده است و این روز هم یکی از همان روزهای ملی ایرانیان است که با طلوع سپیده دم احساس غرور ایرانی بودن و موج خودجوش دفاع از میهن قلب و روح هر ایرانی مومن و میهن دوستی را تسخیر می کند و بی اختیار او را وا می دارد که بگوید:« چو ایران نباشد، تن من مباد»
(1) منبع: سایت ویکی پدیا
پایان پیام/
نظر شما