به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزار ی شبستان، برنامه «فصل نو» کاری از شبکه قرآن و معارف سیما، چهارشنبه شب، 30 بهمن ماه با موضوع «بررسی بودجه قرآنی سال 1392» با حضور حجت الاسلام و المسلمین سید علی طاهری،سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به عنوان مهمان حاضر در استودیو و حجت الاسلام و المسلمین «سید رضا اکرمی»، رییس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری و «علی اصغر عبداللهی»، معاون امور مجلس شورای عالی انقلاب فرهنگی به صورت تلفنی صورت تلفنی به بحث در مورد موضوع برنامه پرداختند.
بر پایه این گزارش در ابتدا «هادی ربیعی»، مجری برنامه «فصل نو» به طرح سوال پیامکی بر این مبنا پرداخت که :علت تخصیص نیافتن کامل بودجه قرآنی را در سال های اخیر چه می دانید؟
وی گزینه های پیگیری نکردن موثر نهادها و جامعه قرآنی، حمایت نکردن مجلس شورای اسلامی،کم توجهی دولت ها را به عنوان گزینه های پاسخ این سوال طرح کرد.
اما در ادامه حجت الاسلام و المسلمین «سید علی طاهری» سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی درباره عدم تخصیص کامل بودجه قرآنی در سال های اخیر اظهار کرد: شاید فراتر از بودجه قرآنی بگوییم بودجه فرهنگی چینن شرایطی دارد، به نظرم دوستان ما در دولت و نه فقط این دولت بلکه دولت های گذشته باید عنایت بیشتری نسبت به فعالیت های قرآنی داشته باشند چراکه انتظار ما از دولت هایی که در راس آنها افراد فرهیخته و علاقه مند به ارزش های اسلامی و فرهنگی هستند انتظار بیش از این است و اتفاقا اخیرا دیداری با دکتر روحانی داشتیم این نکته را به ایشان عنوان کردم که در حال حاضر انتظار مردم به ویژه از شما که در کسوت مقدس روحانیت هستید بیشتر از روسای جمهوری است که در این لباس نیستند.
وی ادامه داد: شاید اگر زمانی که تخصیص بودجه کم است اطلاع رسانی دقیق و به موقع به مجلس شود موثر باشد، من در همین چهار پنج روز اخیر متوجه شدم که بحث تخصیص بودجه قرآنی بسیار پایین است و شاید اگر در بخش های مختلف زودتر اطلاع رسانی می کردند ما می توانستیم پیگیری کنیم،البته شاید در دولت نیز همین عدم پیگیری ها سبب شود تا با توجه به اشتغالاتی که در دولت وجود دارد کم توجه شوند.
طاهری گفت: در چند روز اخیر گفت وگویی با معاون برنامه ریزی رییس جمهوری داشتم و تقاضا کردیم تا وقتی را اختصاص دهند تا به همراه تعدادی از مسوولان فعالیت های قرآنی برویم و در مورد افزایش تخصیص بودجه صحبت کنیم، اما به طور کلی معتقدم باید نگاه کسانی که در بحث بودجه دست اندر کار هستند چه در زمان تصویب در مجلس و چه زمان برنامه ریزی در دولت و چه زمان تخصیص به فعالیت فرهنگی و به ویژه فعالیت قرآنی توجه بیشتری داشته باشند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی درباره مشکل بودجه 93 و عدم تایید شورای نگهبان گفت: بخشی در بودجه 93 با عنوان تبصره هدفمندی یارانه مطرح شد که این تبصره پیشنهادی بود که در تلفیق نیز تصویب شده بود اما در جلسه علنی رای نیاورد و پیشنهادی جایگزین مطرح شد که باید هدفمندی یارانه ها ازپایان خرداد93 باشد که این درآمد بودجه را دچار نقصان می کرد چون هدفمندی بخشی از بودجه را تامین می کند لذا شورای نگهبان نیز بررسی کرد و همین اشکال را گرفت که اگر تبصره هدفمندی از تیرماه اجرا شود بودجه در سه ماه اول دچار نقصان می شود و برگشت مجلس و پیشنهاد جدیدی با تفاوتی در درآمد مصوب شد.
طاهری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اشکال شورای نگهبان شامل بودجه های فرهنگی می شد یا خیر، اظهار کرد: چون در هدفمندی بودجه ای برای فعالیت فرهنگی به آن معنا در نظر گرفته نشده است ارتباطی به این مساله نداشت.
وی همچینن در پاسخ به پرسش دیگری درباره عدم تخصیص بودجه مصوب مجلس شورای اسلامی توسط دولت به ویژه در سال 92 اظهار کرد: بحث عدم تخصیص فقط مخصوص دستگاه های فرهنگی نیست و همه دستگاهها با این مشکل رو به رو هستند، در حالت طبیعی به علت مشکلاتی که کشور در بحث درآمد دارد معمولا می گویند حدود 70 درصد را تخصیص می دهیم اما در بودجه فرهنگی حتی 70 درصد هم نیست و برای مثال در سال 92 سیصد میلیارد در جداول و سیصد میلیارد نیز بنا بود از درآمد شرکت ها به جز فصول یک وشش که بحث هزینه ها و دستمزد است برای فعالیت های قرآنی اختصاص داده شود اما متاسفانه تا الان تنها 15 میلیارد تومان ارائه شده است، یعنی از آن 600 میلیارد مبلغ کمی محقق شده است و توضیح آقایان دولت این است که سیصد میلیاردی که از شرکت هاست در قانون آمده که به شرکت ها اجازه داده می شود که این مقدار درصد از درآمدها را برای فعالیت های قرآنی بگذارند لذا چون اجازه داده شده قابل وصول نیست.
نماینده مردم گرگان تصریح کرد: البته این حرف اشکال قانونی دارد، ما وقتی در مجلس تلاش می کنیم اجازه ها را تبدیل به تکلیف کنیم اقایان دولت می گویند اجازه معنای حقوقی اش این است که دستگاهی می خواهد کاری کند مجاز نیست ما اجازه می دهیم پس باید انجام دهند، یعنی آنها موقع این مساله به ما می گویند اجازه یعنی تکلیف اما وقتی محقق نمی شود و می گوییم چرا محقق نشده می گویند اجازه بود لذا نمی توانستیم تکلیف کنیم لذا این نقص حقوقی باید برطرف شود یا حداقل موجب می شود ما در مجلس مرتب این اجازه ها را حذف و تکلیف کنیم.
وی ادامه داد: اگر فرض بگیریم که حرف دوستان در دولت درست باشد و آن سیصد میلیارد اجازه است و نمی توان شرکت ها را مکلف به پرداخت کنیم اما آن سیصد میلیارد بقیه اگر پنجاه درصد هم اختصاص داده می شد مبلغ 150 میلیارد می شد، لذا اگر حرف شان درست باشد که سیصد میلیارد می توانستند بدهند وقتی چنین نمی شود تنها مبلغ 15 میلیارد اختصاص می یابد و مبلغ در اختیار شورای توسعه قرار گرفته و واقعا شورا مانده چه کند، یعنی شورای توسعه در حال برنامه ریزی است اما فرض کنید در سال های گذشته بحث اجازه نبود و در جداول اعتباری این مبلغ گذاشته شد و 196 میلیارد آن محقق شد.
حجت الاسلان طاهری با بیان اینکه از موفقیت های فرهنگی در سال های اخیر شکل گیری شورای توسعه فعالیت های قرآنی است،تصریح کرد: این شورا خود زیر مجموعه شورای عالی انقلاب فرهنگی است که از طرف مجلس نیز حداقل دو نفر در این شورا حضور دارند؛ همچنین زمان تخصیص در این شورا حداقل سه وزیر از دولت حضور دارند که شامل وزیر آموزش وپروش و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزیر علوم می شود که این سه وزیر نیز رییس سه کارگروه هستند.
نماینده مردم گرگان گفت: این کارگروه ها کمیسون های زیرمجموعه دارد که جلسات متعددی داشتند و بودجه در سال 91 تقسیم و توزیع شد،اما در سال 92 یک مرتبه بودجه را از 196 میلیارد به 15 میلیارد آوردند که با فعالیت در بخش فرهنگی به جز آن بخش که فعالیت مردمی انجام می شود کار عملا قفل خواهد شد.
وی درباره تقسیم بندی این بودجه پانزده میلیاردی گفت: در قانون ذکر شده است که بودجه مصوب قرآنی باید از طریق شورای توسعه فعالیت های قرآنی باشد و مجلس ناظر است و دستگاه های نظارتی دیگر نیز نظارت دارند و سه وزارت خانه و تمام دستگاه های قرآنی حضور دارند البته فردی که از مجل حضور دارد ناظر نیست و به عنوان عضو تصمیم گیر در شورا حضور دارد و شورای توسعه ماهی یکبار یا دوماه یکبار تشکیل می شود و در ابتدای جلسه فعالیت های قبلی دستگاه ها ارایه و بعد مصوبات جدید مطرح می شود.
وی درمورد عدم اختصاص بودجه به شبکه قرآن و معارف سیما و تعطیل شدن بسیاری از برنامه های این شبکه گفت: ما نیز گله داریم که شورا با این پانزده چه کند، دوماه است که دارند برنامه ریزی می کنند در شرایطی که بودجه کمتر از یک دهم گذشته شده است و مانده اند که چگونه تقسیم و توزیع کنند لذا انتظار ما این است که امسال اولا این پانزده میلیارد حداقل به 100میلیارد برسد یعنی در همین یک ماه باقی مانده چون بالاخره اگر کار فرهنگی مهم است باید توجه شود،در فرمایشات رهبری نیز هست که برای حل مشکلات ممکلت راه حل پناه بردن به قرآن است.
طاهری ادامه داد: ما چون ناظر هستیم و وظیفه نظارتی داریم پیگیر هستیم تا جلسه با دوستان مان در دولت داشته باشیم و این مصوبه را مطالبه کنیم و به هر میزان که امسال بودجه را افزایش دهند غنیمت است و ما انتظار داریم که سال 93 تخصیص به 90 درصد برسد.
این نماینده مجلس درباره سازو کار تصویب در مجلس شورای اسلامی گفت: اگر به سایر دستگاه های کشور از جمله دستگاه قرآنی بیست درصد اختصاص دادند ما اعتراضی نداریم چون به همه دستگاه ها این مقدار را ارایه می کردند اما گاهی این بودجه می شود یک بیستم، بالاخره از کاری قرآنی چه کاری مهم تر است، وقتی فعالیت قرآنی را ریشه حل همه مشکلات ببینیم اهمیت دارد، البته من نمی گویم دوستان دولت اعتقاد به این مساله ندارند بلکه می گویم توجه ندارند لذا انتظار داریمه که اگر بودجه بیشتر تخصیص داده نمی شود برابر باشد.
طاهری ادامه داد: گاهی همین نگاه در برخی دولت های قبل بود، یعنی وقتی گفته می شد چرا به کار فرهنگی نمی پردازید می گفتند کار فرهنگی وظیفه حوزه های علمیه و متدینین است، اما وقتی به قرآن مراجعه می کنیم می بینیم که علاوه بر وجود وظایف فردی این مهم وظیفه حکومت است.
وی افزود:امروز مرکز پژوهش های مسجد آماری را ارایه داد و گفت اگر بخواهیم برای هر هزار نفر یک مسجد داشته باشیم الان باید ده هزار مسجد در کشور تاسیس شود یعنی حداقل به این تعداد نیاز داریم، واقعا مردم ما که طبقه متوسط به پایین هستند آیا توان دارند که این مساجد را بسازند بنابراین تکلیف نظام است، لذا در بحث قرآن نیز که به عنوان ریشه همه فعالیت های فرهنگی طبیعی است نظام وظیفه دارد البته در دولت های مختلف بودجه بوده است اما بحث ما الان در رابطه با تخصیص است و انتظار داریم که در این حوزه عنایت بیشتری باشد.
وی گفت: قبل از شکل گیری شورای توسعه فعالیت قرآن هر دستگاه باید مستقلا پاسخ می داد، مجلس هم هرسال قبل از بررسی بودجه سال آینده دستگاه ها را دعوت و گزارش عملکردشان را می گرفت، اما بعد از شکل گیری شورای توسعه فعالیت های قرآن طبیعتا این کار به صورت مستقل دارد انجام می شود و برنامه ریزی متمرکز صورت می گیرد و تعین تکلیف هر دستگاه انجام می شود،الان نیز در شورا چنین است.
در ادامه مجری برنامه گفت: یکبار در خدمت یکی از اعضای کمیسون تلفیق و خانم لاله افتخاری بودیم، هر دو بزرگوار می گفتند که در مجلس تخصیص بوده فرهنگ در مجلس در اولویت آخر است، چه تحلیلی دارید؟
وی در پاسخ گفت: این گله را من نیز می خواستم بگویم،امسال که بحث هدفمندی آمد در کمیسیون فرهنگی مصوب کردیم که نیم درصد از اعتباراتی که حاصل هدفمندی است برای کار فرهنگی ویژه هدفمندی بیاید، مثلا در بحث هدفمندی می گوییم مصرف باید بهینه باشد، به طبع این مهم از طریق فرهنگ سازی ممکن می شود، اما این مساله در کمیسون تلفیق رای نیاورد و طبیعتا در صحن نیز مطرح نشد.
طاهری عنوان کرد: فکر می کنم مردم ما نیز باید مطالبات فرهنگی شان را از نمایندگان بیشتر کنند، ما در جلساتی که محضر مردم می رسیم چه در جلسات عمومی و چه در ملاقات ها شاید یک درصد از مردم هم خواسته فرهنگی ندارند، البته دغدغه ها زیاد است و مشکل اشتغال دغدغه اول ممکلت است،اما وقتی مردم متدین ما این چنین در عاشورا و ماه رمضان و شب های قدر شیفته مراسم معنوی هستند از مسوولین یکبار مطالبه کنند و بگوید شما که می روی مجلس و دکترای اقتصاد هم داری برای کار فرهنگی می خواهی چه کنی؟ لذا اگر خواست عمومی شود قطعا کمک می کند، واقعیت این استکه در عمل هرجا بودجه کم می اید از فرهنگ می زنند.
وی ادامه داد: طبیعتا اگر دستگاه های فرهنگی اعتبار لازم را داشته باشد و بعد در زمینه تبلیغ مناسب برای اصلاح فرهنگ عمومی تلاش نکنند ما می توانیم مطالبه کنیم که چرا نشده است ،لذا دستگاه ها در حدی که بودجه دست شان می رسد وظیفه دارند ما نیز مطالبه داریم اما واقعا دست شان بسته است.
طاهری گفت: بعضا در امور ظاهری نیز از برخی کشورهای اسلامی نیز عقب تر هستیم، نمی خواهیم بگوییم که تلاش نکردیم اما جایگاهی که نظام اسلامی در دنیای اسلام دارد اهمیت دارد، آیا شایسته است که اینگونه به بودجه فرهنگی توجه شود، نکته بعد کشورهایی است که با فرهنگ ما مقالبه می کنند مثل آمریکا، آیا در آمریکا بودجه ای که برای تبلیغ فرهنگ غرب می گذارند کم می شود؟ الان در آمریکا اختیار بودجه فرهنگی در دست اوباما است و کسی حق دخالت ندارد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: واقعا اینجا تاکیداتی که حضرت امام و تاکیداتی که هرساله به مناسبت های خاص رهبری در بحث فرهنگی داشتند را ببینیم حقیقتا جای گله دارد که چرا با همه این تاکیداتی که می شود در مقام عمل اعتبارات دچار مشکل هستند.
گفتنی است نتیجه سوال پیامکی برنامه به ترتیب 15درصد نهادها، 30 درصد مجلس و 55 درصد دولت ها از سوی مردم انتخاب و عنوان شد.
پایان پیام/
نظر شما