فرزاد مافی، به خبرنگار شبستان گفت: افزایش ارتقای سطح دانش عمومی و فرهنگی مردم آبیک در زمینه میراث فرهنگی و تبدیل شهرستان به یکی از قطب های فرهنگی، باستانی و تاریخی کشور از بازتاب های پژوهش و باستان شناسی شهرستان آبیک است.
وی افزود: با تحقق این امر، مردم از اهمیت میراث فرهنگی و کشاورزان با محوطه های باستانی آشنا شده و از عدم دخل و تصرف در آنها، اطلاعات کافی را کسب می کنند و این در حالی است که از سودجویان عتیقه، گنجینه و دفینه نیز جلوگیری می شود.
مافی با اشاره به بررسی و شناسایی باستان شناختی دامنه های جنوبی البرز در محدوده شهرستان آبیک در سال 85، اظهار داشت: در این بررسی سه دهستان زیاران، کوهپایه شرقی و غربی شهرستان آبیک و دهستان اقبال شرقی از بخش مرکزی شهرستان قزوین مورد مطالعه قرار گرفت که در آن تعداد 89 محوطه و مکان باستانی و انبوهی از آثار منقول و غیر منقول ( ابزار سنگی، سفال، پیکره، آثار و اشیای فلزی و ...) شناسایی و کشف شد و در این تحقیق مطالعه و تحلیل شده اند.
معاون پژوهشی موسسه عالی مولانا آبیک ادامه داد: نتایج حاصل از این تحقیق، حکایت از آن دارد که با استناد به شناسایی هفت محوطه مربوط به دوران پارینه سنگی که دارای آثار و ابزارهای سنگی شاخص از دوره های پارینه سنگی میانه و جدید است، می توان گفت که در دوران پارینه سنگی ارتفاعات این منطقه یکی از زیستگاه های مهم بشری در شمال فلات ایران بوده است.
وی خاطرنشان کرد: هر چند شناسایی آثار، استقرارها و مواد فرهنگی دوران مس سنگ ( دو مورد) و مفرغ ( سه مورد) نشان ار تداوم زیست جوامع بشری در منطقه در دوران مذکور دارد، اما شناسایی تعداد زیادی محوطه عصر آهن ( 21 مورد) و اشکانی( 38 مورد)، نشانگر گسترش کمی و کیفی شواهد سکونت و استقرار جوامع انسانی در منطقه از نیمه دوم هزاره دوم قبل از میلاد تا نمیه اول هزاره پس از میلاد را دارد، رونقی که به نظر می رسد با توجه به حجم انبوه مکان ها، محوطه ها و آثار فرهنگی، ادوار مختلف اسلامی ( 47 مورد) در طول دوره اسلامی همچنان تداوم داشته است.
مافی، بهره گیری از توان علمی دانشگاه ها، حمایت خیران و مسئولان استانی و شهرستانی را برای ادامه بررسی باستان شناسی شهرستان آبیک ضروری دانست و تصریح کرد: برای ادامه پژوهش فصل دوم، سوم و چهارم و کاهش چند محوطه به اختصاص بودجه لازم از سوی مسئولان استانی و شهرستانی نیازمندیم که امیدواریم توجه ویژه به این امر داشته باشند چراکه تحقق این امر در توسعه فرهنگی استان قزوین و افزایش وزن فرهنگی شهرستان تاثیر به سزایی دارد.
وی یادآور شد: آمادگی چاپ و انتشار کتاب جامعه و علمی در زمینه باستان شناسی شهرستان آبیک را در سطح کلان داریم به شرطی که در زمینه علمی و پژوهشی سرمایه گذاری های لازم انجام شود.
پایان پیام/
نظر شما