به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات شبستان ،نشست خبری سی و یکمین دوره جایزه کتاب سال و بیست و یکمین دوره جایزه جهانی صبح امروز با حضور سید عباس صالحی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدرضا وصفی دبیر جایزه جهانی و نجفقلی حبیبی دبیر جایزه کتاب سال در سرای اهل قلم برگزار شد.
در این نشست خبری نجفقلی حبیبی دبیر علمی جایزه کتاب سال با بیان اینکه تجربه برگزاری طولانی مدت این جایزه باعث شده است تا توقع جامعه علمی از کتاب سال بالا برود، اظهار داشت: هر ساله کتابهای بهتری در این جایزه انتخاب میشوند، داوران در این جایزه سعی کردند تا سطح توقع جامعه را برای ارتقای کتابهای بهتر بالا ببرند که این باعث میشود تا دانشمندان و نویسندگان آثار فاخری را عرضه کنند.
وی با مقایسه دوره گذشته وحاضر اضافه کرد:در دوره سی ام(گذشته) 3 یا 4 کتاب برگزیده داشتیم و در بیشتر حوزهها شایسته تقدیر معرفی شدند، اما امسال در 3 حوزه، فلسفه اسلامی، زیست شناسی و علوم پزشکی برگزیده خواهیم داشت و در حوزههایی چون فلسفه غرب، آمار، اقتصاد، علوم سیاسی، علوم نظامی، زبان فارسی، ریاضیات، دامپزشکی، مهندسی مواد، مهندسی معدن، مهندسی کشاورزی، معماری، هنرهای نمایشی، تاریخ، ترجمه، داستان، علوم و فنون و کودک و نوجوان شایسته تقدیر داریم.
دبیر علمی جایزه کتاب سال تصریح کرد: داوران که همگی آنها از اساتید بنام و متخصص هستند، براساس فرمهای داوری که وجود دارد عمل میکنند، که البته این فرمها چون چندین سال از طراحی آن میگذرد نظر همه داوران هم این بوده است که باید براساس معیارهای روز این فرم ها تغییر پیدا کنند که بزودی این مهم انجام میشود.
دبیرعلمی جایزه کتاب سال به شوق انتشار کتاب و در مقابل آن کتابسازی اشاره و توضیح داد: شنیدم که عدهای پیش ناشر میروند و با پول دادن فقط میخواهند کتاب تالیفی داشته باشند، نفس تالیف خوب است اما راه این است که براساس نیاز جامعه کار صورت گیرد و همیشه مدنظر داشته باشند که بحث چاپ کتاب سرمایه ملی است و باید با دقت در این حوزه کار کرد، داوران کتاب سال هم باید به این نکات توجه کنند تا در همه حوزهها سطح علمی کتابها بالاتر برود.
حبیبی با تاکید به نقش ناشران در این حوزه ،گفت: ناشران هم باید در چاپ کتابها به مسائل زیادی توجه کنند، برای تالیف یک کتاب حتی جلد آن هم باید مورد نظر قرار بگیرد، در امتیازدهی داوران یک بخش به ناشرین برمیگردد. و این بخش این است که آرایش و ظاهر کتاب و هر آنچه که مربوط به نشر است مورد توجه قرار میگیرد. ناشران و نویسندگان باید به اهمیت کار خود پی ببرند و اینکه بدانند انسانهای موثری هستند و مهمترین کار داوری این است که این خطوط را برای نویسندگان و اهالی قلم مشخص کنند.
حبیبی درادامه در پاسخ به سوالات خبرنگاران نیز درباره اضافه شدن بخش ویژه به این دوره از جایزه کتاب سال گفت: در اواخر برگزاری این دوره بودیم که پیشنهاد شد با توجه به اینکه سال 2014 به عنوان همبستگی با کشور فلسطین نام گرفته، خوب است که بخش ویژهای را به این نام داشته باشیم ،اما بعد از داوری متوجه شدیم که کتابهای خوبی در این حوزه نداریم، ناچار شدیم کتابهای 5 سال اخیر را بررسی کنیم، اما نتیجهای نداشت، پس تصمیم گرفتیم که این کار را در نمایشگاه کتاب که فضای بهتری وجود دارد برگزار کنیم.
دبیر علمی جایزه کتاب سال در پاسخ به پرسشی پیرامون عدم معرفی هیات داوران و اینکه این موضوع سوال ها و مواردی را پیش میآورد بهتر نیست معیارها معرفی شود، بیان کرد: داوران عموما از متخصصان و اساتید بنام دانشگاه هستند و هیچ ملاحظه ای سیاسی و یا ویژگیهای فرهنگی ملاک نبود و فقط معیار علمی ملاک انتخاب داوران است. البته داوری طی چند مرحله صورت میگیرد. البته برخی کتابها خوب هستند، اما به دلیل انتشار نیمی از مجلدات کامل و از دایره داوری خارج میشوند .
وی یاد آور شد: متاسفانه در جامعه ما هستنند کسانی که هنوز به مسائل سفارش کردن و اینها اعتقاد دارند برای همین داوری که از این جایزه حتی شاید ریالی دریافت نکند اما با اعلام شدن اسمش دچار این زحمات می شود برای همین ما اسامی داوران را اعلام نمی کنیم.
در ادامه علی اوجبی معاون فرهنگی خانه کتاب در راستای عدم معرفی داوران و معرفی نشدن اثر برگزیده و شایسته تقدیر در برخی حوزهها گفت: ما در ابتدای این دوره نزدیک به 50 درصد از داوران بخش علوم انسانی را تغییر دادیم، تا نگاهها تغییر پیدا کند، اما متأسفانه با تغییر داوران هم به نتیجهای نرسیدیم وکه این نشان دهنده این است که آثار شاخصی در این حوزه نداریم.
نجفعلی میرزایی مدیر جدید موسسه خانه کتاب نیز پیرامون عدم معرفی هیات داوران توضیح داد: متأسفانه کتابهای برگزیده جایزه کتاب سال، در جامعه با نگاه انتقادی مواجه نمیشوند، توقع ما این است که خبرنگاران حرفهای حوزه کتاب یکی از پرسشهایشان این باشد که با توجه به معیارهای کتاب سال، آثار برتر و بهتری نیز از اثر برگزیده اعلامی وجود دارد و اینگونه داوران را به چالش بکشانند.
وی تصریح کرد: در خانه کتاب بزودی «دفتر تخصصی مطالعات راهبردی کتاب» راهاندازی خواهیم کرد و استانداردهای برگزیده شدن کتاب را تعیین میکنیم.
نشست خبری سی و یکمین دوره جایزه کتاب سال و بیست و یکمین دوره جایزه جهانی صبح امروز با حضور سید عباس صالحی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدرضا وصفی دبیر جایزه جهانی و نجفقلی حبیبی دبیر جایزه کتاب سال در سرای اهل قلم برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما