«آزادی»؛ مقوله ضروری برای بالارفتن سطح محتوای کتاب‌ها

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در آیین پایانی جایزه کتاب سال گفت: اگر بخواهیم سطج محتوای کتاب‌های جامعه بالا برود یکی از زمینه‌های ضروری آن است که فضا آزاد باشد.

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات شبستان، آیت‌الله علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی در مراسم اهدای جایزه کتاب سال ضمن تبریک به برگزیدگان این جایزه و برگزیدگان آثار شایسته تقدیر گفت: برخلاف آنچه که تصور می‌شد این بود که با وجود پیشرفت‌ها، کتاب جایگاه خود را از دست خواهد داد و سایت‌ها اطلاعات را در محفظه کوچک نگاه خواهند داشت اما کتاب هنوز جایگاه خودش را حفظ کرده است.

وی اضافه کرد: کار کتاب باید همراه با تاریخ بشر باشد زیرا مبدأ نوشتن آموزش الهی بود و پیامبران بدون استثنا صاحب کتاب بودند و آخرین کتاب آسمانی که متعلق به ماست بیش از هر کتاب دیگری به نوشتن و تعلیم و تربیت تاکید دارد.

وی اضافه کرد: قرآن در ابتدای سوره بقره می‌گوید ذلک کتاب لا ریب فیه و این عظمت نوشتن را یادآور می‌شود.

وی ادامه داد: بعد از آفرینش آنچه که بر همه چیز مقدم است این است که آفریده‌ها باید دست به قلم ببرند و آیات قرآن بر این امر استدلال می‌کند زیرا اسلام با این هدف که انسان عاقل و خردمند تحویل جامعه دهد، آمده است.

رییس شورای تشخیص مصلحت نظام سپس خاطرنشان کرد: تعلیم و تعلم صفات لازمه برای اندیشه است و نشان می‌دهد قرآن به دنبال چیست و در اینجا بحث اساسی من برای کتاب است مخصوصا برای همایش کتاب سال این است که اگر بخواهیم محتوای کتاب‌های جامعه ما بالا برود زمینه ضروری آن این است که فضای جامعه آزاد باشد، هر انسانی حق دارد آزاداندیش باشد. ممکن است نتواند در فضایی بخصوص اندیشه خود را ابراز کند اما آزاداندیشی حق هر انسانی است.

وی با بیان اینکه خداوند می‌خواست انسان‌ها به همان صورت مومن به واقعیات حقیقی بار بیایند، گفت: باید از افکار اندیشمندان خود استفاده کنیم؛ خداوند انسان را مختار آفریده است بنابراین نباید هیچ وسیله‌ای را به کار گرفت که آزادی تفکر و اندیشه را از مردم بگیرد. ما از مادر آزاد متولد شده‌ایم و اجازه فکر کردن داریم و هرچه رسید همان حجت است که فقها نیز در این زمینه اجماع دارند علم دینی حجت است.

وی عقل را ابراز اندیشه خواند و تصریح کرد: آن عقل که انسان را به صورت مخلوقی درآورده که خداوند با خلقت آن به خودش مبارک باد می‌گوید همین مسئله اندیشه است. آنچه که خداوند به وسیله تفکر خواسته رسیدن به حقیقت است و راه رسیدن به حقیقت اندیشه و عقل می‌باشد.

وی ادامه داد: خداوند دو حجت به انسان داده است و ما دو پیغمبر داریم، یکی پیامبر ظاهر و دیگر پیامبر باطن می‌باشد و این عقل محور اصلی است و آزاداندیشی از اینجا معنا می‌یابد زیرا ما باید خودمان را به واقعیات برسانیم، آنهایی که بر پای عقل مردم زنجیر می‌بندند، جنایت می‌کنند چرا که این حق مردم است که به صورت آزادانه تفکر کنند.

وی در ادامه تفتیش عقاید از مردم را حرام خواند و گفت: مسئله حرام‌بودن تفتیش عقاید برای این است که انسان‌ها نباید نگران آزاداندیشی باشند اما متاسفانه امروز پلیس‌ها و دادگاه‌ها می‌خواهند ببیند در قلب بعضی از افراد چه می‌گذرد. امروز یکی از وظایف سنگینی که بر عهده ارشاد اسلامی است این است که چهارچوب آزاداندیشی را در جامعه گسترش دهد و ما باید در حوزه آزاداندیشی دینی پیشرو باشیم.

وی ادامه داد: اسلام یک تمدن بزرگ را ایجاد کرده که تمدن‌های دیگر از آنجا گرفته شده است و غربی‌ها بسیاری از متون اسلامی ما را به کشورهای خود برده‌اند و مبدا تاسیس دانشگاه‌های خاص شد اما امروز ما به عنوان حکومت اسلامی بخصوص اسلام ناب باید فکر کنیم تمدن جدیدی را که با توجه به افکار اسلامی بنیان گزارده شده در دنیای امروز ایجاد کنیم.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی یادآور شد: این برخلاف نظامی است که دست و پای آزاداندیشان را ببندید، ممکن است مصالح ایجاد شود که برخی از افکار ترویج نشوند اما این نمی‌تواند توجیه این مسئله باشد که ما مانع اندیشیدن افراد باشیم چرا که در نظام اسلامی همه عقاید برای تبادل افکار و اندیشه تعبیه شده است و این مناظره‌هایی که چندی پیش نیز پخش شد در این زمینه سازنده بود، باید دانشمندان کنار هم بنشینند و نقادی کنند و از وزارت ارشاد نیز می‌خواهیم این فضا را بیشتر ترویج دهد و نمونه کتاب‌های به‌روزتری داشته باشیم.

وی گفت: اگر امام خمینی (ره) وارد برخی از مقوله‌ها نمی‌شدند جریان عمومی این بود که تا امام زمان نیامده است ما حق بلندکردن پرچم حکومت را نداریم اما امام این سدها را شکستند و مقدمه نظام اسلامی را فراهم آوردند، ایشان می‌فرمودند که از گهواره تا گور اسلام. همین که امام مجمع تشخیص مصلحت نظام را ابداع کرد بسیار برای جامعه ما مفید بود چرا که تا قبل از این جریان ما محکوم بودیم که همان چیزی را که در حکومت است همان قانون است اما او این اندیشه را وارد کردند.

وی خاطرنشان کرد: امروز متاسفانه برخی به نام اسلام دست و پای اندیشه مردم را می‌بندند در حالی که این مخالف اندیشه و تفکر انقلاب اسلامی است. اندیشمندان ما باید بررسی کنند و در این باره نظر بدهند و بنویسند. ما امروز مسایل زمین‌افتاده زیادی داریم حتی در مورد انتخابات باید عمق قوانین انتخابات معلوم شود چرا که باید حق مردم را ادا کرد تا کسی به خودش اجازه ندهد در این مقوله دخالت کند. ما باید پای مباحثه همه فرق را باز بگذاریم تا اختلافات حل و فصل شود و افکار امام در این زمینه راهنما است.

وی در پایان گفت: امروز کسانی که فکر می‌کنند ایرانیان از انقلاب فاصله گرفته‌اند باید بدانند این انقلاب هیچ‌وقت از بین نمی‌رود و ما با همه وجود در راهپیمایی روز 22 بهمن شرکت خواهیم کرد.

پایان پیام/

 


 

کد خبر 341342

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha