به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، علیرضا رضوی، عضوهیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی عصر امروز (6اردیبهشت)درنشست علمی "تاثیر متقابل هویت شهر مشهد و زیارت" در سالن اجتماعات بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: طرح مطالعه توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع) راهی برای بدست آوردن هویت معماری و شهر سازی مشهد می باشد.
وی افزود: بازشناسی مفهوم و فرهنگ زیارت در چار چوب مهندسی اسلامی موجب تولید مفاهیم ادبیاتی است که زیارت را به عنوان منبع و سرچشمه مهم فرهنگ سازی و انسان سازی قرار می دهد.
رضوی، جامعه، اقتصاد، سیاست،زیست بوم و فرهنگ را محورهای توسعه کمی و کیفی زیارت عنوان و اظهار کرد: سیاست های توسعه در هر بخش باید متاثر از محورها باشد و هویت محصول راهبرد های توسعه در بخش های مختلف است.
وی گفت: طرح ها و برنامه های توسعه شهری و توسعه کالبدی شهر رضایت بخش نبوده و در صورت تحقق طرح های در حال انجام چهره آینده شهر مشهد به هیچ وجه با ساختار و سیمای مورد انتظار از یک شهر اسلامی و مذهبی و پایتخت معنوی ایران مطابقت نخواهد داشت.
رضوی عدم وجود فضای نقد در حوزه معماری و شهرسازی، آموزش وارداتی و غیر منطبق بر نیازها و آرمان ها، نواقص مدیریت و برنامه ریزی، مشاورین و گرایش سرمایه گذاران و سرمایه داران، حذف پژوهش از دستور کار بسیاری از سازمان ها و ارگان ها و ارائه راه حل های غیر موثر در هویت بخشی را از جمله عوامل مانع پیشرفت دانست.
وی گفت: تبیین و رخ نمایی از شرایط موجود و نقاط ضعف و ارزش شناسایی فرصت های باقیمانده، شناخت آنچه بوده ایم و مرور هویت تاریخی، تبدیل توجه به هویت شهری به خواستی همگانی، تدوین راهکارهای روشن و علمی در جهت بهبود ساختار هویتی، معماری و شهر سازی و پرهیز از کلی گویی و ابهام، تدوین مبانی مستدل، مستند و موجه زیبا شناختی منطبق بر فرهنگ ، سابقه و نیازجاری و آینده و تغییر در ساختار و روش ها و محتوای آموزش معماری و شهرسازی مهمترین راهبرد ها می باشد.
عضوهیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی عوامل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را نقش آفرین در مدیریت شهری دانست و گفت: تکثیر عوامل و عناصر تاثیر گذار و تعیین کننده بر هویت شهری می تواند به صورت جهت دهی، سرعت دهنده و یا مانع در مسیر راهبرد ها و تحصیل اهداف عمل کنند که نیاز به تدوین برنامه ای وظیفه بخش و تعیین کننده نقش هریک را ضروری می کند.
حسن علم الهدایی، رئیس پارک علم و فن آوری خراسان رضوی نیز درادامه گفت: اندیشیدن به هویت شهری و شهرسازی و معماری چه در بعد مردمی، ارتباطی، کالبدی، فیزیکی و ارتباطش با فرهنگ زیارت آن گونه که در شان پایتخت معنوی ایران و دنیای شیعه باشد، موضوع کاری است که دبیرخانه ما باید توسط متخصصان فن دنبال کند.
وی با اشاره به اینکه در هر معادله توسعه ای، هویت می تواند به عنوان یک عنصر تاثیر گذارمثبت یا منفی عمل کند، تصریح کرد: همان گونه که استاد شهید مطهری می گوید بی اعتقاد کردن مردم نسبت به فرهنگ و تاریخ خودشان یک استعمار فرهنگی است و شرط اصلی موفقیت، استعمار سیاسی واقتصادی است.
وی گفت: امروز در عصر مدرنیته و فرا مدرن به خصوص در شرایط جهانی شدن، موضوع هویت از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا در این شرایط کشورهای پیشرو و به اصطلاح توسعه یافته به دنبال یکرنگی فرهنگ ها و هویت ها هستند و از این منظر می خواهند به سایر ملل و هویت و فرهنگ آنها ضربه بزنند.
پایان پیام/
نظر شما